Suoraan sisältöön

Kuvataiteen kanssa

Kuvataide kertoo tarinoita, herättää muistoja ja kutsuu keskusteluun. Taiteen tekemisellä ja kokemisella on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia niin mielen hyvinvointiin kuin kokonaisvaltaiseen jaksamiseen. Taide-elämysten äärelle pääset myös kotoa käsin esimerkiksi museoiden virtuaalivierailujen kautta. Kuvien äärellä on hauska keskustella, väitellä; kuvat laittavat ajatuksia liikkeelle ja tuovat muistoja mieleen. Myös taiteen tekemistä kotona kannattaa rohkeasti kokeilla!


Tutustu näyttelyihin verkossa


Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo


1. Kansallisgalleria verkossa

Kansallisgallerian eli Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista löytyy lähes 40 000 teosta. Tiesithän, että niihin kaikkiin pääsee tutustumaan myös verkossa?

Katso taideteokset verkossa

2. Taiteen kanssa et ole yksin

Apu-lehti ja Ateneum ovat valinneet yhdessä 11 tunnettua taideteosta, joiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Toimittaja Kimmo Ohtonen vie lyhyiden videoiden kautta taidekierrokselle näiden teosten äärelle. Videoilla hän pohdiskelee muun muassa teosten kuvamaailmaa ja niiden herättämiä tunteita. Videoilla pääsee kuulemaan myös muiden kiinnostavien henkilöiden, kuten näyttelijä Kati Outisen, ajatuksia teoksista.

Katso kierros Apu-lehden verkkosivulla

3. Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat

Milloin olet nähnyt viimeksi von Wrightin Taistelevat metsot tai Schjerfbeckin Toipilaan? Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät nämä tutut klassikkoteokset nyt uudessa valossa. Lyhytelokuvien kautta pääset sukeltamaan syvemmälle näiden teosten maailmaan. Ne kertovat niin teosten taiteilijoista, teosten syntyhetkestä kuin teoksissa käytetyistä sommitteluista ja tekniikoista. Kamera näyttää teoksissa ilmeneviä yksityiskohtia, jotka usein museokierroksella voivat jäädä huomaamatta.

Katso Suomen taiteen tarina


HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseon tuottamien videoiden välityksellä voit tutustua museon näyttelyihin kotoa käsin.

1. HAM taidenäyttelyopastus: Vilho Lampi

Vilho Lampi (1898–1936) oli lakeuden maalari Limingasta. Hän tasapainoili koko elämänsä taiteilijakutsumuksen ja kotitilan töiden välillä. Aiheet teoksiin löytyivät läheltä: omakuvia, tupien miljöitä ja Liminganjoen maisemia. Tutustu Vilho Lampi –näyttelyyn oppaan johdolla. Voit valita opastusvideoon suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen tekstityksen.

Katso näyttelyopastus: Vilho Lampi


2. HAM taidenäyttelyopastus: Tove Jansson

Tove Jansson (1914–2001) oli todellinen taiteen monitaituri. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan parhaiten muumien luojana. Janssonin suurikokoiset freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa on pysyvästi esillä HAM Helsingin taidemuseolla. 

Tutustu juhla-aiheisiin freskoihin opastuksella, jossa Janssonin elämästä ja taiteesta keskustelevat HAMin amanuenssi Mikko Oranen sekä toimittaja Kaisa Viitanen. Voit valita videoon suomen-, ruotsin tai englanninkielisen tekstityksen.

Katso näyttelyopastus: Tove Jansson


3. Ellen Thesleffin taide ja elämä e-kirjana

Osa taidegraafikko ja taidemaalari Ellen Thesleffin (1869–1954) keskeisimmistä maalauksista kuuluu  HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Vuonna 2019 suursuosion saaneen "Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala" -näyttelyn tunnelmiin voi nyt palata valokuvien ja e-kirjan kautta sekä lyhyiden videoiden myötä, joissa näyttelyn kuraattori Hanna-Reetta Schreck kertoo taiteilijan elämästä.

Katso e-kirja ja videot HAM Helsingin taidemuseon sivuilla


Kulttuurikeskus Stoa


Virtuaalinen Stoan galleria

Aya Brace & Uwa Iduozee: Helsinki–Brooklyn -valokuvanäyttely esittelee kaksi reaaliaikaista näkökulmaa poikkeustilaan. Aya Brace kuvaa tunnelmia Itä-Helsingissä ja Uwa Iduozee New Yorkissa. Viikko viikolta taiteilijat tutkivat ympäristöjään ja joka keskiviikko kummaltakin julkaistaan uusi kuva Stoan nettisivuilla. Näyttely kasvaa kesäkuulle asti välittäen välähdyksiä kahdesta kaupungista kahdelta mantereelta.

Katso virtuaalinen Stoan galleria


Tee itse

Piirtämiseen et tarvitse kuin kynän ja pienen palan paperia. Nyt onkin hyvä aika tutustua ja osallistua netistä löytyviin kuvataideharjoituksiin ja -kursseihin. Ennakko-osaamista ei tarvita.

HAM: Taidehetket

HAM Helsingin taidemuseon Taidehetkissä rohkaistaan taiteen tekemiseen kotioloissa. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita. Taidehetket soveltuvat kaikille!

Katso Taidehetket


Karanteenitaidekurssi

Helsingin yliopiston piirustusmestari Vappu Rossi antaa vinkkejä ja ohjeita muun muassa omakuvan ja asetelman piirtämiseen. Piirtämistä voi harjoittaa ilman erityisiä välineitä, ja piirrin voi olla mikä tahansa kotoa löytyvä. Paperi voi olla mikä tahansa kotoa löytyvä. Vaikka lyijykynä ja 80-grammainen monistuspaperi tai kaupan paperikassi käy! .

Katso Karanteenitaidekurssi


Värittämällä väriä elämään

Rentouttavaa ja mieltä hoitavaa kuvataiteen harrastamista on aikuisten värityskirjojen värittäminen. Samasta kuvasta voi saada monen näköisiä versioita käyttämällä eri värejä. Suunnittele tilkkutäkkejä tai tapetteja; väritä vaatteita, maisemia ja aforismien koristeellisia kehyksiä.

https://www.vahvike.fi/fi/kuvataide#varittaminenMuistele


Helsinkikuvia.fi

Helsingin kaupunginmuseo on koonnut Helsinki-aiheisten kuvien aarreaitan  osoitteeseen www.helsinkikuvia.fi. Sivustolla voit hakea kuvia erilaisilla hakusanoilla yli 50 000 kuvan joukosta tai selata useita kymmeniä valmiita kuva-albumeita. Aiheita löytyy joka makuun: helsinkiläisiä ratikoita, keväinen Helsinki, hatut ja myssyt, koirien Helsinki. Myös monista kaupunginosista on omat albuminsa, joista voit nähdä mikä kotikulmilla on säilynyt tai muuttunut vuosikymmenien saatossa.

Helsinkikuvia.fi

HAM kerää veistosmuistoja  talteen – jaa oma muistosi ja tutustu muiden tarinoihin

Saitko ensisuudelmasi veistoksen varjossa? Tai tervehtikö sinua joka aamu työmatkalla tuttu kivihahmo korkealla jalustalla? Jos kotikaupungin veistokset herättävät sinussa muistoja elämän varrelta, jaa muistosi HAM Helsingin taidemuseon kanssa! Veistosmuisto-sivustolle voit kirjoittaa oman muistosi tai tutustua muiden kertomiin veistosmuistoihin.

Veistosmuisto


Vanhustyön keskusliiton Vahvikkeen kuvapankki

Vanhustyön keskusliiton Vahvikkeen kuvapankista löytyy satoja kuvia tutuista esineistä ja näkymistä eri vuosikymmeniltä. Kuvia voi selata klikkaamalla jonkun kuvan ensin auki ja sen jälkeen klikkaamalla alareunan nuolia tai klikkaamalla kuvaa mihin kohtaan tahansa. Kunkin kuvan teksti aukeaa klikkaamalla kuvan alta: Avaa. Mitä jos kirjoittaisit ylös kuvien herättämiä omia muistojasi!
https://www.vahvike.fi/fi/kuvat

Vahvikkeesta löydät myös eriaiheisia muistelukortteja. Vastaa kysymyksiin muistellen oma elämäsi tapahtumia. Soita ystävälle ja muistelkaa yhdessä.
https://www.vahvike.fi/fi/muistelu/muisteluhetket
18.12.2020 12:14