Suoraan sisältöön

Suvilahden Uusix on monipuolisten työtoimintojen keskus


Toukokuisena keskiviikkona Suvilahden Uusix-verstas täyttyi vieraista, kun koronan vuoksi viivästyneitä uusien toimitilojen avajaisia juhlittiin avoimien ovien merkeissä.

Uusix-vestaat on yksi Stadin soten työtoiminnan yksiköstä. Uusix tukee vaikeasti työllistyvien helsinkiläisten elämänhallintaa ja siirtymistä työmarkkinoille tarjoamalla kuntouttavaa työtoimintaa arvostavassa ja välittävässä työyhteisössä.

Uusixilla on kaksi toimipistettä, joista Kyläsaaressa toimii 14 osastoa ja Suvilahdessa 7. Uusixilla työskentelee kerrallaan 500 asiakasta kuntouttavassa työtoiminnassa ja vammaisten henkilöiden työtoiminnassa. Tänä päivänä Uusix on Suomen suurin kuntouttavan työtoiminnan järjestäjä.

Uusix on kasvanut toimintavuosiensa aikana työyhteisöksi, jonka toimintaa ohjaavat sen arvot: ilo, oppiminen, välittäminen ja yhteisöllisyys. Näitä arvoja noudatetaan niin asiakkaiden ja työntekijöiden hyvinvoinnissa, tuotteiden valmistuksessa kuin ympäristöön liittyvissä seikoissa.

Uusixin Suvilahden toimipisteen avoimissa ovissa vieraat pääsivät kiertelemään tiloissa ja tutustumaan pajojen toimintoihin, nauttimaan elävästä musiikista ja Muusix-kahvion herkuista, ihastelemaan sarjakuvataidetta sekä osallistumaan vetreyttävään taukojumppaan.

Uusixin kahviossa esiintyi asiakasbändi U6-band.

Avoimissa ovissa saatiin nauttia myös visuaalisista taide-elämyksistä. Esillä oli Uusixilla oppisopimuksella media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa opiskelevien veljesten Pekka ja Jukka Piiran sarjakuvanäyttely. Lisäksi viestintäpajan tuotoksena syntynyt Unohdetut -lyhytelokuva pyöri neuvotteluhuoneessa koko päivän.

Monella Uusixin osastolla luovuus ja kädentaidot pääsevät kukkimaan. Sisustusompelimossa valmistetaan ainutlaatuisia pientuotteita kierrätys- ja lahjoitusmateriaaleista.

Avoimissa ovissa oli Uusixin pop up -myymälä, josta pystyi ostamaan kotiin viemisiksi monenlaisia käsityöesineitä. Monelle kuntoutujalle on tärkeää ja voimauttavaa tietää, että heidän itse tekemiään tai omalla pajalla valmistamiaan tuotteita ostetaan.

Kutomossa pajalaiset käyvät läpi kaikki maton kudonnan työvaiheet kuteiden teosta valmiiseen mattoon. Täällä käytetään tarkkaan hyödyksi Uusixin ompelimojen ylijäämäkangas.

Avajaisvieraat pääsivät halutessaan kutomaan iloisen väristä mattoa, joka arvottiin tilaisuuden päätteeksi kutomiseen osallistuneiden kesken.

Taukojumppa piti avajaisvieraat virkeinä. Pajatoiminnan lisäksi Uusixilla tarjotaan muun muassa työ- ja osallisuusvalmennusta sekä ohjattuja liikuntaryhmiä. Liikuntaohjaaja tukee ja opastaa liikkeelle lähtemisessä ja liikunnassa yksilö- ja ryhmämuotoisesti, niin sisällä kuin ulkonakin.

teksti ja kuvat Kaisa Sunimento