Suoraan sisältöön

Palomuseo

Palomuseo on Helsingin pelastustoimeen ja sen historiaan erikoistunut museo. Tule tutustumaan museoon ja koe nostalginen matka lävitse vuosikymmenten ja opi lisää pelastustoimen monipuolisesta historiasta  Helsingissä.

Palomuseo

Palomuseon toiminnan tarkoituksena on:

  • Välittää perinnetietoutta laitoksen historiasta.
  • Opastaa, opettaa palotoimen historiaan liittyvissä kysymyksissä sekä valistaa paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa omalta osaltaan.
  • Tallentaa sekä kunnostaa museoitavaa palo- ja ensihoitokalustoa.
  • Tutkia, kerätä ja dokumentoida palotoimen historiaan liittyvää materiaalia, sekä tallentaa perinnetietoutta.
  • Tukea monipuolisesti alan perinteiden säilymistä.
  • Esitellä myös pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa.

Palomuseo sijaitsee vuonna 1891 valmistuneella ja yhä käytössä olevalla Erottajan pelastusasemalla. Alun perin Helsingin pääpaloasemana toimineen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer. Historiallinen ympäristö ja vuodesta 1861 toimineen pohjoismaiden toiseksi vanhimman kunnallisen ammattipalokunnan pitkät perinteet luovat palomuseolle arvokkaat puitteet. Museossa voi tutustua Helsingin palo- ja pelastustoimen sekä sairaankuljetuksen ja ensihoidon historiaan ja kehitykseen vanhan kaluston sekä toimintaa esittelevien kuvien, pienoismallien ja videoesitysten kautta. Valtaosa kokoelmista koostuu pelastuslaitoksen tai sopimuspalokuntien käytössä olleesta kalustosta. Lisäksi palomuseo tarjoaa paloturvallisuustietoutta ja esittelee myös pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa. Erikoistehtävänä palomuseolla on perehdyttää palomiesoppilaat palotoimen historian saloihin.

Palomuseo toimii museoammatillisesti ja sen henkilökunta on koulutettua ja tuntee museomaailman erityispiirteet.  Palomuseo on asiakaspalvelupiste, jossa kohdataan asiakkaat ja pyritään räätälöimään kullekin ryhmälle sopiva museokierros.

Palomuseo käsittää lähes 600 neliön suuruisen tilan Erottajan pelastusaseman sisäpihalla. Museo palvelee asiakkaitaan säännöllisin aukioloajoin sekä sopimuksesta ryhmille ryhmävierailupäivinä.

Opastetuilla ryhmillä on halutessaan mahdollisuus vierailla aseman tornissa, josta avautuvat komeat näkymät lähes Tallinnaan saakka.  Museoajoneuvot on suurimmalta osaltaan taltioitu Roihupellon väestönsuojaan, jonne on mahdollista myös viedä ryhmiä tutustumaan ajoneuvokokoelmiimme ja niiden käyttöhistoriaan.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Helsingin pelastuslaitoksen palomuseo
Erottajan pelastusasema
Korkeavuorenkatu 26
00130 Helsinki

Avoinna keskiviikkona ja sunnuntaina kello 12.00 - 16.00 yleisölle. Lisäksi ryhmille sopimuksen mukaan tiistaina päivisin ja torstai-iltaisin. Pelastusaseman tornivierailut pääsääntöisesti ryhmille sekä sopimuksesta myös yksittäisille kävijöille keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 16.00 -17.00.

Palomuseo on suljettu 21.6.-17.8.2019. Museo on avoinna seuraavan kerran 18.8.2019 klo 12.00 alkaen.

Yhteystiedot

Ryhmien varaukset ja tiedustelut: Varaukset ja tiedustelut museon aukioloaikoina keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo. 12.00-16.00 numerosta 09 310 30270.

Sisäänpääsymaksu (myös ryhmät): 2 euroa, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi

JAA