Suomi | Svenska | English
Selkokieli | Lättläst språk
Viittomakieli | Teckenspråk
Suomi | Svenska | English | Pусский | Deutsch | 日本語
Suomi | Svenska | English | Eesti keel | Français | Pусский | Soomaali | Türkçe | Español | بالعربية | 中文 | فارسی
Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa, ei myöskään omien läheisten tai perheenjäsenten tekemänä. Apua on saatavilla sekä väkivallan uhreille että sitä käyttäneille.
Videolla ammattikoripalloilija Shawn Hopkins kertoo kampanjasta, jolla pyritään ehkäisemään lasten ja nuorten kokemaa ja näkemää lähisuhdeväkivaltaa.
Tee testi: laske sormi, jos…
– et voi olla oma itsesi kotona
– joku saa sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi
– sinua pelottaa kotona, koulussa tai kavereiden kanssa
– sinusta ei pidetä huolta
– kehosi koskemattomuutta on loukattu.
➔ Jos laskit yhdenkin sormen, kyse voi olla väkivallasta. Tukea ja apua on saatavilla.
➔ Vaikka yksikään sormi ei laske, voit aina olla yhteydessä jos sinulla on huolenaiheita, joista haluat keskustella.
Jos sinä tai läheisesi on kokenut väkivaltaa, kerro siitä eteenpäin.
Tarvitsetko apua? Klikkaa alla olevia linkkejä.
MLL Lasten ja nuorten netti »Nollalinja »Nettiturvakoti »SPR Nuorten turvatalo »Poikien talo »Tyttöjen talo »
Jos olet kokenut väkivaltaa tai sinulla on huolta omasta turvallisuudestasi, voit ottaa yhteyttä ammattilaisiimme:
Tieto kootusti sivustolla nuorten.hel.fi
Lapsiperheiden sosiaaliohjaus on 7–16-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen tarkoitettua tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa.
Lapsiperheiden sosiaaliohjaus 7–16-vuotiaiden perheille
Äitiys- ja lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapsen terveyttä ja tukea vanhempia, jotta lapsella olisi hyvät edellytykset terveeseen kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin.
Lue lisää äitiys- ja lastenneuvolatoiminnasta
Perheneuvolasta saa apua lapsen tai nuoren kehitykseen ja kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä, pulmallisissa perhetilanteissa sekä lasta tai perhettä kohdanneissa kriiseissä.
Lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki on tarkoitettu lapsille ja perheille, joilla on kuormittava elämäntilanne ja tuen tarve. Palvelujen tarvetta arvioidaan, jotta lapsi tai perhe saisi sopivan avun.
Lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki
Perheen tuen sivuilta voit lukea, mitä palveluja Helsingin kaupunki tarjoaa erilaisiin perheen kriisitilanteisiin.
Haasteita tai tuen tarvetta perheessä
Lastensuojeluun voi aina ottaa yhteyttä, myös nimettömänä, kun herää huoli oman tai lähiympäristössä kasvavan lapsen hyvinvoinnista.
Miten ja milloin yhteys lastensuojeluun
Saat apua kaikenlaisiin haastaviin elämäntilanteisiin.
Saat ammattilaiselta apua myös ilman ajanvarausta. Sosiaalineuvonta palvelee arkisin kello 9–16 numerossa 09 310 44400.
Maahanmuuttajien sosiaalipalvelujen neuvontapuhelin palvelee arkisin p. 09 310 37577. Helsingin maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Kalasatamassa osoitteessa Työpajankatu 14 A.
Terveysasioissa ensisijainen hoitopaikkasi on terveysasema.
Terveysasemien palvelut
Neuvontaa ja palveluohjausta arkisin klo 9–15, p. 09 310 44556. Kysy tarvittaessa myös väkivallasta. Seniori-info palvelee yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä ja heidän omaisiaan.
Palvelukeskukset ovat matalan kynnyksen kohtauspaikkoja ikääntyneille ja työttömille helsinkiläisille. Ota tarvittaessa väkivalta puheeksi ammattilaisen kanssa.
Palvelukeskustoiminta
Päivystyksellistä sosiaalityötä akuuteissa tilanteissa virka-ajan ulkopuolella (virka-aikana yhteys muihin palveluihin). Saat palvelusta myös tukea, ohjausta ja neuvontaa, p. 020 696 006 (24 h).
Akuuttia kriisityötä kaikenikäisille, jotka ovat altistuneet traumaattisille tilanteille (esimerkiksi lähiomaisen äkillinen kuolema tai onnettomuus), p. 09 310 44222 (24 h).
Terveysaseman ollessa kiinni, soita äkillisissä terveysongelmissa päivystysapuun, p. 116 117.
Soita 112.
Hoito-ohjeita ja tietoa palveluista vuorokauden ympäri numerossa 09 310 10023.
Monet järjestöt tuottavat palveluita väkivaltaa läheisessä ihmissuhteessaan tai muualla kohdanneille. Apua on tarjolla kaikille lapsille, nuorille ja aikuisille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Apua on tarjolla väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille ja heille, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa tai pelkäävät käyttävänsä sitä. Palvelut ovat maksuttomia ja yhteydenottotapoja on monia.
Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja chat/Nuortennetti
Kaikille lapsille ja nuorille tarkoitettu auttava puhelin (maksuton):
Chat päivystää ma-su klo 17–20. Chattiin voi myös varata ajan ammattilaiselle ja jatkaa keskusteluja tarvitsemansa ajan.
Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun voi kirjoittaa luottamuksellisen kirjeen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Yhteyttä voi ottaa suomen tai ruotsin kielellä. Päivystäjä kirjoittaa viestiin vastauksen viimeistään kahden viikon kuluessa, käytännössä noin kolmessa päivässä.
Kaikki yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia.
Nettiturvakoti
Lapsille, nuorille ja aikuisille, tytöille, pojille ja muille sukupuolille. Nettiturvakodista löydät apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan kellon ympäri. Palvelusta saat tietoa, vertaistukea ja keskusteluapua ongelmiisi. Löydät nopeasti hädän hetkellä yhteystiedot eri kaupunkien turvakoteihin.
Nollalinja
Nollalinja on ympärivuorokautinen puhelinpalvelu lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeville. Palveluun voi soittaa anonyymisti: omaa nimeään ei tarvitse kertoa eikä puheluun vastaava päivystäjä näe soittajan numeroa. Puhelu ei näy myöskään puhelinlaskun erittelyssä. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005.
Naisten linja
Naisten Linja tarjoaa tukea kaiken ikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille. Luottamuksella ja myös anonyymisti, puhelimitse, netissä ja vertaisryhmissä.
Monika-Naiset
Monika-Naiset liitto ry kehittää ja tarjoaa erityispalveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja -lapsille.
Väkivaltaa Kokeneet Miehet
Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Keskusteluapua voi saada puhelimitse, sähköpostilla, yksilötapaamisissa ja ohjatuissa vertaisryhmätapaamisissa.
Raiskauskriisikeskus
Tukinainen
Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.
Rikosuhripäivystys
Rikosuhripäivystyksestä löytyy tukea ja neuvontaa rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Myös maksuttomia tukihenkilöitä. Yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.
Seri-tukikeskus (HUS)
Naistenklinikan Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Kyse on matalan kynnyksen palvelusta, johon voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta.
Turvakotipalvelut
Turvakotipalvelut on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille kaiken ikäisille, niin yksin tuleville kuin perheille ja pariskunnillekin. Palvelu on maksutonta ja voit hakeutua itse mihin tahansa turvakotiin.
Pääkaupunkiseudun turvakodit:
Turvaverkko Helsinki
Turvaverkko Helsinki on pääkaupunkiseudulla toimiva matalan kynnyksen palvelu, joka on tarkoitettu perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneille aikuisille, lapsille ja perheille sekä tarvittaessa heidän läheisilleen. Turvaverkko Helsinki tarjoaa ammatillista tukea ja tietoa väkivaltakokemuksista selviytymiseen sekä ryhmätoimintaa ja vertaistukea. Palvelu on maksuton. Apua tarvitseva voi ottaa suoraan yhteyttä Turvaverkko Helsinkiin. Palvelu toteutetaan hyvin yksilöllisesti.
Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö
Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö tarjoaa keskusteluapua kaikille perheenjäsenille, kokijoille, tekijöille, miehille, naisille ja muunsukupuolisille sekä lapsille ja nuorille, kun perheessä on tai on ollut lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Toiminta on asiakkaalle maksutonta.
Maria Akatemia
Tukea naisille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa, sekä ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään tai työyhteisöissään väkivallan eri muotoja ja siihen liittyviä ilmiöitä. Maria Akatemian Keijun varjo -toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa.
Nettiturvakoti
Väkivaltaa ihmissuhteissaan kokeneille lapsille, nuorille ja aikuisille, tytöille, pojille ja muille sukupuolille. Nettiturvakodista löydät apua myös silloin, kun olet huolissasi omasta vihasta tai väkivaltaisuudesta. Palvelusta saat tietoa, vertaistukea ja keskusteluapua.
Lyömätön Linja
Miessakit ry:n Lyömätön Linja tarjoaa apua väkivaltaa läheisiään kohtaan käyttäneille miehille. Asiakkaaksi voivat hakeutua kaikki henkistä tai fyysistä väkivaltaa seurustelukumppaniaan, puolisoaan, lastaan tai muuta läheistään kohtaan käyttäneet miehet, sekä myös miehet, jotka pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa tai haluavat arvioida omaa ja perheensä avun tarvetta.
Miehen Linja
Palvelemme Suomeen muuttaneita miehiä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheissään. Miehen Linja on erikoistunut kulttuurisensitiiviseen miestyöhön. Palvelut ovat tarjolla suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja kreikaksi, tai asiakkaan äidinkielellä tulkin välityksellä.
Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja chat/Nuortennetti
Kaikille lapsille ja nuorille tarkoitettu auttava puhelin (maksuton):
Chat päivystää ma-su klo 17–20. Chattiin voi myös varata ajan ammattilaiselle ja jatkaa keskusteluja tarvitsemansa ajan.
Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun voi kirjoittaa luottamuksellisen kirjeen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Yhteyttä voi ottaa suomen tai ruotsin kielellä. Päivystäjä kirjoittaa viestiin vastauksen viimeistään kahden viikon kuluessa, käytännössä noin kolmessa päivässä.
Kaikki yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia.
SPR Nuorten turvatalo
Nuorten turvatalosta voi kysyä mistä tahansa nuoruuteen tai vanhemmuuteen liittyvästä asiasta – yhtä lailla arkisesta huolesta kuin elämän kriisistä. Yhteyttä voi ottaa verkon kautta, soittamalla milloin tahansa tai tulla suoraan käymään Nuorten turvatalolla. Apu on maksutonta. Tarjoamme apua nuorille ja heidän läheisilleen valtakunnallisesti verkossa. Turvatalot sijaitsevat viidellä paikkakunnalla. Apua on saatavilla arkisin ympäri vuorokauden ja viikonloppuisin ilta- ja yöaikaan. Tarjoamme nuorelle turvallisen yösijan tarvittaessa. Nuorten turvatalot toimivat myös verkossa Sekasin-chatissa (tukea vain suomen kielellä).
Apuu-chat
Kaikille 7–15-vuotiaille lapsille tarkoitettu chat, jossa vuoden jokaisena päivänä luotettavat aikuiset vastaavat lasten yhteydenottoihin klo 9–22. Voit ottaa yhteyttä nimettömästi kaikissa tilanteissa, joissa koet olosi huolestuneeksi, turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitset apua. Maksuton.
Poikien Talo (Helsingin kaupunki)
Poikien Talo on turvallinen, syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa, avoin yhteisö 10–28-vuotiaille pojille, miehille ja poikana olemista pohtiville. Poikien Talon tarkoituksena on tukea sinua tavalla, jonka itse koet parhaaksi, voidaksesi elää elämääsi omana itsenäsi kohti omia haaveitasi.
Tyttöjen Talo (Loisto Settlementti)
Tyttöjen Talo on tarkoitettu kaikille 10–29-vuotiaille tytöksi tai naiseksi identifioituville tai tyttöyttä itsessään pohtiville. Tyttöjen Talo tarjoaa tilaa vapaa-aikaan ja harrastuksia sekä apua ja tukea pohdintoihin tai vaikeisiin elämäntilanteisiin.
Poikien Puhelin (Väestöliitto)
Poikien Puhelin on tietoa ja tukea tarjoava palvelu pojille ja nuorille miehille. Soita tai chattaa kun olet juttuseuraa vailla!
Mieli ry:n kriisipuhelin 24/7
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.
Suvanto ry
Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry on valtakunnallisesti toimiva kansalais- ja asiantuntijajärjestö. Toiminnan tarkoituksena on ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun, hyväksikäytön ja väkivallan ehkäiseminen ja tietoisuuden lisääminen. Suvanto ry tarjoaa henkilökohtaista keskusteluapua väkivallan eri osapuolille, sekä vertaistukiryhmiä väkivallan uhreille Helsingissä ja Vantaalla.
Romano Missio
Romano Missio ry:n Arvokas elämä -hankkeessa (2021–2024) halutaan ennaltaehkäisevän ja varhaisen puuttumisen keinoin katkaista väkivallan kierrettä ja lisätä romaniyhteisön turvallisuutta ja hyvinvointia.
VÄLITÄ! Seksuaaliväkivaltatyö
Välitä! tarjoaa kriisiapua seksuaalista väkivaltaa kokeneille, sitä tehneille ja heidän läheisilleen. Apua annetaan puhelimitse, tapaamisissa sekä avoimissa ryhmächateissa verkkokriisikeskus Tukinetissa. Välitä!:n järjestämiin tukiryhmiin voi osallistua eri puolilta Suomea. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.
Lähisuhdeväkivalta
Poliisin neuvoja ja ohjeita väkivaltaa kokeneille tai sen uhriksi joutumista pelkääville.
Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen (STM)
Lähisuhteessa ja perheessä voi ilmetä fyysistä, henkistä, seksuaalista, omaisuuteen kohdistuvaa tai taloudellista väkivaltaa tai sillä uhkaamista. Myös laiminlyönti ja kaltoin kohtelu ovat väkivaltaa.
Väkivallan ehkäisy (THL)
Tietoa siitä, mitä väkivalta on ja miten sitä voi ehkäistä, sekä työkaluja ja lomakkeita käytännön työhön.
Opas vammaisiin ihmisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa kohtaaville (pdf)
Apua, neuvoja ja tietoja kaikille kotiväkivaltaa kohdanneille.
Nettiturvakodin testit ja tehtävät
Pohdi tilannettasi erilaisten testien avulla. Testeistä löydät lisätietoa ja näkökulmia.
Lue lisää lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöstä