Kesätyökokemuksia

Tutustu eri tehtävissä työskennelleiden kesätyöntekijöiden kesätyötarinoihin, joissa he kertovat kokemuksistaan ja tehtävistään Helsingin kaupungilla.


Maija, kesäharjoittelijana kaupunginkirjastossa


Maija oli kesätöissä kaupunginkirjaston tapahtuma- ja markkinointiyksikössä. Katso video Maijan kesätyökokemuksista kirjastossa.

 


 

Aino, sairaanhoitajana Laakson sairaalassa

”Sairaanhoitaja on ollut unelma-ammattini pienestä pitäen”, kertoo sairaanhoitajan sijaisena työskentelevä Aino. Kesätyössään Laakson sairaalan osasto 13:ssa sairaanhoitajaksi opiskeleva Aino saa tehdä oman alansa työtehtäviä käytännössä. Hyvän perehdytyksen ja työkaverien ansiosta Aino on päässyt nopeasti mukaan osaston elämään ja oppii koko ajan uutta.


 

Teemu, hoitoavustajana Kannelmäen kotihoidossa

Työkokemusta ja työn iloa

Helsinkiläinen Teemu Aura, 17, on työskennellyt heinäkuun ajan Kannelmäen kotihoidossa. Teemun tehtäviin on kuulunut vanhusten kanssa ulkoilu, kauppa- ja sairaalakäynneissä avustaminen sekä muita tehtäviä. Hän on käynyt pistäytymässä silloin tällöin myös päivätoimintayksikkö Urkurissa, joten työ on ollut vaihtelevaa.


 

Edellisenä kesänä Teemu työskenteli Laakson sairaalan vuodeosastolla, joten työ kaupungilla oli hänelle jo tuttua. Haku tapahtui verkossa, paikan Teemu uskoo saaneensa siksi, että tulee ihmisten kanssa toimeen.

Kotihoidossa hänet on otettu hyvin vastaan.

”Työkaverit ovat mukavia. Meillä on tiimissä 5 – 6 hoitajaa itseni lisäksi.”

Teemu on viettänyt hoitoavustajan pestin ohella muutenkin työntäyteisen kesän, hän ehti työskennellä jo kesäkuussa liikennelaskennassa. Lisäksi talvikausina hän on toiminut aika ajoin jääkiekkotuomarina.

 

Työ tuo rytmiä kesään

Hoitoavustajan työn paras puoli Teemun mielestä on ollut se, että huomaa saman tien oman työnsä vaikutukset.

”Tässä työssä näkee, kuinka onnelliseksi vanhukset tulevat, kun joku tulee käymään ja jaksaa keskustella heidän kanssaan”, Teemu sanoo. Hän on työssään käynyt erityisesti sellaisten vanhusten luona, joilla ei ole juuri omaisia auttamassa tai seuraa pitämässä.

Kesätyöstä Teemu kertoo saaneensa hyvää työkokemusta.

”Lisäksi työ tuo sopivasti rytmiä kesälomaan. Kun pääsen iltapäivällä töistä, ehdin tehdä vielä paljon muutakin”, Teemu sanoo. Hän kertoo uineensa ja myös golfin peluuseen on jäänyt aikaa.

Tulevaisuuttakin ajatellen työstä on varmasti hyötyä. Tämän kesän aikana Teemun mielessä on kypsynyt yhä enemmän ajatus hakeutua lukion jälkeen lääketieteelliselle alalle.

Mutta ihan ensin on muuta tiedossa, pian lukiolainen suuntaa nimittäin Washingtoniin, edessä on vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa.


 

Helmi, virastomestariharjoittelijana Kallion virastotalossa

17-vuotias Helmi Hietalahti on yksi nuorista kesätyötekijöistä.  Hän toimii kuukauden ajan Kallion virastotalossa vahtimestarina:  lajittelee postia, ohjaa asiakkaita ja toimii lähettinä.  


​"Pehmeä lasku kun heinäkuussa on vähemmän asiakkaita. Mukavaa asiakaspalvelua. Just sellaista mistä tykkään”, kertoo Imatralta kotoisin oleva Helmi viiden työpäivän perusteella ensivaikutelmistaan uudessa kesätyössään.

Työpaikka löytyi netistä

Helmi löysi virastomme työpaikkailmoituksen netistä ja haki muutamaan muuhunkin kiinnostavaan paikkaan Helsingin kaupungilla.   Kaiken kaikkiaan virastoomme haki kesätöihin 1204 nuorta, joista 478 nuorta saapui
valintatilaisuuteen ja  370  sai työpaikan. Valintatilaisuudessa kysyttiin nuorten motivaatiota ja kiinnostusta eri palveluita kohtaan. Helmi puolestaan arvelee, että ” partio harrastus saattoi auttaa saamaan työpaikan. Siitä on aina plussaa.”

”Aika vähän tiesin sosiaali- ja terveysvirastosta työn aloittaessani. Tiesin, että täällä on eri osastoja ja esimerkiksi lasten huostaanotto, mutta aika vähän. Tällä viikolla olen saanut enemmän tietoa. Olen kierrellyt eri paikoissa ja kädestä pitäen on ohjattu tehtäviin. Tietenkin kysyn itsekin jos on jotain epäselvää”, hän kertoo.

 

Kivat työkaverit

”Minut otettiin vastaan todella lämpimästi ja hyvin. Työkaverit ovat tosi mukavia. Joka päivä kuulee, että tervetuloa tänne töihin ja että mukavaa kun saadaan vähän uusia kasvoja”, Helmi hymyilee.

”Olen toiminut jäätelömyyjänä ja tehnyt sijaisuuksia Anton & Anton ruokakaupassa. Olen myös palkkalistoilla telinevoimisteluseurassa, jossa toimin valmentajana”, hän kertoo aiemmasta työkokemuksestaan.

Helmi haaveilee sisustusarkkitehdin työstä  ja ensi vuoden lukiolainen viettää vaihto-oppilaana Ranskassa viiden kilometrin päässä  Sveitsin rajalta ja Genevestä. Italiaankin paikkakunnalta on vain 100 kilometriä.

”Ranskaa menen sinne oppimaan enkä englantia puhumaan”, Helmi suunnittelee. ”Tältä kesältä toivon hyvää työkokemusta, kontakteja ja verkostoitumista”, hän kertoo.


 

Matias, hoitoavustaja Laakson sairaalassa

”Hoitoavustajan kesätyössä saa viettää aikaa ulkona hyvässä seurassa.” Näin kiteyttää toista kesää Helsingin kaupungilla työskentelevä Matias työnsä parhaat puolet. Työssään Matias kohtaa mielenkiintoisia ihmisiä, joiden elämän aikana karttuneita kokemuksia ja näkemyksiä hän kuuntelee mielellään. 

 

Mikä on parasta kesätyössäsi?
Eniten tässä työssä palkitsee asiakkailta saatava palaute – kun kuulee, että on onnistunut työssään. Ehdottomasti plussaa tässä työssä on myös se, että pääsee olemaan ulkona ja keskustelemaan ihmisten kanssa.

Kenelle suosittelet tätä työtä?
Tämä työ sopii ihmisille, jotka kokevat olevansa kiinnostuneita ihmisistä ja tykkää keskustella erilaisten ihmisten kanssa.

Katso video, jossa Matias kertoo kesätyöstään hoitoavustajana Helsingin kaupungilla Laakson kotihoidossa. Petri, hoitajana Hopeatien palvelutalossa

”On hieno tunne työpäivän jälkeen, kun on saanut hyvää palautetta asukkailta”, kuvailee Petri kesätyönsä parhaita puolia. Lähihoitajaksi opiskeleva Petri on kesätöissä Hopeatien palvelutalossa, jossa asukkaat asuvat omissa kodeissaan. Palvelutalon yhteisissä tiloissa järjestetään toimintaa ja asukkaiden on mahdollista saada erilaisia palveluita.

 


 

Jenni, lähihoitajana Kustaankartanon monipuolisessa palvelukeskuksessa

Sukuvika, voisi Jenni Kauranen ajatella päätymisestään hoiva-alalle. Empatiaa ja moniammatillista osaamista vaativassa työssä hän tuntee kuitenkin tekevänsä juuri omaa juttuaan.  

"Haluatko, että rasvaan jalkasi?", kesätyöntekijä Jenni Kauranen kysyy terassilla rullatuolissa lepäävältä naiselta. Murtunut sääri on turvottanut koko jalan ja iäkäs potilas on tullut kuntoutusjaksolle Kustaankartanon M-talon kotiinkuntoutusyksikköön.

"Tämä Hoffmanin laite taitaa olla pikkusen siirtynyt", Jenni toteaa ja korjaa raajan ulkopuolisen tukikehyksen virityksiä. Rasvatessaan Jenni juttelee hoivattavan kanssa päivän kulusta ja kehuu potilaan pirteyttä.

"Kaikki ihmiset täällä ovat erilaisia. Tärkeää on asiakkaan kuunteleminen ja voinnin kuulostelu", sanoo Jenni siirtyessään pyykkihuoneeseen. "Ei pidä olla liian pirteä, eikä saa höpöttää omia juttuja vanhuksen päälle, sillä hänellä voi olla kerrottavaa, kun kertomiselle antaa aikaa ja tilaa.

"Erityisesti lisääntyvässä dementoituneiden hoitotyössä tarvitaan kykyä sanattomien viestien tulkintaan ja rauhallista työotetta kriittisissäkin tilanteissa.
 

Moniammattillisen tiimin jäsen

Lähihoitajan koulutuksen saanut Jenni  on Kustaankartanossa moniammatillisen tiimiin jäsen. Hänen työkumppaneitaan ovat sairaanhoitaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä, osastonhoitaja ja lääkäri.

"En olisi täällä töissä, jos työilmapiiri ei olisi hyvä. Miä haluan olla osa yhteisöä." Pyhtäältä Kymenlaaksosta kotoisin olevan Jennin puheessa miä ja siä kuuluvat luontevasti.  "Ei siihen kukaan kiinnitä huomiota. Täälläkin meidän hoitohenkilökunnasta melkein kaikki on muualta tulleita."

Ajoittain työ on fyysisesti raskasta, kun esimerkiksi painavia potilaita on nostettava. Aina ei vaikeasti kuntoutettavien asiakkaiden nostamiseen käytettävää nosturia ole saatavilla, joten hoitohenkilökunnan tulee olla hyvässä kunnossa. Jenni huolehtii omasta fysiikastaan juoksemalla ja lenkkeilemällä lainakoirien kanssa.

Hoiva-alalle Jenni on ajautunut sukunsa esimerkin kannustamana. "Miun mummo oli röntgenhoitaja ja isosisko toimii fysioterapeuttina. Ihmisläheinen työ kiinnostaa, mutta halusin ite löytää oman ammattini."

Ensikosketuksen hoivatyöhön Jenni sai 14-vuotiaana ensimmäisessä kesätyöpaikassaan Pyhtään kunnan avustajana ulkoiluttaessaan vanhuksia.

Nyt 23-vuotias Jenni täydentää opintojaan Metropolia ammattikorkeakoulussa, josta hän valmistuu toimintaterapeutiksi noin kolmen vuoden kuluttua. "Tiedän, etten haluaisi työskennellä lopun elämääni lähihoitajana. Matala palkka ei motivoi. Siksikin haluan edetä."

"Toimintaterapiassa kiehtoo se että siinä ihminen nähdään kokonaisuutena. Hänellä on fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen puoli. Toiminnalla yhdessä hoivattavan kanssa voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen sekä parantaa toimintakykyä ja elämänhallintaa", Jenni kuvailee tulevaa ammattiaan.

Teksti: Timo Saari
Kuva: Mari Hohtari

 


 

Evita, puistotyöntekijänä Staralla

Kesätyöt puistotöissä innoittivat puutarhurin opintoihin

”Meillä on mahtava tiimi!”, kuvailee puistotyöntekijänä jo neljättä kesää työskentelevä Evita kesätyönsä parhaita puolia.  Tällä kertaa Staran kartanotiimin kuorma-auto on pysäköity Stansvikin huikaisevan kauniisiin maisemiin. Siellä täällä näkyy Staran keltahaalarisia puistotyöntekijöitä niittämässä tai nurmikkoa ajamassa. Evitalle kesätyö toi myös innostuksen vaihtaa alaa, ja ensi syksynä hän aloittaa puutarhuriksi opiskelun.

 


 

Ilari, puhtaanapidon työntekijänä HKL:llä

Ulkotyö sopii Ilari Metsolalle. Fyysisen työn stadin siistijänä voi ottaa myös osana tulevaan jääkiekkokauteen valmistautumista.

Keltatakkisten nuorten ryhmä etenee raiteiden välissä ja tökkii piikeillä raitiovaunukiskoja reunustavia betonikennoja. "Me ilmastoidaan maata. Tarkoitus on saada nurmi uudestaan viheriöimään", kertoo HKL:n kesätyöntekijä Ilari Metsola.

Kevyt peitteen täydennys hiekkaämpäristä, maan tasaus ja harjaus sekä siementen kylvö, ja eteneminen kohti Länsi-Pasilan kukkulaa jatkuu. "Kohteet voi sijaita ympäri kaupunkia. Ekana päivänä Martti kierrätti autolla ja näytti paikat", kertoo Ilari esimiehensä Martti Rajalan työhönopastuksesta.
 

"Liikkeellä ollaan tolla doppelilla", hän sanoo ja heiluttaa kättään pitkällä viisipaikkaisella hytillä varustetun lava-auton suuntaan. "Tänään minä olen ajo-vuorossa, mutta sitä kuljettaa kuka kulloinkin, sillä melkein kaikilla meillä on ajokortit."

Pysäkkien ympäristössä kesä näkyy ja haisee. Lomailevat matkalaiset ja suurtapahtumat aiheuttavat roskauspiikkejä. Kaupunkilaisten piknik-kautta varjostaa ympäristöön jätettävän roskan määrä. Rakennusviraston projektipäällikkö Elina Nummen mukaan roskaamisen siivoaminen vie jo 60 prosenttia puistotyöntekijöiden työajasta.

Ilari ja hänen  ryhmänsä ovat osa kaupungin nuorille tarkoitettua Siisti kesä!-hanketta. Helsingin kaupunki palkkasi kesäksi 160 nuorta siistimään stadia. Hankkeen tarkoituksena on lisätä kaupunkiympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä vähentää puistojen, aukioiden ja kadunvarsien roskaisuutta.

Kaupungin siistijöiden ikiriesaan, tupakantumppeihin, Ilari törmää työssään jatkuvasti. "Erityisen vaikeita ovat puiden ympärillä olevien ritilöiden alle heitetyt tumpit. Ne on poimittava yksi kerrallaan."

Mukavia eikä mitenkään outoja

HKL:n viisihenkistä siistikesäläisten ryhmää johtaa kaksi kokeneempaa tuntityöntekijää. "Täällä on tosi rento ilmapiiri. Myös vanhemmat työntekijät on mukavia, eikä mitenkään outoja", Ilari kehuu.

18-vuotias Ilari opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja jääkiekko täyttää hänen vapaa-aikansa. "Pelaan IFK:n A-junioreissa. Meillä on aamu- ja iltatreenit, ja nyt kun kesätöiden vuoksi aamutreenit jäävät välistä, teen omatoimista lisätreeniä. Pyöräilyn töihin ja fyysisen ulkotyön voi ottaa pienenä lisänä treenaamiseen", hän sanoo ja nappaa harjasta jääkiekkomailaotteen.

"Viimeksi me päästiin playoffeihin, mutta pudottiin heti ekalla kierroksella", kertoo puolustajan paikkaa pelaava Ilari joukkueensa menestyksestä. "Kiekkoilijana olen todella kilpahenkinen ja haluan aina voittaa. Ja sama periaate koskee kai tätäkin duunia: jos tätä kerran tekee, niin tekee sitten parhaalla mahdollisella tavalla."   

"On tässä työssä hyvät puolensa: pääsee oleen ulkona, eikä tarvii olla sisällä näpyttelemässä konetta", summaa Ilari kahden kuukauden kesäpestinsä.

Teksti: Timo Saari
Kuva: Mari Hohtari

 


 JAA
16.05.2016 10:27