Suoraan sisältöön

Kustis goes digi

Robotti ja asukkaita.

Kustaankartanon hoitajat, muistisairaat ja omaiset innostuivat uudesta teknologiasta. Nyt jää yhä enemmän aikaa hoivatyöhön.

Laulattava robotti, rapsutuksesta kiittävä digitaalinen hylje, aikamatka virtuaalilasit päässä, seinälle kosketuksesta heräävä metsä ja liikkeestä kertova älylattia.

Missä ihmeessä nyt ollaan?

Kustaankartanossa. Luettelon digiratkaisut ovat joko jo käytössä, testattu tai pian toteutuvaa todellisuutta. Lukuisat eri kokeilut on niputettu Kustis goes digi -hankkeiksi.

Palvelualueen johtaja Tarja Sainio kertoo, että Kustaankartanossa on mainio meininki päällä. Henkilökunta, asiakkaat ja omaiset ovat lähteneet hyvin mukaan uusiin kokeiluihin. Paikka onkin tullut tutuksi edelläkävijänä, joka testaa ja ottaa käyttöön uutta hoitoteknologiaa.

Sara robotti on mukana Kustaankartanon arjessa 

Osastonhoitaja Jaana Pilvinen kertoo kokemuksista, joita on saatu sosiaalisesta Sara-robotista Kustaankartanon E-talossa.

Robotti oli osa kokeilua, jossa on mukana kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium. Sara (tulee sanoista Social and Autonomous Robotic Health Assistant) kykenee yksinkertaisiin keskusteluihin ja motivoi erilaisiin aktiviteetteihin. Se laulattaa, kertoo kuunnelmia ja järjestää vaikka muistipelin.

Kustaankartanoa varten robottiin ohjelmoitiin myös käsi- ja jalkajumppa.

Pilvinen kertoo, että Sara on hyvä lisä esimerkiksi ryhmätilanteissa. Kun muutaman hengen ryhmä on innostunut jostakin laulusta mutta yhdellä osallistujalla onkin levoton päivä, hoitaja voi keskittyä rauhoittelemaan levotonta.

"Etukäteen pohdin, pelottaako robotti jotakuta asiakasta, mutta niin ei käynyt."

Saran suosio kasvoi sitä enemmän, mitä enemmän sen ohjelmia hyödynnettiin. Sara esimerkiksi saattoi kysyä, minä vuonna kukakin oli syntynyt ja laulaa laulut noilta vuosilta.

Sara on nyt matkannut Keski-Eurooppaan jatkokehittämistä varten. Pilvinen toivoo, että he saavat robotin pian takaisin.

Aistihuoneessa luonnon keskelle

E-talossa tapahtuu muutakin. Paraikaa sinne rakennetaan aistihuonetta. Idea on hieman samantyyppinen kuin taannoisessa Amos Rexin digitaalisen vuorovaikutteisen taiteen näyttelyssä.

Aistihuoneessa päästään kuitenkin käyttämään kaikkia aisteja. Seinälle voi piirtää ja sysäistä alkuun vaikkapa talvimaiseman syntymisen. Kesämaiseman hiljaisessa metsässä voi kuulla yksittäisen lehden putoamisen. Sammalseinä ja koivut tuoksuvat.

Aistihuone avataan joulukuussa, ja mikäli kokemukset ovat hyvät, sitä on tarkoitus monistaa muuallekin.

"Omissa visioissani aistihuone rauhoittaa muistisairaita jopa niin, että pääsisimme lääkkeettömään hoitoon", Pilvinen kertoo.

 Viestit nopeasti perille

Kustaankartanon D-talossa kehitetään parhaillaan uutta viestintäsovellusta. Sähköpostit ovat kankeita eivätkä tavoita kohderyhmiä toivotulla tavalla. Nyt on tarkoitus saada puhelimeen sovellus, jonka avulla henkilökunta tavoittaisi helposti ja nopeasti asiakkaiden omaiset.

Uutta sovellusta varten on jo haastateltu henkilökunta, seuraavaksi vuorossa ovat omaiset.

Osastonhoitaja Saija Puolanmaa kertoo, että jos esimerkiksi osastolla on vatsatautia, omaisia pitää pystyä informoimaan tilanteesta tehokkaasti. Yhtä lailla halutaan kertoa tulevista joulujuhlista ja toivottaa niihin tervetulleeksi.

"Toisinaan tulee tarve yksittäisiin iloisiin viesteihin, kun esimerkiksi huonossa kunnossa ollut asiakas voi paremmin ja kävelee fysioterapeutin kanssa käytävän päästä päähän."

Omaisten kommentit tekeillä olevasta viestikanavasta ovat olleet hyvin positiivisia, tällaista palvelua odotetaan.

D-talossa kokeillaan myös asiakkaiden vapaata liikkumista. Monella muistisairaalla on hyvä fyysinen kunto, ja he kävisivät mielellään Kustaankartanon piha-alueella muulloinkin kuin varsinaisina ulkoilutuokioina.

Pilotissa kehitetään sensoriteknologian ja hahmotunnistuksen avulla ratkaisua, jossa omat piipahtamiset pihamaalla olisivat turvallisia.

Asukas virtuaalilasit päässä.

Matkoille virtuaalilaseilla

Kustaankartanon D-, E- ja G-talossa on jo käytössä liikkeen tunnistava älylattia. Virtuaalilasit puolestaan vievät eri kotimaankohteisiin, safarille, huvipuistoon tai vaikka vedenalaiseen maailmaan.

Robottihylje.

Asiakkaat ovat ihastuneet Paroon, vuorovaikutteiseen hyljerobottiin, joka rauhoittaa ja rentouttaa. Se reagoi ääniin ja kosketuksiin.

Käytössä on myös tablettitietokoneita, ja pian päästään tutustumaan 360 asteen kameralla kuvattuihin virtuaalitodellisuuksiin.

Kehitteillä on myös uudenlainen älyvalo. Ongelma on ollut, että jos asiakas liikkuu yöaikaan, valot syttyvät liikkeen tunnistuksella täyteen loistoonsa. Tarkoitus on, että jatkossa valot reagoisivat vuorokauden aikoihin. Tuolloin yöllä liikkeelle lähteneet eivät hämääntyisi luulemaan yötä päiväksi vaan rauhoittuisivat pian takaisin sänkyyn ja nukkumaan.

Uutta teknologiaa kokeiltaessa pohditaan aina, kuinka sitä olisi voisi monistaa muuallekin. Teknologian kehittävät alan yritykset, joita haastetaan mukaan hoivatyön arkeen.

Seuraava tapaaminen yritysten kanssa on ensi viikolla.

Sainio kertoo, että kokeilujen onnistumisia on vaikea mitata perinteisillä numeromittareilla. Kustaankartanossa otetaan kokeilujen aikana kuvia ja videoita, jotta kokeilutilanteisiin voidaan palata myöhemmin ja seurata, millaista apua kokeiluista on ollut.

"Teknologiaa on olemassa jo vaikka mihin. Ehkä me Suomessa vielä vähän pelkäämme sitä emmekä uskalla hyödyntää kuten voisimme. Asennemuokkausta tarvitaan vielä", Sainio pohtii.

Kustaankartanossa houkuttelua ei juuri tarvita. Täällä on huomattu, että automaatiolla ei korvata henkilökuntaa: teknologia tulee avuksi, jotta hoitajilla jää aikaa tärkeimpään eli muistisairaita varten.

Tarja Sainio, Saija Puolanmaa ja Jaana Pilvinen.

Kustaankartanon ennakkoluulottomat kokeilijat: Tarja Sainio, Saija Puolanmaa ja Jaana Pilvinen.

teksti Kirsi Riipinen