Suoraan sisältöön

Anonyymi rekrytointi Helsingin kaupungilla


Kuvassa on kotisairaalan työntekijöitä

Anonyymi rekrytointi edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta rekrytoinneissa

Anonyymin rekrytoinnin avulla Helsingin kaupunki haluaa edistää hakijoiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua sekä henkilöstön monimuotoisuutta. Tavoitteena on antaa kaikille hakijoille tasa-arvoinen ja yhdenvertainen mahdollisuus päästä työhaastatteluun ilman, että siihen vaikuttaa mikään työn kannalta epäoleellinen asia.

Anonyymissa rekrytoinnissa työhakemuksista piilotetaan näkyvistä kaikki henkilöön viittaava tieto kuten hakijan nimi, syntymäaika, sukupuoli, osoite ja äidinkieli. Valinnat työhaastatteluun kutsuttavista tehdään hakijan hakemuksessaan ilmoittaman osaamisen, koulutuksen ja työkokemuksen perusteella.

Miten anonyymi rekrytointi eroaa tavallisesta rekrytoinnista?

Osa rekrytoinneistamme toteutetaan anonyymisti. Kun kyseessä on anonyymi rekrytointi, ilmoitetaan siitä jo työpaikkailmoituksessa.

Anonyymissä rekrytoinnissa työnhakija täyttää hakemuksen normaalisti, ja prosessi etenee senkin jälkeen normaalin rekrytoinnin tapaan. Hakulomakkeeseen on merkitty ne kentät, jotka eivät näy rekrytoivalle esihenkilölle, kun hän käsittelee hakemuksia.

Anonyymi rekrytointi päättyy haastattelukutsuun

Hakuajan päätyttyä rekrytoiva esihenkilö tekee päätöksen haastatteluun kutsuttavista ja lähettää kutsut valituille. Haastattelukutsujen lähettämisen jälkeen esihenkilö saa haastateltavien kaikki tiedot näkyviin, eli anonymiteetti päättyy.

Miksi anonyymissä rekrytoinnissa kysytään syntymäaika ja sukupuoli?

Palkansaajien tutkimuslaitos tekee tutkimusta anonyymin rekrytoinnin vaikutuksista yhdenvertaisuuteen ja rekrytoinnissa onnistumiseen. Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka. Tiedot kerätään vain ja ainoastaan tutkimuskäyttöön. Syntymäaika ja sukupuoli (juridinen sukupuoli) ovat anonymisoituja tietoja hakemusten käsittelyvaiheessa.

Anonyymin rekrytoinnin pilotti vuonna 2020

Anonyymiä rekrytointia kokeiltiin vuoden 2020 aikana kaikilla kaupungin toimialoilla sekä Liikennelaitoksessa (HKL) ja Palvelukeskuksessa. Pilotointi toteutui 12 eri tehtävä- ja ammattiryhmässä, yhteensä 48 rekrytoinnissa. Loppuraportin voi lukea täältä.


Katso lisää:

"Hyvät tyypit" eivät enää pärjää – Anonyymissa rekrytoinnissa ei työnantaja tiedä hakijan nimeä, ikää tai sukupuolta. (Yle Uutiset 14.12.2020)
21.01.2021 10:59