Suoraan sisältöön

Onnettomuuksien ehkäisy

Onnettomuuksien ehkäisy -otsikon alta löydät tietoa nuohouksesta, rakenteellisesta paloturvallisuudesta, palotarkastuksista, turvallisuuskoulutuksista, pelastussuunnitelmasta, omatoimisesta varautumisesta, pelastusviranomaisen kemikaalivalvonnasta ja yleisötapahtuman järjestämisestä. 

1.7.2011 voimaantulleen pelastuslain nojalla siirrytään palotarkastuksiin perustuvasta toiminnasta riskien arviointiin perustuvaan valvontaan. Valvontaan liittyvillä lainsäädännön muutoksilla kohdennetaan pelastuslaitoksen suorittama valvonta entistä paremmin alueen riskejä ja muita erityisiä valvontatarpeita vastaavaksi. Palotarkastettavia kohteita ei enää määritellä lainsäädännössä, vaan pelastuslaitos määrittelee ne osana onnettomuuksien ehkäisytyön toimintasuunnitelmaa. Pääosa pelastuslaitoksen suorittamasta valvontatyöstä on pelastuslain 379/2011 96 §:n mukaisesti maksullista 1.1.2013 alkaen. Laskutus perustuu todellisiin kustannuksiin sekä pelastustoimen valtakunnallisiin suosituksiin maksullisuuden toteuttamisesta. Lisätietoa valvonnan maksullisuudesta ja pelastuslaitoksen laskutustaksoista löytyy näiden sivujen Palotarkastus-kohdasta.

Palotarkastajien ja turvallisuuskouluttajien yhteystiedot

Päivystävä palotarkastaja

Päivystävä palotarkastaja (puh. 09 310 31203) vastaa helsinkiläisten paloturvallisuutta koskeviin kysymyksiin arkisin 08.30-11.30 ja 12.00-15.30.  Päivystävän palotarkastajan tavoitat myös sähköpostilla osoitteesta palotarkastaja@hel.fi. 

Huomaathan, että tämä puhelimitse annettu neuvonta ei ole virallinen tai sitova päätös asiasta. Tarvittaessa asian ratkaisemiseksi pelastusviranomainen voi harkintansa perusteella tehdä kohteeseen ylimääräisen palotarkastuksen tai muuta valvontaa, josta laaditaan virallinen pöytäkirja.

Ilmoitus onnettomuusriskistä

Pelastuslain (379/2011) 42 § 2. momentin mukaan pelastusviranomaisen on tehtävä yhteistyötä onnettomuuksien ehkäisemisessä. Helsingin kaupungin pelastuslaitos suorittaa valvontaa vastaanotettujen onnettomuusriski-ilmoitusten pohjalta. 

Lue lisää paloriskiasuntojen valvonnasta täältä.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos pyytää tekemään ilmoitukset ilmeisestä palonvaarasta ja muusta onnettomuusriskistä seuraavilla tavoille:

  • Onnettomuusriski-ilmoitus
  • Muu ilmoitus: pel.riskienhallinta@hel.fi
  • Kiireellisissä hätätilanteissa otathan yhteyttä hätänumeroon 112


Huoneistossa lemmikkejä -tarra

Jos sinulla on kotieläimiä suosittelemme kiinnittämään ulko-oveen Huoneistossa lemmikkejä -tarran, joka auttaa meitä erilaisissa hätätilanteissa ottamaan paremmin huomioon kohteessa olevat eläimet. Hyvä sijoituspaikka tarralle on postiluukun yläpuolella, mutta ei kuitenkaan oven yläosassa, koska tulipalotilanteessa se saattaa jäädä savun peittämäksi.

Tietoja huoneistossa olevista eläimistä on suositeltavaa täydentää huoneiston välioveen tai ulko-oven sisäpuolelle kiinnitettävään tiedotteeseen sisällä olevista eläinlajeista, niiden määristä ja mahdollisesta sijainnista onnettomuustilanteessa sekä omistajan yhteystiedot. Tiedotteeseen voi liittää myös kuvat eläimistä. Näiden tietojen avulla pelastus- ja ensihoitohenkilöstömme voi ottaa paremmin huomioon lemmikkinne ja varmistaa myös oman työturvallisuutensa. Voit tulostaa valmiin ohjeen ja pohjan lisätietojen antamiseksi tästä

Mikäli tarra on tarve poistaa ovesta, sen voi tehdä siististi kostuttamalla tarraa ennen irrotusta ruokaöljyllä. Ruokaöljyn saa poistettua irrotuksen jälkeen astianpesuaineella.

Tarroja on saatavilla useimmissa eläinkaupoissa sekä muissa eläintarvikkeita myyvissä liikkeissä ja joillain eläinlääkäriasemilla. Kaupat, apteekit ja eläinlääkäriasemat voivat tilata tarroja sähköpostitse pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaava Marko Lassilalta osoitteesta marko.lassila@hel.if. Meillä ei ole valitettavasti mahdollisuutta toimittaa tarroja yksittäisiin kotitalouksiin tai Helsingin ulkopuolelle.

Mihin eläin viedään onnettomuustilanteessa?

Onnettomuudesta pelastetut eläimet, joiden omistajaa ei ole tavoitettu toimitetaan yleensä Viikin löytöeläintaloon tai Helsingin yliopiston pieneläinsairaalaan. Jos eläimille on sovittu hoitaja hätätilanteita varten, hänen tiedot lisätä oven kiinnitettävään tiedotteeseen.

Lisätietoja

Pelastuslaitoksen eläinpelastus https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=5176
Löytöeläintalo https://www.loytoelaintalo.fi/
Pieneläinsairaala https://www.helsinki.fi/fi/yliopistollinen-elainsairaala


Palvelukartta

Tietoja kiinteistön suojelupiiristä, -lohkosta ja -alalohkosta löydät Helsingin kaupungin Palvelukartasta

Toimi Palvelukartta-sivustolla seuraavasti:

  1. Kirjoita hakukenttään kiinteistön osoite
  2. Klikkaa ehdotetuista osoitteista oikeaa osoitetta
  3. Valitse Alueet ja piirit avautuvasta valikosta
  4. Suojelupiiritiedot ovat avautuvan listan alimpina

Tietoja kiinteistön lähimmästä väestöhälyttimestä löydät Helsingin kaupungin Palvelukartasta

Toimi Palvelukartta-sivustolla seuraavasti:

  1. Valitse Selaa palveluita
  2. Valitse listalta kohta Turvallisuus
  3. Valitse Väestöhälyttimet

Voit mitata välimatkan väestöhälyttimen ja kiinteistön välillä hakemalla hakukentän avulla kiinteistön kartalle ja mittaamalla matkan karttaruudun oikeasta alareunasta löytyvän työkalutoiminnon avulla.

Palotarkastus

Tietoa palotarkastustoiminnasta Helsingissä.

Lisää aiheesta