Tietoa koulurakennuksesta

Käpylän peruskoulun rakennukset

Käpylän peruskoululla on käytössä kolme rakennusta: 1929 valmistunut Väinölä, 1950 valmistunut Untamo ja 1955 valmistunut Hykkylä. 

Hykkylän koulurakennuksen peruskorjaus valmistui vuonna 2014.  Rakennukseen vaihdettiin koneellinen ilmanvaihto, koska koulun painovoimainen ilmanvaihto oli toiminut huonosti ja koulussa oli ollut sisäilmaongelmia. Samalla koulusta tehtiin matalaenergiatalo, sillä rakennus oli ollut yksi Helsingin koulujen suurimpia lämpöenergian kuluttajia.

Untamon koulurakennuksen merkittävimmät talotekniset haasteet liittyvät julkisivuun ja kattoon: julkisivun rappaus on huonosti kiinni alustassa ja tiilikatossa on irtonaisia tiiliä. Nämä tullaan korjaamaan peruskorjauksen yhteydessä. Untamon peruskorjaus alkaa arviolta vuonna 2024. 

Untamon rakennuksen ilmanvaihtoa on tutkittu ja korjattu vuosien varrella. Esimerkiksi ikkunoihin on lisätty venttiilejä ja hormeja on huollettu. Ilmanvaihdon ongelmat ovat liittyneet siihen, että painovoimainen ilmanvaihto ei ole toiminut kunnolla. Luokkia tulee tuulettaan säännöllisesti ja perusteellisesti kahden ikkunan kautta, jotta ilma ehtii vaihtua välitunnin aikana.

Väinölän koulurakennus

Myös Väinölän rakennus odottaa peruskorjausta ja rakennuksen julkisivurappaus pitää uusia. Rakennuksen kellaritilassa on ollut kosteusvaurioita, joiden vuoksi ruokala sekä sosiaali- ja varastotiloja on ollut poissa käytöstä. Kuvaamataidon luokka ei ole ollut käytössä, koska rakenteissa oleva kivihiiliterva tuo hajuhaittoja luokkaan.

Koulujen vessoissa on ollut hajuhaittoja. Kesällä 2018 vessat maalataan, vaurioitunut seinä korjataan ja oviin asetetaan lämmittimet. Lisäksi tutkitaan, ovatko vessan viemärit ja liitokset kunnossa.

Keväällä 2018 tutkittiin viiden luokan sisäilmaa.  Tutkimuksen mukaan sisäilmaa heikentää erityisesti se, että painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Kesällä 2018 tarkistetaan, että luokissa on kaksi sellaista ikkunaa, jotka saadaan tuuletusta varten auki. Vuosisiivouksen yhteydessä kesällä 2018 siivotaan luokista yläpölyt.

Väinölän rakennuksen peruskorjaus alkaa 2021 ja Untamon 2024

Väinölän ja Untamon koulurakennukset ovat odottaneet peruskorjausta jo pitkään. Korjausten aloittaminen on viivästynyt, koska alueen kouluverkosta ei ole tehty päätöksiä.  Väinölän peruskorjauksen hankesuunnittelu on käynnissä. Tavoitteena on, että peruskorjaus alkaisi vuonna 2021 ja Untamon vuonna 2024.   
JAA
27.06.2018 08:42