Uusi liikennöintikausi alkaa 1.4. – asiakasohjeisiin joitain muutoksia

Helsingin Matkapalvelun uusi liikennöintikausi alkaa maanantaina 1.4.2019. Uudessa sopimuksessa on tarkennettu muun muassa kuljettajien ammattitaito-, kuljetusturvallisuus- ja kielitaitovaatimuksia. Myös asiakasohjeisiin on tulossa joitain muutoksia.

Sosiaali- ja terveystoimiala kilpailutti Helsingin Matkapalvelun liikennöinnin vuoden 2018 lopussa. Uudet sopimukset 1.4. alkavalle liikennöintikaudelle on allekirjoitettu kilpailutuksessa valikoituneiden liikennöitsijöiden kanssa. Sopimusliikennöitsijöiden joukossa on niin uusia kuin aiemmin matkapalvelussa toimineita.

Sopimusautojen määrä tulee lisääntymään aiemmasta. Tällä halutaan parantaa inva-autojen saatavuutta. Myös inva-autojen kapasiteettia on muutettu sopimuksessa, joka tarkoittaa sitä, että jatkossa kaikkiin inva-autoihin mahtuu vähintään kaksi pyörätuolia.

Palvelukuvaus

Palvelukuvaukseen on kirjattu Helsingin Matkapalvelun liikennöintiin, kuljetuksiin ja kuljetuskalustoon liittyvät määrittelyt, vaatimukset ja ohjeet. Uudessa palvelukuvauksessa on kiinnitetty huomiota myös muun muassa kuljettajan kielitaitoon, josta on tullut palautetta asiakkailta. Liikennöitsijöiden ja kuljettajien tulee noudattaa palvelukuvausta kaikessa toiminnassaan.

Ennen kuljetusten kilpailutusta palvelukuvauksen luonnos oli asiakkaiden ja liikennöitsijöiden kommentoitavana vuoden 2018 alkupuolella. Nämä kommentit pyrittiin huomioimaan palvelukuvauksen lopullisessa sisällössä.

Palvelukeskus Helsinki kouluttaa kaikki sopimusliikennöitsijät ja kuljettajat ennen uuden liikennöintikauden alkamista. On kuitenkin mahdollista, että liikennöintikauden alussa voi esiintyä epäselvyyttä tai viivettä, kun uudet toimijat aloittavat.

Poimintoja uudesta asiakasohjeesta:

Matkojen tilaaminen – internet-tilausjärjestelmä poistuu

Helsingin Matkapalvelun matkat tilataan samalla tavalla kuin ennen eli puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostilla tai tunnistavan chat-palvelun kautta. Sen sijaan internet-tilausjärjestelmä poistuu käytöstä 1.4. lähtien, sillä sen käyttö on ollut vähäistä ja teknisessä luotettavuudessa on ollut haasteita.

Matkat tulee jatkossakin tilata hyvissä ajoin ja viimeistään 30 minuuttia ennen haluttua lähtöaikaa. Jos matkan tilaa perillä oloajan mukaan, kuljetus on tilattava viimeistään kaksi (2) tuntia ennen.

Saattaja tai avustaja / seuralainen

Asiakkaalla on oikeus ottaa mukaan yksi saattaja tai avustaja, jonka ei tarvitse maksaa matkasta. Lähtökohtaisesti saattajan tai avustajan tulee nousta kyytiin ja kyydistä pois samassa osoitteessa saatettavan kanssa.

Asiakkaan kanssa kuljetuksessa voi matkustaa saattajan tai avustajan lisäksi yksi seuralainen sekä asiakkaan alle 12-vuotiaat lapset. Seuralainen ja yli 7-vuotias lapsi maksavat matkasta kulloinkin voimassa olevan omavastuuosuutta vastaavan summan.

Omavastuuosuuden maksaminen

Asiointi- ja vapaa-ajan matkojen omavastuuosuus on kulloinkin voimassa olevan julkisen liikenteen kertalipun hinta. Omavastuuosuus maksetaan autossa kuljetuksen päätteeksi ja maksutapoina on pankki- tai luottokortti ja käteinen. Uutena on siis se, että kaikissa Matkapalvelun sopimusautoissa on maksupäätelaite.

Työ- ja opiskelumatkojen omavastuut maksetaan kuten ennen.

Tarkemmat asiakasohjeet julkaistaan uudessa asiakasoppaassa ja Helsingin Matkapalvelun internet-sivuilla lähempänä uuden liikennöintikauden alkamista.