Suoraan sisältöön

Helsingin Palokunnan Soittokunta

Helsingin Palokunnan Soittokunta on harrastajapuhallinorkesteri, joka toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen suojeluksessa. Konserttikokoonpanossaan orkesteri on yli 20-henkinen, mutta soittokunta keikkailee myös pienemmillä kokoonpanoilla.

Soittokunta esiintyy sekä omissa konserteissaan että pelastuslaitoksen tapahtumissa. Pelastuslaitoksen henkilökunnan korvia hemmotellaan laitoksen juhlissa pitkin vuotta. Kaikkien kaupunkilaisten iloksi puhallinmusiikki kajahtaa muun muassa Helsinki-päivänä 12.6. Orkesterin omista konserteista mainittakoon jokavuotinen äitienpäiväkonsertti, jonka solisteina on viime vuosina kuultu mm. Paula Koivuniemeä, Arja Korisevaa, Verneri Pohjolaa ja Aija Puurtista.

Orkesterin soittajisto koostui alun perin pelastuslaitoksen henkilökunnasta, ja soittajat sammuttivat siis työkseen sekä tulipaloja että musiikin janoa. Nykyisin kokoonpanoon kuuluu hyvin monenlaisten alojen ammattilaisia, mutta kaikkia soittokuntalaisia yhdistää soittamisen palo. Tulta päin orkesteria luotsaa kapellimestari Esko Heikkinen.

Tilaukset

Soittokunta esittää perinteistäkin puhallinmusiikkia, mutta vähintään yhtä usein kapellimestari Heikkisen sovitukset taikovat tutuistakin sävelmistä esiin uusia puolia. Soittokunnan ohjelmistoon mahtuu sekä viihde- että taidemusiikkia laidasta laitaan, myös laulu- tai instrumenttisolistien kera! Ohjelmisto muokkautuu joustavasti esiintymistilaisuuden ja soittajiston mukaan.

Ota yhteyttä ja kerro toiveistasi - räätälöimme tilaisuuteenne sopivan esityksen! 

Keikkatilaukset: Riitta Kaarenmaa, puh. 050 541 8450 tai Esko Heikkinen, puh. 050 500 0771  

Soittajaksi

Kaikki puu- ja vaskipuhaltimet ovat varsin monipuolisesti edustettuina Helsingin Palokunnan Soittokunnan parikymmenpäisessä kokoonpanossa, mutta lisää soittajia mahtuu aina mukaan. Juuri nyt käyrätorvet olisivat erityisen tervetulleita, mutta kaikissa pulteissa on tilaa puhallinmusiikista kiinnostuneille soittajille.

Soittokunta harjoittelee tiistaisin klo 17–19.30 Laakson väestönsuojassa Lääkärinkadulla. Varsinaisia koesoittoja ei pidetä. Ota yhteyttä kapellimestari Esko Heikkiseen.

Lisätietoja ja yhteydenotot

Esko Heikkinen, puh 040 500 0771, sähköposti esko@eskoheikkinen.com

Riitta Kaarenmaa, puh. 050 541 8450, sähköposti riitta.kaarenmaa@hel.fi

Soittokunnan historiaa

Helsingin Palokunnan Soittokunta on Pohjoismaiden vanhin ammattimaisen palokunnan orkesteri, joka on toiminut vuodesta 1898. Se perustettiin virkistämään palomiehiä, jotka silloin asuivat ja elivät paloasemilla, työajan ollessa huomattavasti pidemmän kuin vapaa-ajan.  Soittokunta aloitti toimintansa torviseitsikkona, jonka soittajat olivat vakinaisia palomiehiä. Toiminnan alkuvuosina palohälytyksiä oli vain pari kertaa viikossa, joten soittajilla oli hyvin aikaa harjoitella ammattikapellimestarin johdolla pelastustehtäviä odotellessaan.

Vuosittaisten julkisten konserttien perinne alkoi vuonna 1929. Tässä vaiheessa torviseitsikko oli jo kasvanut torvisoittokunnaksi. Vähitellen soittokunnan kokoonpanoa ryhdyttiin laajentamaan torvisoittokunnasta puhallinorkesteriksi, ja mukaan tulivat käyrätorvet, pasuunat, klarinetit, oboet ja fagotit.

Viimeistään väestönsuojelutoiminnan ja palolaitoksen yhdistyessä pelastuslaitokseksi 1990-luvun alussa soittamisen yhdistäminen muuhun palomiehen työhön ei enää onnistunut entiseen tapaan. Vähitellen luonteva suunta onkin ollut toivottaa tervetulleiksi soittajat myös pelastuslaitoksen ulkopuolelta. Näin orkesterista on muotoutunut harrastajapuhallinorkesteri, joka samalla toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen käyntikorttina. Soittajat edustavatkin pelastuslaitosta ylpeydellä, oli heidän siviiliammattinsa mikä hyvänsä.