Suoraan sisältöön

Liikunta ja kuntoilu

Jumppaajia värikkäissä asuissa kesäisen vehreässä puistossa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko

Liikunta on tärkeää säilyttää osana arkea myös ihmisen ikääntyessä. Tutkimusnäytön pohjalta laadittu terveysliikuntasuositus Iäkkäille lähtee siitä, että kestävyystyyppistä, arkeen liitettävää liikuntaa, kuten kävelyä, tulee harrastaa useana päivänä viikossa – mieluusti päivittäin.

Helsingin kaupunki tarjoaa monipuoliset puitteet liikunnan harrastamiseen. Liikuntapaikkoja on ympäri pääkaupunkiseutua ja tarjolla on myös erityisesti senioreille suunnattuja ryhmiä.

Liikunnan harrastaminen palvelukeskuksissa

Kaikissa Helsingin kaupungin palvelukeskuksissa järjestetään ohjattuja liikuntatunteja senioreille. Lajivalikoimassa voi olla esimerkiksi pingistä, tuolijumppaa, laido-miekkailua ja tanssia. Jokaisesta palvelukeskuksesta löytyy myös kuntosali. Kuin huomaamatta liikuntaa saa osallistumalla päivätansseihin.

Liikuntaryhmät palvelukeskuksissa

 Kuntosalit palvelukeskuksissa

Helsingin kaupungin senioriliikunta

Helsingin kaupungin senioriliikunnan lajivalikoimaan kuuluvat erilaiset jumpat, ohjattu kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa. Seniorisäpinät on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat säännöllisen liikuntaharrastuksen mutta haluavat liikkua joka viikko eri teeman mukaisesti.

Palvelut on tarkoitettu 64 vuotta täyttäneille. Tuntien tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen, toimintakyvyn parantaminen sekä virkistys. Seniorijumpat on jaettu tehon ja vaatimustason mukaan kolmeen ryhmään. Kevytryhmät soveltuvat myös niille, joiden toiminta- ja liikkumiskyky on heikentynyt, joiden kodin ulkopuolella liikkuminen vaikeutunut tai jotka käyttävät apuvälinettä liikkuessaan.

Henkilöt, joilla on rintama-, sotilas- tai rintamapalvelustunnus sekä sotainvalidit pääsevät maksutta ohjattuihin liikuntaryhmiin sekä Helsingin kaupungin kuntosaleihin ja uimahalleihin esittämällä rintamapalveluskortin tai tammenlehvärintaneulan.

Lisää tietoa senioriliikunnan ryhmistä alla olevista linkeistä.

 Vesijumpat

 Jumpat

 Ohjattu kuntosaliharjoittelu

 Seniorisäpinät

 Ilmoittautumisohjeet

Työväenopiston liikuntakurssit

Työväenopisto järjestää senioreille suunnattuja liikuntakursseja eri puolilla Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua. Monipuolisessa kurssivalikoimassa on esimerkiksi zumbaa, taijia ja lempeää joogaa. Katso kurssiohjelma Ilmonetistä. Valitse ainelistasta ”Liikunta, terveys ja hyvinvointi” ja kirjoita sanahakuun ”senioreille”. Voit rajata hakua myös opetuspaikan mukaan.

 Työväenopiston kurssit (Ilmonet.fi)

 Ilmoittautumisohjeet

 Opintoneuvonnan yhteystiedot

Ulkoillaan yhdessä

Helsingin kaupunki järjestää kaikille avoimia, ohjattuja puistokävelyjä sekä luontoretkiä. Puistokävelyjä järjestetään keskimäärin pari kertaa kuukaudessa, toukokuusta lokakuuhun. Puistokävelyjen päivämäärät ja teemat sekä pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterin löydät Vihreät Sylit -sivustolta.

 Kävelyretkiä Helsingin puistoihin (vihreatsylit.fi)

Katso myös

 Liikuntaseurat

 Erityisryhmien liikunta

 Alueliikunta

 Liikunta osana mielekästä arkea

15.12.2021 13:22