Suoraan sisältöön

Koronatestiin ympäri kaupunkia

Minni Minkkinen Jätkäsaaressa.

”Ylihoitaja Nina Ahlblad-Mäkinen kysyi, voisinko auttaa Kannelmäen koronanäytteenoton käynnistämisessä rokotussuunnittelun ohella? Tätä kautta tulin mukaan", sairaanhoitaja Minni Minkkinen kertoo. Minni on on ollut Helsingissä käynnistämässä myös Jätkäsaaren ja Kruununhaan näytteenottopisteitä.

"Tervetuloa testiin."

Minnin tehtäväkuva on koronatestauspisteiden koordinaattorina todella laaja.  

”Olen ollut katsastamassa uusia tiloja testaamiseen tilapalvelujen kanssa, tilaan huonekaluja, teen vaate- ja tavaratilauksia, järjestelen siivouksia ja vartiointeja”, Minni listaa. 

 ”Huolehdimme yhdessä myös, että potilastietojärjestelmät ja muu tietotekniikka toimivat. Testauksia tekevä ja analysoiva HUSLAB on kaupungille tosi tärkeä kumppani.”  

 Aiemmin muun muassa Pihlajamäen terveysasemalla työskennellyt Minni näkee tämän hetkisen tehtävänsä antoisana oppimisprosessina.

”Pidän tästä työstä tosi paljon, tämä on ollut opettavaista. Olen päässyt tutustumaan laajasti kaupungin organisaatioon ja uusiin ihmisiin. Suunnittelu ja kehittäminen on minulle unelmatyötä.”

Jätkäsaaren testauspisteen työntekijä valmiina asiakastyöhön.

Jätkäsaaren henkilökuntaa kahvitauolla.

Näytteenottopisteiden henkilökunnan rektytoi HUSLAB. Mukana on myös Helsingin kaupungin työntekijöitä.

”Ilman hyvää henkilöstöä testaaminen ei olisi niin sujuvaa kuin se nyt on.”

”Haluan, että tämä kaikki toimii siten, että helsinkiläiset pääsevät mahdollisimman vaivattomasti testiin”, Minni kiteyttää.

Minni tekee tällä hetkellä koronatestauksen koordinoinnin ohella myös rokotussuunnittelijan töitä. Ajankohtainen aihe tällä sektorilla on syksyn influenssarokotukset. 

Testiin pääsee hyvin

"Testi vie vain hetken..."

"No niin, se on ohi. Kiitoksia."

Tällä hetkellä (5.10.) Helsingissä pääsee koronatestiin nopeasti joko samana tai seuraavana päivänä. Testitulos valmistuu keskimäärin 1-2 päivässä.

Helsingin näytteenottopisteissä eri puolilla kaupunkia tehdään noin 1400 testiä vuorokaudessa.  

Testiin kannattaa hakeutua, kun oireita ilmenee. Aikuiset voivat Helsingissä varata näytteenottoajan osoitteessa omaolo.fi. Alle 16-vuotiaalle lapselle voi tehdä ajanvarauspyynnön terveysasemien chatbotissa osoitteessa www.hel.fi/terveysasemat.fi. Ajanvaraus vahvistetaan tekstiviestillä.

Koronatestiin pääsee myös ottamalla yhteyttä Helsingin koronavirusneuvontaan, joka palvelee joka päivä klo 8-18 (p. 09 310 10024).   


Testin jälkeen asiakas saa ohjeet kuinka toimia.

Koronavirukselta on edelleen hyvä suojautua käyttämällä kasvomaskia, huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja välttämällä  lähikontakteja.

Kasvomaskin käyttö vähentää tartuntariskiä tilanteissa, joissa turvavälejä ei pystytä varmuudella pitämään riittävinä. Kasvomaskien käytöstä on annettu yhteiset suositukset koko pääkaupunkiseudulle.


Jätkäsaaren näyttöönottopiste sijaitsee Tyynenmerenkadulla. 

Teksti Markus Snellman   
Kuvat Kimmo Brandt. Kuvat on otettu syyskuussa 2020 Jätkasaaren testauspisteessä Helsingissä.