Suoraan sisältöön

Koronatilanne kohti parempaa – tartunnanjäljittäjät ovat olleet avainroolissa

Sanna Isosomppi

”Helsingissä koronaepidemian osalta on menty kohti parempaa. Tartuntojen määrä on laskenut huhtikuusta alkaen. Vaikka tilanne on varsin hyvä, korostan, että pandemia ei ole ohi. Rajoituksia ja suosituksia on edelleen tärkeää noudattaa”, kertoo Helsingin Epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi (kuvassa).  

Yksi merkki koronatilanteen paranemisesta valtakunnan tasolla on se, että suurin osa Suomen alueista on epidemian perustasolla (22.6. tilanne). Uusimaa ja Helsinki sekä muutama muu alue ovat vielä epidemian kiihtymisvaiheessa. Silti kohti parempaa mennään koko ajan. Naapurimaihin ja muuhun Eurooppaan verrattuna Suomen tilanne on hyvä.

Rokotukset täydessä vauhdissa 

Koronarokotukset starttasivat Helsingissä Jätkäsaaressa joulun jälkeen. Keväästä alkaen rokotuspisteitä on ollut neljä. Jätkäsaaren lisäksi helsinkiläisiä rokotetaan koronaa vastaan Malmilla, Messukeskuksessa ja Myllypurossa.

Rokotukset etenevät sujuvasti, yli 360 000 helsinkiläistä on saanut ensimmäisen rokotuksen. Yli 70-vuotiaista ensimmäisen rokotuksen on saanut yli 90 prosenttia (22.6. tilanne). Nuoremmissakin ikäluokissa rokotettujen osuus on varsin kattava. Juhannusviikolla alkoivat 16-19-vuotiaiden rokotukset.   

Sanna Isosomppi suosittelee lämpimästi rokotuksen ottamista.

”Rokotuksella suojelet itseäsi ja lähimmäistäsi. Rokotuksella vähennät merkittävästi riskiä sairastua Covid-19-tautiin, varsinkin sen vakaviin muotoihin.”

” Rokotus vapauttaa meidät pikkuhiljaa elämään normaalia elämää, vaikka rajoituksia tai suojatoimia ei voi unohtaa. Esimerkiksi maskin käyttö, turvavälit ja käsihygienia ovat edelleen oleellisia asioita.”

”Rokotuspisteillä työskentelevä henkilökunta on huippuluokkaa, prosessi on asiakkaalle sujuva. Kannattaa varata aika rokotukseen, jos et ole sitä vielä tehnyt,” Isosomppi summaa.   

Hakeudu herkästi testiin

Vaikka epidemiatilanteessa kuljetaan tällä hetkellä kohti parempaa, koronatestiin kannattaa edelleen hakeutua herkästi, jos Covid-19-sairaudelle tyypillisiä oireita ilmenee. Oireet voivat muistuttaa flunssaa ja vatsatautia.

Nyt kun maailma ympärillämme avautuu, kontaktit lisääntyvät, ja sen myötä myös tavallisia flunssia ja vatsatauteja esiintyy todennäköisesti enemmän kuin voimakkaampien rajoitusten aikaan.

”Testiin tulee hakeutua, vaikka olisit saanut rokotuksen. Helsingissä ajanvaraus testiin onnistuu helposti verkossa tai puhelimella. Ennen testituloksen saamista kannattaa aktiivisesti välttää kontakteja toisiin ihmisiin”, ylilääkäri neuvoo.

Tartunnanjäljittäjät avainroolissa

Viime syksystä alkaen Helsingin epidemiologinen toiminta kasvoi pikavauhtia. Koronaepidemian kiihtymiseen haluttiin ja kyettiin Helsingissä reagoimaan nopeasti.

Suurimmillaan tänä keväänä maaliskuussa töissä oli noin 350 kokopäiväistä henkilöä ja 300 keikkalaista. Normaalioloissa yksikössä työskentelee vähän alle kymmenen ammattilaista. Isoa tekijäreserviä ei lähtötilanteessa ollut. 

Tartunnanjäljitykseen palkattiin uutta henkilökuntaa, sekä sote- että muita ammattilaisia. Työntekijöitä siirtyi kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista, esimerkiksi terveysasemilta ja hammashoidosta ja myös muilta kaupungin toimialoilta. Tartunnanjäljitykseen osallistui vapaaehtoisia seurakuntayhtymän ja Suomen Punaisen Ristin kautta.

”Meillä oli viime syksystä alkaen jatkuvasti rekrytointi käynnissä”, epidemiologista toimintaa johtava ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

”Saimme töihin motivoituneita ja innokkaita ihmisiä. Haluankin esittää kaikille epidemiologisessa toiminnassa tartunnanjäljityksessä ja muissa tehtävissä työskennelleille valtavan ison kiitokset. Te olette olleet avainroolissa taistelussa epidemiaa vastaan”, hän kiittää.  

Samalla Isosomppi haluaa muistuttaa, että koronaepidemia on ollut valtavan iso ponnistus koko sote-henkilöstölle, myös muille kuin koronatyötä tehneille.

Nyt kun epidemiatilanne on parempi, iso osa syksyllä ja keväällä rekrytoiduista työntekijöistä on siirtynyt muihin töihin. 

”Toivottavasti  tartuntamäärät pienenevät edelleen. Jos epidemiatilanne vaikeutuisi, meillä on jo valmiiksi taitavia ja osaavia tekijöitä sen torjuntaan.”

Kesä on täällä

Mitä ylilääkäri Isosomppi aikoo tehdä kesälomalla?

”Rentoudun mökillä. Vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa, luen. Olen ulkona niin paljon kuin mahdollista. Siirrän ajatukset koronatyöstä jonnekin muualle.”

Lue lisää

Teksti Markus Snellman
Kuvat Virpi Velin