Suoraan sisältöön

Mistä apua karanteenia vastaavissa olosuhteissa?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi on suositeltu, että 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat ihmiset välttelevät mahdollisuuksien mukaan fyysisiä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa. Suosituksella halutaan suojella ikääntyneitä koronavirustartunnalta.

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Pyri välttämään kodin ulkopuolisia sisätiloja. Yritä saada asiointiapua läheisiltä tai hyödynnä tukikanavia, kuten Helsinki-apua tai Seniori-infoa.

Näin korona vaikuttaa jokaisen arkeen

Kuva: THL


Helsinki-apu yli 70-vuotiaille ja tukea

p. 09 310 10020
ma–pe klo 9–16
yli 70-vuotiaille helsinkiläisille

Helsinki-apu on puhelin- ja asiointiapupalvelu ikääntyneille helsinkiläisille. Uusi palvelu mahdollistaa avun tarpeessa olevien yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten turvallisen kauppa-, asiointi- ja keskusteluavun. Palvelun tuottavat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakuntayhtymä.

Keskusteluapua

Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Keskusteluapua on mahdollista saada eri tahoilta. Älä jää yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä auttaviin tahoihin. 

Kriisipuhelimet

Apua arkeen

Kotona on hyvä olla riittävä varasto ruokaa, juomaa ja välttämättömiä tarvikkeita vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita on tarkoitus käyttää koko ajan. Kokoa mieleisesi kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin. Voit hyödyntää kotivaralistaa ja valmista ostoslistaa!

Karanteenissa.fi-sivusto kokoaa tietoa erilaisista tuote- ja palveluratkaisuista koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseksi. Sivulla on tietoa muun muassa ruoan kotiinkuljetuspalveluista, verkkokaupoista, palveluista, asumisesta, viihteestä ja urheilusta.
Nappinaapuri.fi-sivusto on paikka, jossa voi pyytää ja saada apua esimerkiksi kaupassa käyntiin.
Lisäksi kannattaa seurata kaupunginosien Facebook-sivuja, joissa yksityiset henkilöt ilmoittavat antamastaan asiointiavusta korona-aikana.

Seniori-info

Seniori-infosta saa tietoa tahoista, jotka järjestävät esimerkiksi ateria- ja kauppapalvelua sekä apteekeista, joista on saatavana lääkkeiden kotiinkuljetusta. Seniori-info palvelee arkisin klo 9–18 numerossa 09 310 44556 tai chatissa.

Liikuntaa ja luontoa

Liikuntasuosituksia ei ole peruttu. Erityisen tärkeää on ylläpitää ja kohentaa kuntoa. Liikkua voi ilman lähikontaktia esimerkiksi kotona. Ulos voi mennä, jos pitää etäisyyttä muihin ihmisiin. Luonnosta voi nauttia myös sisällä.

 • Kotivoimisteluohjeet iäkkäälle
 • Helsingin kaupunki ja Yle tuovat aktivoivia Jumppahetkiä arkipäiviin
 • Lyhyet Kampin kuntokimara -videot Facebookissa
 • Kampin kuntokimara osa 1 -video Facebookissa
 • Liikepankki Voitas.fi
 • Iäkkäiden valmiit kuvalliset jumppaohjeet, Ikäinstituutti
 • Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu -videot, Ikäinstituutti
 • Lyhyet Kunnon eväät -videot virtuaalimatkalle ympäri Suomen, Ikäinstituutti
 • Jumppavideot-soittolistan puolen tunnin jumppavideoita, Ikäinstituutti
 • 52 helppoa jumppaliikettä videoina, Sydänliitto
 • Luonnosta voimavaroja, Ikäinstituutti

 • Tekemistä ja tapahtumia

  Helmet-kirjastojen yhteinen e-kirjasto tarjoaa e-kirjoja, e-lehtiä, kielikursseja sekä e-musiikkipalveluja useilla eri kielillä maksutta. Lisäksi on muiden tahojen tuottamia palveluita, joiden kautta kenellä tahansa on maksuton pääsy kirjallisuuden, äänitteiden ja elokuvien äärelle.
  Kirjastokaistassa voi katsoa ja kuunnella videoita ja radio-ohjelmia kirjastoista. 
  Helsinkikuvia.fi-palvelu tarjoaa Helsinki-aiheisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.
  Helsingin kaupunginorkesterin suorat verkkolähetykset tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvalle.
  Stage24 on Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö. Stage24-palvelusta löydät esitystallenteet, suoratoistolähetykset sekä teosten trailerit.
  JAA
  09.04.2020 08:26