Suoraan sisältöön

Etälääkäri asiakkaan luona ruudulla

Helsingin pohjoisen palvelualueen kotihoidossa on parhaillaan kokeilussa uudentyyppinen hoitomuoto, niin kutsuttu etälääkäri-palvelu.

”Kyseessä on yhdessä CGI-yrityksen kanssa toteutettu kokeilu, jossa pyritään parantamaan lääkäriasiantuntemuksen saatavuutta ja lisäämään tuottavuutta kotihoidossa”, pohjoisen kotihoidon kotihoitopäällikkö Suvi Kan kertoo (kuvassa vasemmalla).

Käytännössä asiakas, usein toimintakyvyltään heikentynyt iäkäs ihminen, pääsee omassa kodissaan lääkärin vastaanotolle ilman, että hänen tarvitsee lähteä lääkäriin tai lääkärin saapua fyysisesti paikalle.

”Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse itse osata tehdä mitään teknisiä valmisteluja tai edes koskea tietokoneeseen”, palvelualueiden ylilääkäri Harriet Finne-Soveri kertoo (kuvassa oikealla).

Sairaanhoitaja tulee erityisvarusteisen kannettavan tietokoneen kanssa paikalle ja tekee asiakkaan kanssa tarvittavat alkuvalmistelut ja vasta sitten otetaan yhteys lääkäriin.

”Tässä säästetään sekä asiakkaan että lääkärin aikaa”, Harriet Finne-Soveri sanoo. 

Kannettavaan tietokoneeseen on kytketty kaikki tarvittavat mittauslaitteet, joita sairaanhoitaja asiakkaan luona käyttää.

”Laitteistolla voidaan kuunnella sydäntä, keuhkoja ja valtimoita sekä mitata esimerkiksi verenpaine ja ottaa sydämen EKG”, Suvi Kan luettelee. Myös silmänpohjat ja ihomuutokset voidaan kuvata sekä tutkia asiakkaan korvat lääkärin ollessa paikalla ruudun toisella puolella.

Lupaavia tuloksia

Etälääkäri-kokeilu aloitettiin viime kesänä ja sitä on tarkoitus laajentaa ensi vuoden aikana. Harriet Finne-Soveri kertoo, että kokeilun tulokset ovat olleet lupaavia.

”Vaikka tekninen kehittäminen vie oman aikansa, on tällä palvelulla jo nyt saatu hyviä tuloksia”, hän sanoo. Lääkäri erottaa hyvän kuvanlaadun ansiosta asiakkaan ihon kunnon sekä kuulee tutkimus- ja mittausäänet tarkasti ja laadukkaasti.

Finne-Soveri muistuttaa kuitenkin, että kaikkeen lääkäritutkimukseen palvelu ei sovellu.

”Esimerkiksi parkinsonin taudissa jäykkyys voidaan todeta ainoastaan tunnustelemalla.” Erikoistapaukset tulee jatkossakin tutkia kasvoista kasvoihin. Samoin asiakkaan ensitapaaminen tehdään aina normaalilla lääkärikäynnillä.

”Sen sijaan vuosikontrollit ja muut väliarviot sekä lääkekorjaukset voidaan hyvin hoitaa etälääkäritoiminnalla eikä asiakkaan tarvitse lähteä erikseen lääkäriä tapaamaan”, Harriet Finne-Soveri kertoo.

Palvelu sopii erityisesti niille asiakkaille, jotka joka tapauksessa tarvitsevat hoitajan tai avustajan tukea lääkärikäyntien ajaksi .

Työparityöskentely toimii

Etälääkäri-kokeilussa on jo alkuvaiheessa korostunut, kuinka tärkeää on lääkärin ja sairaanhoitajan työparityöskentely.

”Sairaanhoitaja toimii tässä palvelussa jossain määrin kuin lääkärin käsinä”, Suvi Kan muistuttaa. On siis oleellista, että tieto kulkee ja myös hoitajalla on hyvä osaaminen asiakkaan terveydentilan ja sen muutoksien havaitsemiseen.

Myös Harriet Finne-Soveri näkee paljon potentiaalia tulevaisuuden yhteistyössä.

”Tämä palvelumuoto mahdollistaa hyvän yhteistyön lääkärien ja sairaanhoitajien kesken asiakkaan hyväksi.”

teksti ja kuvat Nina Björklund

JAA