Suoraan sisältöön

Ohjaamon työelämäbrunssin terveiset: Monimuotoiset pärjäävät paremmin

Pride-viikkoa tarvitaan muistuttamaan, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät vieläkään ole itsestään selviä asioita eivätkä normaalia käytäntöä esimerkiksi rekrytointitilanteissa.

Nuorten palvelut samaan pisteeseen kokoavassa Ohjaamo Helsingissä Pride-viikkoa on vietetty muun muassa työelämäbrunssilla, joka järjestettiin yrityksien, kolmannen sektorin ja julkishallinnon rekrytoiville ihmisille.

Aamiaistilaisuudessa keskusteltiin siitä, mitä Priden teemat tarkoittavat erilaisissa työyhteisöissä.

Ohjaamon lisäksi työelämäbrunssia oli järjestämässä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas.

Aamupäivän aikana kuultiin hyviä käytännön esimerkkejä mutta myös muistutuksia siitä, että paljon on vielä tehtävää. Tätä korostaa myös tilaisuuden avajaispuheen pitänyt kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

– Nyt kun työllisyys on kehittynyt kaupungissa hienosti, on pidettävä huolta, että saamme töihin myös keskimääräistä vaikeammin työllistyvät. Kaupungin tavoite on saada ihmiset osaamistaan, koulutustaan ja kykyjään vastaaviin töihin.

Työ on yksi ihmisen tärkeimmistä kiinnittäjistä yhteiskuntaan. Rinkineva muistuttaa, että monella alalla on huutava työvoimapula. Osatyökykyisillekin on tehtäviä, ja on sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti tärkeää löytää työlle tekijät.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Marja-Leena Rinkineva sanoo, että yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämisessä on kyse pitkälti siitä, kuinka ihmisiä johdetaan.

Monimuotoisilla paremmat tulokset

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai kertoo arjen realiteeteista: muun kuin suomenkieliset nimet ovat työnhakutilanteessa este, edes haastatteluun ei tule kutsua. Tilanteen on muututtava – tai se on jo muuttumassa – mistä kertoo ihmisten tiedostavuus. Enää ei olla hiljaa, epäkohtiin puututaan.

– Ihmiset uskaltavat olla enemmän omia itseään myös työpaikalla. Valtasuhteet ovat muuttuneet, mistä esimerkki on Me Too -kampanjan tapaiset liikkeet.

Kansainvälisissä selvityksissä on nähty esimerkiksi, että monimuotoiset yritykset pärjäävät homogeensia paremmin.
Miksi sitten Suomessa vain 20 prosenttia vammaisista on työelämässä? Hyvää ei kerro Suomesta sekään, että Afrikasta EU:hun tulleet kokevat eniten rasismia Suomessa.

– Kaikilla ihmisillä on ennakkoluuloja, mutta ne pitää kaivaa esille, käsitellä ja altistaa erilaisille ihmisille. Sitten voimme hyväksyä ja ymmärtää, että olemme erilaisia.

Hänen mielestään kiintiöt olisivat yksi tapa saada organisaatioista monimuotoisempia. Kannatettava on myös Helsingin kaupungilla käytössä oleva positiivinen erityiskohtelu. Siinä kaupunki pyrkii lisäämään maahanmuuttajien osuutta, jotta kaupunkiorganisaation henkilöstön määrä lähestyisi maahanmuuttajien osuutta väestöstä.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Suomen Yrittäjien Aicha Manai sanoo, että monimuotoisuus on tärkeää yrityksissä myös eurojen kannalta. Monimuotoiset yritykset pärjäävät muita paremmin.

Varmassa uudenlaista rekrytointia

HR-päällikkö Eeva Reponen Keskinäinen työeläkeyhtiö Varmasta näyttää tuoretta kuvaa yrityksen pääkonttorista: sen ulkoseinää peittää jättimäinen sateenkaarilakana. Varma haluaa viestiä Priden väreillä yhdenvertaisesta työelämästä, jota se edistää järjestelmällisesti ja konkreettisesti.

Varman Reponen korostaa, että liikkeelle kannattaa lähteä vaikka pienin askelin, ja näin on myös Varmassa tehty.

Yhtenä esimerkkinä hän kertoo kesätyöntekijöiden rekrytoinnin. Varmassa palkattiin täksi kesäksi toistamiseen ihmisiä, joilla ei ollut aiempaa alan kokemusta. Työpaikkailmoituksessa korostettiin myös esimerkiksi, ettei osatyökykyisyys ole este.

– Saimme valtavasti positiivista palautetta.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Varman Eeva Reponen sanoo, että yritysvastuuseen kuuluu lukuisa joukko asioita, joista pitää puhua jatkuvasti.

Varmassa toimii myös omaehtoisia Pride-työryhmiä, joilla vaikutetaan paitsi omaan, myös asiakasyritysten henkilöstöön.

Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen on kuullut eri yritysten väkeä kouluttaessaan kommentteja, ettei meillä syrjitä ketään. Kun kukaan ei ole kuullut valituksia, ajatellaan että kaikki on kunnossa.

– Haluan haastaan yrityksiä ottamaan selvää todellisesta tilanteesta. En tarkoita, että ihmisiltä mennään kysymään, että oletko homo ja onko sulla kaikki hyvin. Sen sijaan voi kysyä esimerkiksi, oletteko kuulleet työpaikalla häiritseviä vitsejä.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Setan Marita Karvinen haastaa yrityksiä selvittämään hyvillä kysymyksillä, mikä tasa-arvon ja monimuotoisuuden tilanne oikeasti on.

Ei tehdä asioista suotta ongelmia

Transsukupuolisuudesta työmarkkinoilla kertoo Michael Ikola ja toivoo, että työpaikoilla kuunneltaisiin ihmisten toiveita muun muassa nimen käytössä. Hänen oma virallinen prosessinsa on vielä kesken, ja hän tietää, että monet transsukupuoliset ihmiset joutuvat piilottelemaan sukupuoltaan työpaikkahakemuksissa eivätkä uskalla olla työpaikalla omia itseään.

Elina Mäkikunnaksella on ruotsin ja ranskan luokan opettajan pätevyys, ja hän toivoo, että synnynnäinen lihassairaus ei olisi rekrytoinnin este eivätkä työnantajat tekisi asioista suotta ongelmia. Kenenkään ei tarvitse olla hänelle ovia aukomassa, sillä hänellä on henkilökohtainen avustaja.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Elina Mäkikunnas ja Michael Ikola tietävät, että työelämä ei ole niin tasa-arvoista kuin yleisesti luullaan.

Hyviäkin kokemuksia on jo.

– Tuntui hyvältä, kun sijaisuutta hakiessani kysäisin, onko koulurakennus esteetön. Minulle vastattiin, että joo, kyllä hissi on, ja vaksilta saat avaimen. Puhelusta välittyi avoin asenne, Mäkikunnas kertoo.

Kukaan ei ole aina 100-prosenttisen kykenevä

– Kukaan meistä ei ole 100-prosenttisen kykenevä joka hetki ja jokainen työpäivä, summaa päivän viestejä Sirkku Reponen, Ohjaamon projektipäällikkö.

Hän huomauttaa, että jotta työllisyysaste saadaan nousemaan, on kyettävä pääsemään eroon ennakkoluuloista, joita esimerkiksi vammaisia kohtaan on.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Ohjaamo Helsingin Sirkku Reponen kertoo, että Pride-viikkoa on vietetty Ohjaamossa vuodesta 2016.

Pauli Leinonen, Vamlasin koulutus- ja työllisyysasiantuntija, kertoo säätiön esteettömän rekrytoinnin mallista, jota myös Helsingin kaupunki on ollut mukana rakentamassa. Siitä on koottu omat verkkosivunsa.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Vamlasin Pauli Leinonen kertoo, että säätiö on edistänyt työelämän tasa-arvoa 130 vuotta.

Pride-viikon työelämäbrunssi oli ensimmäinen Ohjaamon ja Vamlasin yhdessä järjestämä tapahtuma. Kokemusta yhteistyöstä toki on, ja Vamlasin nuoret ovat esimerkiksi olleet kartoittamassa Ohjaamon esteettömyyttä.

Aamiaistapahtuman jälkeen Ohjaamossa jatkettiin Pride-teemoilla. Avoimessa ohjelmassa oli muun muassa valomaalausta, askartelua ja leffailta.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Katja Sorvali kaupungilta oli järjestämässä iltakahdeksaan jatkunutta Ohjaamon Pride-päivää.

Ohjaamossa tapahtuu paljon myös syksyllä. Työnhakijoiden ja työnantajien yhteisiä tapahtumia järjestetään ympäri Helsinkiä ja erityisen paljon kiinnitetään huomiota alueelliseen ja jalkautuvaan työhön. Tapahtumia on tulossa ainakin Itä- ja Pohjois-Helsinkiin.

– Muiltakin alueilta etsitään hyviä kumppaneita järjestämään työllisyyttä edistäviä palveluja eri puolille kaupunkia, kertoo Ohjaamon projektipäällikkö Reponen.


Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho


JAA