Suoraan sisältöön

Liikkuminen ja ulkoilu

Poikkeustilanne korostaa elämän perusasioiden, kuten liikkumisen, tärkeyttä. Runsas paikallaanolo istuen tai makuulla tai vuoteeseen jääminen heikentää fyysistä toimintakykyä nopeasti. Jo viikon mittainen täyslepo vähentää ikäihmisten lihasvoimaa jopa 25 prosenttia. Pienetkin liikunnalliset arjen teot virkistävät mieltä, tuovat sisältöä ja rytmiä päivään sekä varmistavat fyysisen toimintakyvyn säilymisen.

Liikkua voi monin tavoin ilman lähikontakteja. Kaikki liikkumisen muodot, kuten seisomaan nousut, kodin siivoaminen ja portaiden nousut, ovat arvokkaita ja merkitsevät toimintakykyä ja hyvinvointia. Lisää tietoa on  osoitteessa www.helsinkiliikkuu.fi. Voit myös soittaa liikkumisohjelman projektikoordinaattorille Elisa Kaajalle (09 310 26698).

Liikkumis­mahdollisuuksia TV:n tai internetin välityksellä

Seniorit harrastavat tuolijumppaa liikuntasalissa.

Jumppahetkiä YLEAreenassa

10 minuutin Jumppahetket löytyvät YleAreenasta, josta voi valita vaikka useamman jakson kerrallaan! Jumppahetkien avulla voit vaikkapa aloittaa päivät liikkuen yhdessä liikunnanohjaajien kanssa esimerkiksi omasta olohuoneesta käsin. Jumppahetki on suunniteltu sopimaan mahdollisimman suurelle osalle suomalaisia lähtötasosta tai -kunnosta riippumatta.

Jumppahetket YLEAreenassa

Hymyilevä mies roikkuu puolapuilla.

Jumppavideoita Helsinki-kanavalla

Kiinnostaako tuolijumppa, jooga tai ulkojumppa? Pidempiä ja eritasoisia ikäihmisille tarkoitettuja jumppia löytyy Helsinki-kanavalta. Käy tutustumassa ja valitse itsellesi sopivat liikkumismuodot etänä.

Liikunta ja ulkoilu -aiheisia videoita Helsinki-kanavalla

KotiTV  tarjoaa arkiliikuntaa ja muistikuntoutusta ikäihmisille omalta tv-kanavalta. Tarjolla on liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä helposti joka arkipäivä klo 11–13. 

 KotiTV:n esite

Vantaan ohjatun liikunnan jumpat on siirretty virtuaalisiksi ja kaikille avoimiksi. Tarjolla on monipuolista virtuaalijumppaa viikon jokaisena arkipäivänä. Tutustu tarjontaan ja osallistu mukaan turvallisesti kotoasi.
Vantaan kaupungin live-jumpat ja jumppatallenteet.

Vanhustyön keskusliiton Vahvikkeeseen on koottu eri tahojen tuottamia netistä löytyviä jumppavideoita. https://www.vahvike.fi/fi/liikunta/jumppaohjeita#jumppavideoita 

Kaipaatko luontomaisemia ja liikkumista? Ikäinstituutti on tuottanut Kunnon eväät -videoita, jotka vievät virtuaalimatkalle ympäri Suomen. 
Kunnon eväät -videot

Ikäinstituutti on tuottanut Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu videoita.
Ikäinstituutin jumppavideot

Sydänliitto on tehnyt videot helpoista jumppaliikkeistä.
Helppo tuolijumppa seisten

Laajemmin eri ikä- ja kohderyhmille koottuja etäliikkumismahdollisuuksia on koottu www.helsinkiliikkuu.fi-sivulle.
Vinkkejä liikkumiseen poikkeusolojen aikana

Ulkoilumahdollisuudet poikkeustilanteessa

Kodin lisäksi lähialueet ovat meille kaikille mainio paikka liikkua ja lisätä lihasvoimaa ja tasapainoa. Mieli virkistyy jo pienenkin ulkoilun aikana! Kyky liikkua arjessa on keskeinen tekijä turvaamaan ikäihmisten toimintakykyä, omatoimisuutta ja itsenäistä pärjäämistä. Ulkoilla kannattaa liikkua aina kun siihen on tilaisuus, viranomaisten ohjeita noudattaen.

Kokeile korttelikävelyä lähikorttelin ympäri pari kertaa päivässä. Miksi? 1,5 kilometriä viikossa kävelevät säilyttävät kävelykykynsä noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähemmän kävelevät. Pienikin arkiliike siis auttaa!

Helsingin seudun esteettömät luontoelämykset löytyvät kootusti yhdeltä sivulta:
Helsingin seudun esteettömät luontoelämykset

Ladattavia ja printattavia karttoja ja oppaita eri luontokohteisiin löytyy kaupungin sivulta Luontoesitteet ja oppaat

Kootusti ulkoiluvinkkejä on koottu www.helsinkiliikkuu.fi-sivulle Liiku ja ulkoile joka päivä

Printattavat materiaalit liikkumisen tueksi

Välillä kaipaa konkreettista paperilla olevaa materiaalia, jonka voi laittaa muistin virkistykseksi vaikka jääkaapin oveen. Helsingin kaupungin liikkumisohjelma on tuottanut printattavat kotivoimisteluohjeet ikäihmisille. Ohjeet voi printata näistä linkeistä:

Mikäli kaipaat esitteitä A5-kokoisena haitarimallina ikäihmisille toimitettavaksi, niin niitä voi tilata elisa.kaaja@hel.fi (09 310 26698).

Vanhustyön keskusliiton Vahvikkeessa voi selailla ja tulostaa mm. erilaisia kotivoimisteluohjeita, tuolijumppaa ja mielikuvajumppaa. Joukossa on muutama puhelinjumppa, jotka voi toteuttaa ystävän tai omaisen kanssa puhelinyhteydellä.
https://www.vahvike.fi/fi/liikunta/jumppaohjeita#tulostajumppa

Vahvikkeeseen on myös koottu eri tahojen tulostettavien jumppaohjeiden linkkejä. https://www.vahvike.fi/fi/liikunta/jumppaohjeita


Yleistä tietoa ikäihmisten liikkumisesta poikkeusoloissa

Www.helsinkiliikkuu.fi-sivulle on tuotettu asiantuntijakirjoitus ikäihmisten liikkumisen tärkeydestä.
Liikkumiskyky on mahdollista turvata myös koronan rajoittamassa arjessa

Pormestari piti 7.4. tiedotustilaisuuden liikkumisesta. Tiedotustilaisuus on katsottavissa Helsinki-kanavalla:
Pormestarin info 7.4.202025.02.2021 15:24