Suoraan sisältöön

Rehtorin tervehdys

TERVETULOA RESSUN LUKIOON!

Tervetuloa Ressuun - lukioon, joka on maineikas ja korkeatasoista opetusta tarjoava koulu Helsingin ydinkeskustassa. Vuonna 1891 perustettu Helsingin Suomalainen Realilyseo, nykyään virallisesti Ressun lukio, on yksi Suomen vanhimmista suomenkielisistä oppikouluista.

Koulumme on tunnettu hyvästä työskentelyilmapiiristään, kansainvälisestä hengestään sekä lukuisista opetusalan kehityshankkeista ja -kokeiluista. Ressun lukiolla on vahvat perinteet, mutta samalla se on aina ollut moderni ja edistyksellinen. Yhteisinä arvoinamme korostamme suvaitsevuutta, yhteistyötä, valinnanvapautta ja vastuullisuuteen oppimista.

Ressun opiskelijat saavat korkeatasoiset lähtökohdat jatko-opinnoille ja elämälle. Koulusta on perinteisesti jatkettu parhaimpiin yliopistoihin Suomessa ja ulkomailla.

Oppilaskunta on aktiivisesti mukana koulun toiminnassa järjestämällä teemapäiviä ja aktiviteetteja. Vanhat ressut tukevat koulun toimintaa monin eri tavoin. Opettajakunnassamme on lukuisia oppikirjantekijöitä, ja olemme myös opetusharjoittelukoulu.

Arvokas uusrenessanssirakennus vuodelta 1892 on toimiva opiskeluympäristö, jossa yhdistyvät kokemus, lyömätön sijainti ja nykyaikaisuus. Modernin oppimisympäristön luokkahuoneissa käytetään ajanmukaista tieto- ja esitystekniikkaa.

Sijaintimme Helsingin ydinkeskustassa on monin tavoin ihanteellinen. Riippumatta asuinpaikasta koululle pääsee kaikilla liikennevälineillä. Lähiympäristössä sijaitsevat museot, teatterit, kirjastot, liikuntakeskukset, ooppera, yliopistot ja muut keskustan palvelut takaavat, että kaikki tarvittava on lähellä.

Ressu on ollut pilottilukiona mukana kehitettäessä suomalaista kurssimuotoista ja luokatonta lukiota. Ressussa on kehitetty myös valinnaisuutta lisäävää tuntijakoa ja valinnaisempaa ylioppilastutkintoa. Ystävyyskouluja Ressulla on Englannissa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Virossa. Ressun muita kehityshankkeita, joilla tehdään tulevaisuuden koulua, ovat tiede- ja tutkimus-painotus, Helsingin yliopiston opetusharjoittelijoiden opettajakoulutus, Delf-kielitutkinto ranskan kielessä ja Deutsches Sprachdiplom saksan kielessä, Nuori yrittäjyys -toiminta, Innolukio, uskalla ja kokeile lukiokoulutuksen kehittämisohjelma, tuntijakokokeilu, englanninkielinen IB-opetus ja monimuotoinen yliopistoyhteistyö.

Ressulla on kouluna vahvat perinteet, mutta samalla Ressu on ollut aina moderni, edistyksellinen, avarakatseinen ja kehittyvä. Tämän päivän maailmassa osaamisen ja tietämisen merkitys on lisääntynyt entisestään. Ressulla on erinomaiset mahdollisuudet kerätä tieto- ja taito-pääomaa, sillä koulun laaja kurssivalikoima ja valinnaisuus antavat jokaiselle ressulle mahdollisuuden itselleen parhaiten soveltuvaan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan. Tämä antaa hyvän tilaisuuden harjoitella oman elämän suunnittelua ja hallintaa. Ongelmien ilmaan-tuessa on tarjolla apua, jota löytyy näiltä sivultakin.

Uskon, että ressuista kasvaa rohkeita, ennakkoluulottomia ja kyvykkäitä persoonallisuuksia, jotka osaavat käyttää hyväkseen koulun tarjoamia mahdollisuuksia ja antavat panoksensa koulun ja toisten ressujen hyväksi kouluaikana sekä tulevaisuudessa.

Ari Huovinen
Rehtori

Video: Ressun lukio: Miten opiskelu lukiossa muuttuu?

01.09.2020 13:18