Suoraan sisältöön

Perheiden palvelut samaan paikkaan keskelle kaupunkia


Kampin perhekeskus avautuu lokakuussa. Siitä on tulossa valoisa ja viihtyisä paikka, jossa perhe saa tuekseen monen eri ammattilaisen tiimin sitä tarvitessaan.

"Perhekeskus on avara, valoisa ja viihtyisä. Sisustuksessa on ajateltu paljon lapsia ja nuoria." Näin kuvailee lokakuussa avautuvaa Kampin perhekeskusta projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala.

Malminkadulla sijaitsevia tiloja remontoidaan vielä, mutta Tukiala pääsi vastikään käymään paikan päällä remontin etenemistä seuraamassa.

Kampin perhekeskuksen tiloissa on aiemmin toiminut kaupungin sosiaali- ja terveystoimen palveluja.

Perhekeskus käsittää kaikkiaan viisi kerrosta, joissa kaikissa on oma värimaailmansa. Heti kadulta aulaan tultaessa lapsia ja heidän huoltajiaan vastassa on taidetta, sellaista, johon voi tutustua vaikka koskettamalla.

Aulassa toimii perhekahvila, jossa keskuksessa asioivat voivat tavata toisiaan ja jossa koronan hellittäessä järjestetään ryhmätoimintaa.

Tilojen suunnittelussa oli mukana ammattilaisia kaikista perhekeskuksen toiminnoista. Tukiala kertoo, että suurena apuna ovat olleet Itäkeskuksen, Vuosaaren ja Kallion perhekeskuksista kerätyt kokemukset. Niiden ansiosta uutta keskusta on ollut aiempaa helpompi suunnitella.

Tiedossa on esimerkiksi, että osassa huoneista on oltava hyvä äänieristys luottamuksellisia keskusteluja varten, kun taas osan tiloista on oltava avaria vaikkapa fysioterapiaa varten.

Korona rajoitti asiakkaiden kanssa järjestettäviä työpajoja, mutta sähköisissä kyselyissä tuli noin 500 vastausta. Niissä olleet toiveet ja vinkit on pyritty ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon uuden keskuksen ja sen toiminnan suunnittelussa.

Perheiden toiveissa mainittiin muun muassa laajennetut aukiolot, sillä töissä käyvillä vanhemmilla voi olla vaikeuksia järjestää neuvolakäyntiä virka-aikaan. Toiveeseen vastataan, ja Kamppi on auki kello 7–20.

Vanhemmuuden tukemista

Jo olemassa olevista perhekeskuksista on saatu hyvää palautetta sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Tukiala kertoo, että erityisen kiitollisia ammattilaiset ovat konsultoinnin helppoudesta. Kun eri alojen osaajat ovat töissä samoissa tiloissa, on helppo saada monipuolista tukea ja neuvoja kunkin asiakkaan tarpeita varten.

Perhekeskuksissa kiinnitetään runsaasti huomiota varhaiseen tukeen. Perheitä tukemassa on tarvittaessa neuvolatiimi, joka kokoaa eri ammattilaisten asiantuntijuuden perheiden hyväksi. Huomiota kiinnitetään muun muassa vanhemmuuden tukemiseen.

Kun tukea ja apua tarvitaan tavanomaista enemmän, perhe pääsee palvelutarpeenarviointiin, ja perheen palveluja alkaa koordinoida nimetty vastuuhenkilö.

"Tavakseni on tullut sanoa, että perhekeskus on enemmän kuin neuvola. Perheiden tilanteita päästään ratkomaan ketterästi yhdessä."

Keskuksissa on yhdessä sovitut toimintamallit, ja osin niiden ansiosta ammattilainenkaan ei jää yksin. Eri toimintojen ammattilaiset auttavat, kun tarvitaan muunlaista osaamista.

"Asiakkaat ovat puolestaan kiittäneet sitä, ettei heidän tarvitse hakea apua monesta eri paikasta. Joillekin on tullut yllätyksenä, miten moniin eri asioihin perhekeskuksesta saa tukea."

Jotkut lähineuvolat ovat jääneet toimimaan kokeilumielessä senkin jälkeen, kun alueen perhekeskus on aloittanut Itäkeskuksessa, Vuosaaressa tai Kalliossa.

"Olemme huomanneet, että kun asiakkaat ovat kerran käyneet perhekeskuksessa, he ottavat sen omakseen. Palvelujen monipuolisuus näyttää hahmottuvan vasta paikan päällä käymällä."

Uusiin tiloihin pääsyä odotetaan

Henkilökunta odottaa uusiin tiloihin pääsyä innokkaasti. Osassa pienistä neuvoloista tilat eivät ole hyvässä kunnossa. Uudenkarheiden remontoitujen tilojen lisäksi odotetaan eri alojen osaajien tukea.

Kaikkiaan Kampin perhekeskuksessa alkaa työskennellä noin sata ammattilaista.

Kehut ansaitsee myös keskuksen sijainti keskellä kaupunkia – tai kuten Tukiala sanoo, ”saavutettavuus on ihan kohdillaan”.

Uusi keskus aukeaa lokakuussa. Tarkka päivämäärä selviää remontin edetessä hiukan pidemmälle.

Tukiala pohtii, että varsinaiset avajaiset pidetään todennäköisesti loppuvuonna, kun koronatilanne sen varmasti sallii.

Kamppiin

 • Äitiys- ja lastenneuvola
  Töölö, Viiskulma, Laakso, Lauttasaari (Lauttasaaren neuvola säilyy, ja se on osa Kampin perhekeskusta)
 • Lapsiperheiden kotipalvelu
 • Lapsiperheiden sosiaaliohjaus
 • Lasten puheterapia
 • Neuvolan psykologipalvelut
 • Kasvatus- ja perheneuvonta
 • Lasten toimintaterapia
 • Fysioterapia
 • Lasten suunterveyden ehkäisevät palvelut

 Mukana ovat seuraavat peruspiirit

 • Vironniemi
 • Ullanlinna
 • Kampinmalmi
 • Taka-Töölö
 • Lauttasaari
 • Reijola

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuva: Virpi Velin