Suoraan sisältöön

Oikeus osallistua


Asiakkaiden äänen kuuleminen on tärkeää, jotta voimme tarjota heille mahdollisimman hyviä palveluja. Pasilan toimintakeskuksen asiakasraadissa opetellaan tekemään valintoja samalla kun kehitetään toimintaa.

Johtava ohjaaja Anne Ranki työskentelee Pasilan toimintakeskuksessa vaikeasti vammaisten asiakkaiden päivätoiminnassa. Hän on iloinen, että vammaiset henkilöt näkyvät yhä useammin yhteiskunnassa ja mediassa, mutta muistuttaa, että on myös henkilöitä, jotka tarvitsevat apua saadakseen äänensä kuuluville.Pertti Kurikan nimipäivät -bändi ja television Erilaiset frendit -sarjan päähenkilöt ovat hyviä esimerkkejä sanavalmista asiakkaista, mutta moni Pasilan toimintakeskuksessa tarvitsee paljon tukea tuodakseen esiin toiveensa.

Harjoittelua

Pasilan toimintakeskuksessa harjoitellaan vaikuttamaan palveluihin, kommunikoimaan ja valitsemaan mieluisia asioita ja tekemistä. Joskus käytetään viestinnän apuna kuvia, joskus maistellaan erilaisia makuja, jotta tiedettäisiin mitkä miellyttävät. Kun valitsee lounaalla ruokajuomaksi mehua maidon sijaan, on se iso asia henkilölle, jonka on vaikea tuoda esiin toiveitaan.         


Pasilan toimintakeskuksen asiakasraati.

”Asiakkaistamme on paljastunut ihan uusia asioita, kun he ovat saaneet tehdä valintoja”, Anne kertoo. Pasilan toimintakeskuksen asiakkaiden toiveita pyritäänkin noudattamaan entistä tarkemmin, eikä valinnat liity pelkästään ruokailuun vaan asiakasraati päättää esim. Pop-up kahvila Annassa myytävistä tuotteista ja retkikohteista.

On tärkeä luoda osallistumismahdollisuuksia myös niille, joille se on erityisen hankalaa.  ”Heillä on oikeus osallistua yhteiskuntaamme siinä kuin meillä muillakin”, muistuttaa Anne.

 Teksti, kuvat ja video M.K.