Suoraan sisältöön

Ystävien ja läheisten merkitys

Ihmisiä aamukahvilla kaupungintalolla. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä ympärilleen eri tavoin: yksi tarvitsee elämäänsä monia ihmisiä, toinen on tyytyväinen vain yhteen tai muutamaan ihmissuhteeseen. Ei olekaan olemassa selvää mittaa, mikä määrä ihmissuhteita tekee meidät onnelliseksi. Määrää olennaisempaa on ihmissuhteiden laatu se, että koemme riittävää yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnetta olemassa olevissa sosiaalisissa suhteissamme.

Yksinäisyyden tunne viestii yhteenkuuluvuuden tarpeesta. Sen voi nähdä myös hälytysmerkkinä siitä, että tärkeä ihmissuhde on uhattuna tai emme ole tulleet kuulluksi haluamallamme tavalla sosiaalisissa suhteissa. Yksinäisyyden tunne ei ole lainkaan vähäpätöinen asia: se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Yksinäisyys vaikuttaa elämänlaatuun ja terveyteen, vaikka se ei ole sairaus.


Yksinäisyyttä vai itse valittua yksinoloa?

Itse valittu yksinäisyys on eri asia kuin yksinäisyys. Yksinolo on usein myönteistä ja hektisessä elämäntilanteessa jopa toivottua ja rentouttavaa. Yksinäisyys on myös eri asia kuin sosiaalinen eristäytyneisyys, sillä yksinäisyyttä voi kokea myös ihmisten keskellä, ystävyys ja perhesuhteissa.

Suuriin elämänmuutoksiin, kriiseihin ja siirtymävaiheisiin voi liittyä kokemus yksinäisyydestä. Esimerkiksi muutto uuteen kaupunkiin tai eläkkeelle jääminen ovat tilanteita, joissa ihminen saattaa jäädä yksin. (Lähde: HelsinkiMissio)

Yksin ei kuitenkaan tarvitse jäädä, jos kaipaa elämäänsä enemmän ystäviä ja sosiaalisia suhteita.

Näiltä sivuilta löydät tietoa kaupungin ja yhteistyökumppanien tarjoamista kohtaamismahdollisuuksista:

 Tekemistä ja harrastuksia

 Palvelukeskustoiminta

 Liikunta ja kuntoilu

 Retket, matkailu ja kulttuuri

 Ikäihmisten tapahtumat

 Kulttuurikaveri

 Yhteistyökumppaneiden vapaaehtoisvälitys

 17.02.2020 08:57

Vapaa­ehtois­­toiminta ikäänty­neiden parissa

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta ikääntyneiden parissa.