Suoraan sisältöön

Saattaja

Teillä on oikeus ottaa mukaan yksi saattaja tai avustaja, jonka ei tarvitse maksaa matkasta. Saattajan iän ja toimintakyvyn on oltava sellainen, että hän suoriutuu saattamisesta vaarantamatta omaa ja saatettavan turvallisuutta.

Lähtökohtaisesti saattaja tai avustaja nousee kyytiin ja kyydistä pois samasta osoitteesta saatettavan kanssa. Saattaja tai avustaja voidaan kuitenkin ottaa kyytiin tai jättää kyydistä matkan varrella, jos se on mahdollista tehdä 10 minuutin pysähdyksen sallimassa ajassa.

Jos saattajalla on mukanaan jokin liikkumisen apuväline, siitä on ilmoitettava kuljetusta tilattaessa. Kuljettajalla on velvollisuus tarvittaessa avustaa saattaja ainoastaan autoon ja sieltä pois.

Teidän kanssa kuljetuksessa voi matkustaa saattajan tai avustajan lisäksi yksi seuralainen sekä alle 13-vuotiaat lapset. Muu seurassanne matkustava henkilö maksaa matkasta kulloinkin voimassa olevan omavastuuosuutta vastaavan summan. Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat maksutta.

Saattajasta tai seuralaisesta on aina ilmoitettava tilausta tehtäessä, sillä autoon mahtuu vain rajallinen määrä henkilöitä. Matkat ja ajoneuvo välitetään aina teidän tietojen ja tarpeenne mukaisesti. Esimerkiksi jos saattaja käyttää sähköpyörätuolia ja te voitte matkustaa henkilöautolla, kuljetus toteutetaan henkilöautolla teidän profiilin mukaisesti.

Saattamis- ja invalisä

Kuljetuspalvelujen asiakas voi saada matkan aikana tarvitsemansa välittömän avun ja saattamisen auton kuljettajalta, jolloin kuljettajalla on oikeus saada ns. saattamislisä. Avustus ei riipu siitä, millä ajoneuvolla teitä kuljetetaan.

Kuljettajalta tarvittavasta avustamisesta ja saattamisesta on oltava kirjaus kuljetuspalvelun päätöksessä. Saattamislisä oikeuttaa teidät saamaan kuljettajalta apua esimerkiksi kodista autoon siirryttäessä ja vastaavasti autosta kohteen sisätiloihin siirtymisessä.

Invalisä myönnetään kaikille invavarusteisen ajoneuvon tarvitseville henkilöille. Invalisä velvoittaa kuljettajaa tarvittaessa avustamaan teitä siirtyessä kohdeosoitteeseen ja päinvastoin. Kuljettajan antaman avustamisen ja saattamisen tarpeesta tulee ilmoittaa tilauksen yhteydessä, jotta avustamiseen voidaan varata riittävästi aikaa.

Kuljettajan tehtävänä on auttaa teitä vain kuljetukseen välittömästi liittyvissä asioissa. Kuljettajan tehtävänä ei ole esimerkiksi ulkovaatteiden pukeminen ja riisuminen tai lääkkeiden antaminen eikä kaupassa käynti.

Kuljettaja kantaa autoon tai autosta pois sellaiset tavarat, jotka hän pystyy viemään sisälle samalla kun saattaa teitä. Kuljettajan tulee huolehtia perille myös teidän mukana olevat kaikki apuvälineet. Helsingin Matkapalvelun matkoja ei ole tarkoitettu suurikokoisten tavaroiden tai esineiden, kuten .huonekalujen, isojen kodinkoneiden tai muuttolaatikoiden kuljettamiseen.09.08.2021 19:18