Hoppa till innehållet

Lekparksmåltider sommaren 2021

Lekparkens sommarmåltider

Även sommaren 2021 erbjuder Helsingfors gratis varm mat i sina lekparker till alla barn under 16 år varje vardag kl. 12 mellan den 7 juni och den 10 augusti. Måltiderna börjar serveras i 33 lekparker runt om i Helsingfors efter att skolan har slutat.

Se karta över de lekparker som är öppna

Du behöver inte anmäla dig till de avgiftsfria måltiderna, men vänligen ta med dig egna bestick och en vattenflaska. Också i år serveras maten av hygieniska skäl på engångstallrikar, som du får i parken.

Lekparkernas sommarmatsedel 2021

Lekparkernas matsedel har tagits fram i samarbete med sektorn för fostran och utbildning och innehåller mat som lämpar sig för värmetransport. I planeringen har även responsen från kunderna beaktats. Enligt kundernas önskemål innehåller matsedeln i år bland annat mer traditionell husmanskost samt mat som lämpar sig för vegetarianer och veganer.

Lekparkernas matsedel vecka för vecka samt mer detaljerad produktinformation finns på www.hel.fi/ruokalistat.

Ge respons på lekparkernas sommarmåltider

Fokus på god hygien och säkra matstunder

Även i år ligger särskilt fokus på att säkerställa att lekparkernas sommarmåltider är säkra för alla.

De som kommer till sommarmåltiderna ombeds följa parkernas säkerhetsanvisningar, som finns på infotavlan vid porten eller på gårdsplanen till respektive park. Lekparkens personal guidar deltagarna.

Mer detaljerade anvisningar finns också här: Så här gör du vid sommarmåltider i lekparker.

Sommarmat för barn redan i 79 år

Helsingfors stads kostnadsfria lekparksmåltider har långa traditioner och är en unik offentlig service internationellt sett, liksom även i Finland. Den offentliga matutdelningen startade mitt under kriget år 1942, när en stor del av Helsingforsborna plågades av livsmedelsbrist. Man ville säkerställa att barnen fick åtminstone ett mål varm mat om dagen.
I dag uppfyller servicen ett näringsmässigt och socialt behov samt underlättar familjernas vardag. Under somrarna serveras cirka 1 400 kilo mat om dagen i lekparkerna.

Mellanmål inom skolornas eftermiddagsverksamhet

Under skolterminerna serveras mellanmål i lekparkerna i samband med eftermiddagsverksamheten. Personer som kan få en allergisk reaktion av någon råvara ska alltid kontrollera att maten är lämplig på serveringsstället.

Lekparkernas mellanmålsmenyer finns på webbplatsen Menyer för skolorna och daghemmen

På grund av coronaläget kan ändringar och specialarrangemang förekomma i lekparkernas verksamhet och måltidsservice. Mer information om ändringar fås i lekparkerna.