Hoppa till innehållet

Var får jag hjälp under omständigheter som liknar karantän?

För att begränsa coronavirusepidemin rekommenderas att 70-åringar och äldre i mån av möjlighet undviker fysisk närkontakt med andra människor. Med rekommendationen vill man skydda äldre mot coronaviruset.

  • Håll kontakt med dina nära på ett säkert sätt: träffa dem helst utomhus, håll säkerhetsavstånd.
  • Ta hand om ditt välmående: gå ut, rör på dig, ät mångsidigt och regelbundet.
  • Ta hand om eventuella kroniska sjukdomar, avboka inte i onödan dina bokade läkartider.
  • Försök få hjälp med att uträtta ärenden av dina närstående eller utnyttja stödkanaler som till exempel Helsingfors-hjälpen eller Seniorinfo.

Misstänker du coronavirussmitta?


Helsingfors-hjälpen för över 70-åriga

tfn 09 310 10020
mån–fre kl. 9–16
till över 70-åriga Helsingforsbor

Helsingfors-hjälpen är en telefon- och hjälptjänst för äldre Helsingforsbor. Den nya tjänsten erbjuder Helsingforsbor över 70 år samtalsstöd, samt hjälp med att handla och uträtta ärenden på ett tryggt sätt. Servicen produceras i samarbete med Helsingfors stad och Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Samtalstjänst

Coronaepidemin orsakar oro och ångest. Det är möjligt att få samtalshjälp från olika aktörer. Var inte ensam, utan kontakta modigt de som erbjuder hjälp.

Kristelefoner

Hjälp i vardagen

Det är bra att ha ett tillräckligt förråd av mat, dryck och nödvändiga förnödenheter hemma, åtminstone för tre dagar, gärna för en vecka. Hemförrådet är inte ett separat nödförråd, utan det är meningen att man ska använda varorna hela tiden. Skaffa ett hemförråd av sådana livsmedel som du annars också använder och vill ha. 

Webbplatsen karanteenissa.fi samlar information om olika produkt- och tjänstelösningar för att förebygga påverkningarna av coronaviruset. På webbplatsen finns information om bland annat webbutiker, boende, nöjen och sport samt hemkörningstjänster för mat.

Webbplatsen nappinaapuri.fi är en plats där man kan be om och få hjälp med till exempel butiksbesök. Dessutom lönar det sig att följa stadsdelarnas Facebook-sidor, där enskilda personer meddelar om hjälperbjudanden gällande att sköta ärenden under coronatiden.

Seniorinfo

Seniorinfo ger information om aktörer som ordnar till exempel måltids- och butiksservice, samt om apotek som har hemleverans av mediciner. Seniorinfo betjänar vardagar kl. 9–18 på telefonnumret 09 310 44556 eller via sin chattjänst.

Motion

Motionsrekommendationerna är inte annullerade. Det är speciellt viktigt att upprätthålla och höja konditionen. Man kan motionera utan närkontakter. Du kan gå ut om du håller avstånd till andra människor.

Att göra

Helmet-bibliotekens gemensamma e-bibliotek erbjuder avgiftsfritt e-böcker, e-tidningar, språkkurser och e-musiktjänster på flera olika språk. Dessutom finns det tjänster som andra aktörer producerar som erbjuder gratis tillgång till litteratur, inspelningar och filmer. I Bibliotekskanalen kan du se och lyssna på videor och radioprogram från biblioteken. 

Tjänsten helsingforsbilder.fi visar fotografier med Helsingforstema ur Helsingfors stadsmuseums samlingar. Helsingfors stadsorkesters direkta webbsändningar ger dig möjligheten att njuta av stadsorkesterns konserter hemma i soffan. Stage24 är en virtuell scen vid Finlands nationalopera och -balett. I tjänsten Stage24 hittar du inspelade föreställningar, streamningsändningar och trailers till verken.
20.05.2020 16:23