Suoraan sisältöön

Liikunnan tärkeät terveysvaikutukset

Lihasmassa, tasapaino ja notkeus takaavat toimintakyvyn

Monipuolinen liikunta pitää yllä fyysistä toimintakykyä pitkälle vanhuuteen. Ikääntyessä hyvän toimintakyvyn takaavat riittävä lihasmassa, tasapaino ja notkeus. Näistä kolmea ominaisuutta olisi hyvä harjoittaa kaksi tai kolme kertaa viikossa. Monet jumpat samanaikaisesti vahvistavat lihaksia, parantavat tasapainoa ja lisäävät notkeutta.

Lihasvoimaa voi lisätä kuntosalilla tai vesivoimistelussa. Monenlaiset apuvälineet, kuten punnukset, ovat hyviä kotivoimisteluun, mutta jo tuolilta nousut ja kyykistykset auttavat alkuun. Samoja lihasryhmiä ei suositella harjoittamaan peräkkäisinä päivinä.

Tasapainon kehittämiseen on olemassa ohjattuja liikuntaohjelmia, mutta samoja taitoja voi harjoittaa mukavasti tanssin tahdissa tai luonnossa liikkuessa. Venyttelyt ja jooga ylläpitävät notkeutta.

Kestävyyskunto ehkäisee pitkäaikaissairauksia

Hyvä kestävyyskunto ehkäisee monia pitkäaikaissairauksia ja auttaa jaksamaan arjessa. Kestävyyskunto tarkoittaa verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa. Sen ylläpitoon tarvitaan reipasta liikuntaa yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai rasittavaa liikuntaa 1 tunti ja 15 minuuttia.

Alkuun pääsee vähemmälläkin

Liikkuminen on hyvä jakaa useammalle päivälle viikossa. Jo kymmenen minuutin reippaat liikuntatuokiot edistävät terveyttä, kunhan niitä kertyy riittävästi viikon mittaan. Vähäinenkin liikkuminen on hyväksi toimintakyvylle ja terveydelle, kunhan se on säännöllistä. Jos liikkumisessa on ollut taukoa, maltillinen aloittaminen on paikallaan. Kävely sopii lähes kaikille, ja erityisen tehokasta arkiliikuntaa on portaiden nouseminen.

Tietolähde
UKK-instituutti: liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille

Katso myös
30.12.2020 13:41