Suoraan sisältöön

Urhea

”Parempi arki tuo paremman tuloksen.”

Urhean tarkoitus on perusasteen opintojen ja lajiharjoittelun yhdistäminen ja nuoren urheilijan arjen sujuvoittaminen. Tavoitteena on, että nuori saa mahdollisuuden yltää parhaimpaansa sekä urheilun että koulun puolella.

Lajiliitot haluavat keskittää perusasteen osalta talentit ja nuorten maajoukkuevaiheen lahjakkuudet samaan perusasteen kouluun. Suomen Uimaliitto, Suomen Tanssiurheiluliitto ja Suomen Voimisteluliitto suosittelevat Pasilan peruskoulua lajiensa kilpaurheilijoille, mutta Pasilan Urhea-luokalle voi hakeutua myös kyseisten lajien ulkopuolelta.

Miten koulu tukee lahjakasta urheilijaa?

Pasilassa opetus on kurssimuotoista, ja jokaisella oppilaalla on oma henkilökohtainen lukujärjestyksensä, jonka suunnittelussa oppilas, huoltaja ja valmennustaho ovat mukana. Lukujärjestystä voidaan mahdollisuuksien mukaan räätälöidä niin, että aamu- tai iltapäiviin varataan aikaa harjoittelulle. Jaksojen välistä kuormittavuutta voidaan muokata ottaen huomioon esimerkiksi kilpailuaikataulu. Urhea-oppilaan on myös mahdollista suorittaa kursseja niin, että puolet kurssista on lähiopetusta, puolet kurssista oppilas suorittaa itsenäisesti.

Urhea-oppilaille räätälöityä liikuntaa tarjotaan yksi kurssi lukuvuodessa. Se sisältää yleisvalmennusta ja peruskuntoa vahvistavaa harjoittelua sekä eri liikunta- ja urheilulajeja syventävää valmennusta. Tämän lisäksi Urhea-oppilaat osallistuvat koulun normaaleille liikuntatunneille ja heillä on valittavanaan kaikki koulun järjestämät valinnaisen liikunnan kurssit. Lisäksi Urhea-oppilaan vuosisuunnitelmaan kuuluu 7.luokalla kurssikokonaisuus ”Kasva Urheilijaksi”, joka yhdistää terveystiedon, liikunnan, biologian ja oppilaanohjauksen oppisisältöjä.

Mitä Urhea-oppilaalta vaaditaan?

Huippu-urheilun ja opintojen yhdistäminen on vaativaa. Urhea-luokalla oppilaalta vaaditaankin kykyä ja sitoutumista omatoimiseen, aktiiviseen ja tarvittaessa myös itsenäiseen opiskeluun sekä aikatauluista huolehtimiseen. Omaopettaja ja kaikki aineenopettajat tukevat oppilasta tarvittaessa, jotta opinnot etenevät tavoitteiden mukaisesti.

Miten Urhea-luokalle haetaan?

Urhea-luokalle haetaan soveltuvuuskokeella, joka on kaikille urheiluyläkouluille sama. Kokeet järjestetään yleensä tammikuussa – tarkat ajat ja paikat löytyvät ajankohtaista –sivustoltamme heti aikataulujen varmistuttua. Hakeutumisesta yläkoulun Urhea-luokalle löydät täältä ja täältä.

Helsingissä Urhea-toimintaa koordinoi Pääkaupunkiseudun Urhea-akatemia, joka on Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Lisää tietoa Urheasta löydät Lisää tietoa Urheasta löydät täältä, Urhean sivustolta.  

10.01.2023 09:53