Siisti kesä! -hanke

Siisti kesä! -hanke tarjoaa 16-20-vuotiaille nuorille kesätyöpaikan kaupungin puhtaanapidon parissa. Hankkeen työntekijät pitävät puistot, aukiot, kadunvarret sekä liikunta- ja uimapaikat siistinä.
 


Siisti kesä! -hankkeen haku kaudelle 2019 on päättynyt. Kiitos kaikille hakijoille.

Älä anna haun tärkeiden päivämäärien lipsahtaa ohitsesi. Seuraa meitä facebookissa ja saa tietoa avoimista työpaikoista ja kesätyöhaun tärkeistä päivämääristä suoraan uutisvirtaasi. 


Siisti kesä! –hankkeen paikat ( myös 16-17 –vuotiaille kohdennetut paikat) löytyvät hakuaikana  Siisti kesä! -hanke -linkin alta.

 

Tutustu Siisti kesä! -hankkeen kesätyöntekijöiden kesätyökokemuksiin.

 


 

Ilari, Siisti kesä! -hankkeen kesätöissä HKL:ssä

Ulkotyö sopii Ilari Metsolalle. Fyysisen työn stadin siistijänä voi ottaa myös osana tulevaan jääkiekkokauteen valmistautumista.

Keltatakkisten nuorten ryhmä etenee raiteiden välissä ja tökkii piikeillä raitiovaunukiskoja reunustavia betonikennoja. "Me ilmastoidaan maata. Tarkoitus on saada nurmi uudestaan viheriöimään", kertoo HKL:n kesätyöntekijä Ilari Metsola.

Kevyt peitteen täydennys hiekkaämpäristä, maan tasaus ja harjaus sekä siementen kylvö, ja eteneminen kohti Länsi-Pasilan kukkulaa jatkuu. "Kohteet voi sijaita ympäri kaupunkia. Ekana päivänä Martti kierrätti autolla ja näytti paikat", kertoo Ilari esimiehensä Martti Rajalan työhönopastuksesta.
 

"Liikkeellä ollaan tolla doppelilla", hän sanoo ja heiluttaa kättään pitkällä viisipaikkaisella hytillä varustetun lava-auton suuntaan. "Tänään minä olen ajo-vuorossa, mutta sitä kuljettaa kuka kulloinkin, sillä melkein kaikilla meillä on ajokortit."

Pysäkkien ympäristössä kesä näkyy ja haisee. Lomailevat matkalaiset ja suurtapahtumat aiheuttavat roskauspiikkejä. Kaupunkilaisten piknik-kautta varjostaa ympäristöön jätettävän roskan määrä. Rakennusviraston projektipäällikkö Elina Nummen mukaan roskaamisen siivoaminen vie jo 60 prosenttia puistotyöntekijöiden työajasta.

Ilari ja hänen  ryhmänsä ovat osa kaupungin nuorille tarkoitettua Siisti kesä!-hanketta. Helsingin kaupunki palkkasi kesäksi 160 nuorta siistimään stadia. Hankkeen tarkoituksena on lisätä kaupunkiympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä vähentää puistojen, aukioiden ja kadunvarsien roskaisuutta.

Kaupungin siistijöiden ikiriesaan, tupakantumppeihin, Ilari törmää työssään jatkuvasti. "Erityisen vaikeita ovat puiden ympärillä olevien ritilöiden alle heitetyt tumpit. Ne on poimittava yksi kerrallaan."

Mukavia eikä mitenkään outoja

HKL:n viisihenkistä siistikesäläisten ryhmää johtaa kaksi kokeneempaa tuntityöntekijää. "Täällä on tosi rento ilmapiiri. Myös vanhemmat työntekijät on mukavia, eikä mitenkään outoja", Ilari kehuu.

18-vuotias Ilari opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja jääkiekko täyttää hänen vapaa-aikansa. "Pelaan IFK:n A-junioreissa. Meillä on aamu- ja iltatreenit, ja nyt kun kesätöiden vuoksi aamutreenit jäävät välistä, teen omatoimista lisätreeniä. Pyöräilyn töihin ja fyysisen ulkotyön voi ottaa pienenä lisänä treenaamiseen", hän sanoo ja nappaa harjasta jääkiekkomailaotteen.

"Viimeksi me päästiin playoffeihin, mutta pudottiin heti ekalla kierroksella", kertoo puolustajan paikkaa pelaava Ilari joukkueensa menestyksestä. "Kiekkoilijana olen todella kilpahenkinen ja haluan aina voittaa. Ja sama periaate koskee kai tätäkin duunia: jos tätä kerran tekee, niin tekee sitten parhaalla mahdollisella tavalla."   

"On tässä työssä hyvät puolensa: pääsee oleen ulkona, eikä tarvii olla sisällä näpyttelemässä konetta", summaa Ilari kahden kuukauden kesäpestinsä.

Teksti: Timo Saari
Kuva: Mari Hohtari

 JAA
25.03.2019 14:01