Suoraan sisältöön

Neuvola pysyy ja paranee

Raija Saavalainen-Kourula.

Neuvolapalvelut ovat Itäkadun perhekeskuksessa tärkeässä roolissa.

"Ensimmäisen perhekeskuksen startatessa Itäkeskukseen yhdistyvät Myllypuron, Kivikon ja Kontulan neuvolat, joista siirtyy 22 terveydenhoitajaa uuteen toimintamalliin ja uusiin tiloihin", kertoo Itäkadun neuvolan osastonhoitaja Raija Saavalainen-Kourula (kuvassa).

Neuvoloiden yhdistyessä kehitetään idän alueen alle 1-vuotiaiden lähineuvolapalveluja.

”Itäkadulla mahdollistuu eri ammattiryhmien aikaisempaa tiiviimpi yhteistyö ja oikea-aikainen tuki lapsen ja perheiden parhaaksi. Moniammatillinen työskentely on asiakasperheiden etu. Muut toimijat, esimerkiksi sosiaaliohjaus, lapsiperheiden kotipalvelu ja neuvolapsykologit, ovat lähellä”, Raija Saavalainen-Kourula kommentoi.

”Itse neuvolatyö raskaana olevan ja lapsen määräaikaistarkastuksineen säilyy samanlaisena, mitään ei jää pois. Asiakasperheillä säilyy myös se tuttu oma terveydenhoitaja. Äkillisissä poissaolotilanteissa tosin löytyy ehkä aikaisempaa helpommin aikoja toisille terveydenhoitajille, koska työyhteisö on isompi.”  

Uusi perhekeskus pystyy Saavalainen-Kourulan mielestä tarjoamaan joustavammin aikoja myös uusien aukioloaikojen vuoksi. Perhekeskus on syksystä alkaen auki maanantaista perjantaihin klo 7 – 20 aikaisemman klo 8 - 16 sijaan.

Ilta-ajat tarjoavat paremmat mahdollisuudet myös työssäkäyville vanhemmille osallistua neuvolan tarkastuksiin. Tänä kesänä perhekeskus on auki arkisin klo 8 – 16.        

Helsingissä suosittu avoin neuvola on Itäkadulla auki joka arkipäivä klo 8.30–15.00. Avoimeen neuvolaan voivat neuvola-asiakkaat tulla ilman ajanvarausta hoitamaan lyhyitä asioita, esimerkiksi kuulokontrolliin tai hakemaan puuttuvan rokotuksen.   

”Syksyllä käynnistyvät 6 kuukauden ikäisten lasten ryhmäneuvolat. Ryhmässä on mukava tilaisuus verkostoitua ja saada vertaistukea. Pienten lasten vanhempien huolet ovat usein samanlaisia”, neuvolan osastonhoitaja kertoo.

”Jatkossa aikaisempaa useampi määräaikaistarkastus tehdään hoitajan ja lääkärin yhteistyönä. Uusia yhteisvastaanottoja ovat 4 viikkoisten, sekä 4 ja 8 kuukauden ikäisten lasten tarkastukset.”  

”Uutta meillä Itäkadulla ovat myös ryhmämuotoinen raskausajan diabetesohjaus ja suunnitelmissa on myös yhteistyössä HUS:n kanssa toteutettavat ”pissakoulut lapsille”, joilla on päivä- tai yökastelua. Jatkossa meillä on asiakkaille aikaisempaa enemmän ryhmämuotoista toimintaa.”

”Uudet tilat ovat hienot, huoneet on remontoitu perhekeskuksen toimintaa varten. Huoneiden käyttö kesän osalta on suunniteltu valmiiksi.”  

Saavalainen-Kourula ymmärtää, että perhekeskuksen työntekijöille tilanne on uusi, kun siirrytään uuteen osoitteeseen ja toimintamalliin. Esimerkiksi syksyllä käynnistyvät iltavastaanotot vaikuttavat osin työaikoihin. Itse neuvolan terveydenhoitajan työ ei kuitenkaan muutu. Suurin muutos aikaisempaan on se, että työntekijöillä ei ole enää jatkossa omia huoneita, vaan työ joka ei ole varsinaista asiakasvastaanottoa tehdään taustatyötiloissa.

Uutta toimintamallia on käyty läpi henkilöstön kanssa. Muutos on myös mahdollisuus. 

Piirroskuva, jossa vauva konttaa lattialla.

piirros Mari Huhtanen/ Kilda
teksti ja valokuva Markus Snellman