Suoraan sisältöön

Ensimmäinen perhekeskus aukeaa Itäkeskukseen

Anna-Kaisa Tukiala.

Helsingin ensimmäinen perhekeskus aukeaa Itäkeskukseen 12.6. osoitteeseen Tallinnanaukio 1. ”Perhekeskus kokoaa saman katon alle itähelsinkiläisten lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluja, ehkäisevistä palveluista erityispalveluihin", kertoo projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala (kuvassa).

Asiakas saa perhekeskuksesta monipuolisen kattauksen tarvitsemiaan palveluja, esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvola-, lastensuojelun ja vammaisten palveluja sekä lapsiperheiden kotipalvelua.

”Itähelsinkiläiset perheet saavat yhden oven periaatteen sosiaali- ja terveyspalveluihinsa. Asiakkaan ei tarvitse ottaa yhteyttä moneen eri paikkaan, vaan me otamme hänen asian hoitaaksemme ja annamme kokonaisvaltaisen tuen ja palvelun samasta paikasta”, projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala sanoo.

Perheet voivat ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä monin eri tavoin, myös sähköisiä kanavia on käytettävissä ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää.

Monipuoliset palvelut samasta paikasta

Itäkadun perhekeskukseen muuttavat kesäkuussa Kivikon, Kontulan ja Myllypuron neuvolat. Samalla kehitetään idän alueen alle 1-vuotiaiden lähineuvolapalveluja.

”Vaikka monien itähelsinkiläisten neuvolamatka jonkin verran pitenee, saadaan palveluja keskittämällä paljon etuja aikaan. Helsingissä on tarjolla runsaasti palveluja lapsiperheille, mutta ne ovat toistaiseksi olleet melko hajautettuja. Nyt perhekeskuksissa asiakkaan käytettävissä on eri alojen toiminnot ja ammattilaiset saman katon alla”, projektipäällikkö Tukiala kertoo.

Asiakkaan tueksi kootaan monitoimijainen tiimi ja henkilöstön työstä tulee yhteistä työtä.

Lisäksi hyödynnetään eri palveluista jalkautuvia ammattilaisia, jotka tulevat tarvittaessa asiakkaan luokse perhekeskukseen eikä toisin päin.

Perhekeskus-toimintamalli mahdollistaa vanhempien keskinäisen vertaistuen ja tarjoaa tiloja myös järjestö- ja vapaaehtoistoiminnalle.

”Toivomme, että Itäkadun perhekeskuksesta muodostuisi perheille olohuonemainen paikka, joka toimisi alueen lapsiperheiden kohtaamispaikkana”, Anna-Kaisa Tukiala sanoo.

Osana uudistuvia palveluja

Itäkadun perhekeskuksen avaaminen on osa Helsingin uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Jatkossa palvelut kootaan kolmenlaisiin keskuksiin, jotka tarjoavat palveluja kattavasti samasta paikasta.

Perhekeskusten lisäksi tulossa on terveys- ja hyvinvointikeskuksia, joista löytyvät palvelut työikäisille sekä iäkkäille tarkoitettuja monipuolisia palvelukeskuksia.

Vuosaaressa on mahdollista ottaa käyttöön uusi perhekeskustoimintamalli seuraavana. Arvion mukaan tämä tapahtuisi vuoden 2017 lopulla sen jälkeen, kun tarvittavat muutostyöt on tehty palvelukeskus Albatrossissa.

Myös Kallioon on suunnitteilla perhekeskus. Kallion tilat voidaan remontoida perhekeskukselle sopiviksi sen jälkeen, kun terveysaseman palvelut ovat siirtyneet uuteen Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen alkuvuodesta 2018. Kallion perhekeskus voitaisiin arvioiden mukaan ottaa käyttöön vuodenvaihteessa 2018–2019.

Lähtökohtana uudistuksissa on, että asiakkaan tarpeet tunnistetaan aiempaa paremmin, parannetaan palvelujen saatavuutta ja että palvelujen käyttäminen on asiakkaalle helppoa ja vaivatonta.

Tervetuloa Itäkadun perhekeskukseen!

Itäkadun perhekeskuksen toimintoja toimintamalli piirroskuvana.

Itäkadun perhekeskus

Sisäänkäynti: Tallinnanaukio 1, 00930 Helsinki

www.hel.fi/itakadunperhekeskus

Facebook: Itakadunperhekeskus               

teksti ja kuva Nina Björklund
piirros Mari Huhtanen/Kilda