Hoppa till innehållet

Lekparksmåltider

Foton: Sirpa Päivinen

Lekparksmåltider på sommaren 2022

Helsingfors lekparkens sommarmåltiders tradition fyller 80 år i sommar. I sina lekparker, som är öppna (bortsett från Loru/centrumbiblioteket Ode), erbjuder staden en gratis varm lunch till alla barn under 16 år varje vardag kl. 12.00 mellan 6 juni och den 10 augusti. Måltiderna börjar serveras i circa 40 lekparker efter skolan har slutat.

Se karta över de lekparker som är öppna

Du behöver inte anmäla dig till de avgiftsfria måltiderna, men vänligen ta med dig egen sopptallrik, bestick och en vattenflaska.

Lekparkens sommarmatsedel 2022

Lekparkernas matsedel vecka för vecka samt mer detaljerad produktinformation finns på hel.fi/ruokalistat.

Lekparkernas matsedel har tagits fram i samarbete med sektorn för fostran och utbildning och innehåller mat som lämpar sig för värmetransport. I planeringen har även responsen från kunderna beaktats. Enligt kundernas önskemål innehåller matsedeln i år bland annat mer traditionell husmanskost samt mat som lämpar sig för vegetarianer och veganer.

Ge respons om sommarmåltider (blanketten är på finska)

Mer information om sommarmåltider i lekparken finnspå sida sommarmåltider

Sommarmat för barn redan i 80 år

Helsingfors stads kostnadsfria lekparksmåltider har långa tradition och den är en unik offentlig service även internationellt sett. Den offentliga matutdelningen startade mitt under kriget år 1942, när en stor del av Helsingforsborna plågades av livsmedelsbrist. Man ville säkerställa att barnen fick åtminstone ett mål varm mat om dagen.

I dag underlättar servicen familjernas vardag. Under somrarna serveras cirka 1 400 kilo mat om dagen i Helsingfors lekparkerna.

Mellanmål inom skolornas eftermiddagsverksamhet

Under skolterminerna serveras mellanmål i lekparkerna i samband med eftermiddagsverksamheten. Personer som kan få en allergisk reaktion av någon råvara ska alltid kontrollera att maten är lämplig på serveringsstället.

Lekparkernas mellanmålsmenyer finns på webbplatsen Menyer för skolorna och daghemmen

På grund av coronaläget kan ändringar och specialarrangemang förekomma i lekparkernas verksamhet och måltidsservice. Mer information om ändringar fås i lekparkerna.