Suoraan sisältöön

Tukea oppilaalle

Tapanilan ala-asteen koulussa lasten oppimista tuetaan tuki- ja erityisopetuksella sekä oppilashuoltotyöllä. Laaja-alainen erityisopetus tukee erityisesti niitä oppilaita, joilla on opiskeluun liittyviä vaikeuksia koulupolkunsa varhaisessa vaiheessa. Painopisteenä on ennalta ehkäisy sekä moniammatillinen yhteistyö koulun ja kodin kanssa. 

Laaja-alaisen erityisopettajan, kuraattorin, psykologin ja kouluterveydenhoitajan yhteystiedot löytyvät yhteystieto-osiosta.

Mitä voin vanhempana tehdä kun lastani kiusataan tai lapseni kiusaa?

Lapsi kertoo kiusaamisesta kotona, kaverille tai asia selviää jotakin muuta kautta./ Lapsen käytös muuttuu yht’äkkisesti kotona tai koulussa tai harrastuksissa.

1. Tilanteen selvittely kotona esimerkiksi kysymyksin: mitä tapahtunut, milloin tapahtunut, ketkä osallistuneet, onko toistunut?

2. Lapsen tukeminen ja harjoittelu kotona. Rohkaise puhumaan, lupaa luottamus, älä salaa, tue ystävyyssuhteita alkamaan/jatkumaan, voiko tilanteita välttää? Harjoitelkaa sanaa EI/LOPETA!

->Kysy mitä asiasta tiedetään ja tiedetäänkö: opettajalta, sisaruksilta?

-> Kysy ystäviltä ja heidän perheiltään. Kysy avustajilta, iltapäiväkerho-ohjaajilta tai harrastuksen vetäjiltä.

* Vaikuttaako lapsi hiljaiselta ja yksinäiseltä?

* Vaikuttaako lapsi syrjäänvetäytyvältä?

* Vaikuttaako lapsi uhmakkaalta?

* Vaikuttaako lapsi riehakkaalta?

* Onko lapsella kavereita välitunneilla?

* Onko lapsella työskentelykavereita luokassa?

* Valitaanko lapsi viimeisenä ryhmätöihin?

* Valitaanko lapsi liikunnassa joukkueisiin kuten muut?

* Valitaanko lapsi kenenkään kaveriksi, jos vaikka aineessa kuvataan parhaita kavereita?

OTA YHTEYTTÄ: lapsen opettajaan ja pyri selvittämään asia esimerkiksi tarkkailuajan jälkeen tai tarvittaessa oppilashuoltoryhmään, (jossa mukana rehtori, koulukuraattori, psykologi, terveydenhoitaja ja laaja-alainen erityisopettaja).

07.11.2018 12:30