Suoraan sisältöön

Saara Haikonen

Ressun ylioppilas 2018

Opiskelen ensimmäistä vuotta yhteiskuntatieteitä Uppsalan yliopistossa. Olin lukenut lukiossa pitkää ruotsia ja lähdin heti 18-vuotiaana Tukholmaan kesätöihin. Ajatus ulkomailla opiskelusta kypsyi kuitenkin lopullisesti vasta keväällä, kun tulevaisuuden suunnitelmistani edelleen epävarmana huomasin edellisenä kesänä vierailemassani Uppsalassa tarjottavat laajat ja mielenkiintoiset kandiohjelmat. Ruotsiin muuttaminen tuntui melko luontevalta kielitaitoni ja maan kulttuurillisen samankaltaisuuden takia.

Ressun laajan ja kiinnostavan kurssivalikoiman ansiosta lukujärjestykseni oli täyttynyt lukiossa kaikella humanistisista aineista luonnontieteisiin ja taideaineista kieliin. Yhteiskuntaopista luin kuitenkin pelkästään pakolliset kurssit ja yllätyinkin siitä, miten hyvin ne yliopistossa riittivät. Monipuolinen pohja osoittautui pikemminkin vahvuudeksi, ja Suomen asioiden tunteminen tarjosi heti alusta lähtien avaran ja kriittisen näkökulman opiskeluun. Huomasin myös jo opintojen alussa miten hyvän lähtökohdan Ressu oli minulle antanut; osasin poimia oleelliset asiat hyvinkin laajoista kokonaisuuksista ja opiskella tehokkaasti.

Opintoni ovat ruotsiksi, ja jännitin aluksi, miten kielitaitoni riittäisi yliopistossa. Uudet sanat jäivät kuitenkin nopeasti mieleen tenttikirjoja lukiessa, ja erilaisia seminaareja ja ryhmätöitä oli alusta lähtien niin paljon, että luokan ainoana vieraskielisenäkin olin pian samalla viivalla muiden kanssa. Paljon auttoi myös se, että kielioppi oli Ressun jämäkän opetuksen ansiosta minulla jo varsin hyvin hallussa. Minut otettiin hyvin vastaan, ja yliopistossa yleisesti kansainvälisiä opiskelijoita kyllä riittää. Suomeakin siis pääsee halutessaan puhumaan.

Ruotsiin hakeminen on yksinkertaista, ja valinnat tehdään usein pelkkien arvosanojen perusteella. Suomalainen koulutus on tunnettua myös täällä, ja sillä pärjääkin hyvin. Uppsala on kaunis, eläväinen ja monipuolinen opiskelijakaupunki lähellä Tukholmaa eikä niin kaukana Suomestakaan. Olen tyytyväinen, että uskalsin tehdä valintani, ja siitä suuri kiitos kuuluu Ressun kannustavalle ilmapiirille ja erinomaiselle opetukselle.19.03.2019 13:18