Suoraan sisältöön

Palomuseo

Koronatilanteen vuoksi Palomuseo on juuri nyt suljettu, ja se avataan 16.8.2020. 

Palomuseo on Helsingin pelastustoimeen ja sen historiaan erikoistunut museo. Tule tutustumaan museoon ja koe nostalginen matka lävitse vuosikymmenten ja opi lisää pelastustoimen monipuolisesta historiasta Helsingissä.

Palomuseo

Palomuseon toiminnan tarkoituksena on:

  • Välittää perinnetietoutta laitoksen historiasta.
  • Opastaa, opettaa palotoimen historiaan liittyvissä kysymyksissä sekä valistaa paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa omalta osaltaan.
  • Tallentaa sekä kunnostaa museoitavaa palo- ja ensihoitokalustoa.
  • Tutkia, kerätä ja dokumentoida palotoimen historiaan liittyvää materiaalia, sekä tallentaa perinnetietoutta.
  • Tukea monipuolisesti alan perinteiden säilymistä.
  • Esitellä myös pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa.

Palomuseo sijaitsee vuonna 1891 valmistuneella ja yhä käytössä olevalla Erottajan pelastusasemalla. Alun perin Helsingin pääpaloasemana toimineen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer. Historiallinen ympäristö ja vuodesta 1861 toimineen pohjoismaiden toiseksi vanhimman kunnallisen ammattipalokunnan pitkät perinteet luovat palomuseolle arvokkaat puitteet. Museossa voi tutustua Helsingin palo- ja pelastustoimen sekä sairaankuljetuksen ja ensihoidon historiaan ja kehitykseen vanhan kaluston sekä toimintaa esittelevien kuvien, pienoismallien ja videoesitysten kautta. Valtaosa kokoelmista koostuu pelastuslaitoksen tai sopimuspalokuntien käytössä olleesta kalustosta. Lisäksi palomuseo tarjoaa paloturvallisuustietoutta ja esittelee myös pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa. Erikoistehtävänä palomuseolla on perehdyttää palomiesoppilaat palotoimen historian saloihin.

Palomuseo toimii museoammatillisesti ja sen henkilökunta on koulutettua ja tuntee museomaailman erityispiirteet.  Palomuseo on asiakaspalvelupiste, jossa kohdataan asiakkaat ja pyritään räätälöimään kullekin ryhmälle sopiva museokierros.

Palomuseo käsittää lähes 600 neliön suuruisen tilan Erottajan pelastusaseman sisäpihalla. Museo palvelee asiakkaitaan säännöllisin aukioloajoin sekä sopimuksesta ryhmille ryhmävierailupäivinä.

Opastetuilla ryhmillä on halutessaan mahdollisuus vierailla aseman tornissa, josta avautuvat komeat näkymät lähes Tallinnaan saakka. Museoajoneuvot on suurimmalta osaltaan taltioitu Roihupellon väestönsuojaan, jonne on mahdollista myös viedä ryhmiä tutustumaan ajoneuvokokoelmiimme ja niiden käyttöhistoriaan.

Help! Katastrofi maailmalla -näyttely

Näyttely kertoo Suomen pelastustoimen kansainvälisistä tehtävistä erilaisissa katastrofeissa ja kuvaa pelastushenkilöstön työskentelyä erittäin vaikeissa olosuhteissa, heidän itsensä kertomana kuvien ja videohaastatteluiden välityksellä. Näyttely sisältää kuvauksia Aasiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Amerikassa ja Euroopassa tapahtuneissa luonnononnettomuuksissa ja siviilikriisitilanteissa tehdyistä operaatioista.

Näyttely on juuri nyt mitä ajankohtaisin, sillä ilmastomuutoksen ennustetaan lisäävän sään ääri-ilmiöiden määrää ja niiden vaikuttavuutta sekä humanitaarisen avun tarvetta.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Museo on suljettu 17.3.–15.8.2020 koronaepidemian ehkäisemiseksi.