Suoraan sisältöön

Mun- och tandhälsa

Tänderna bör borstas systematiskt morgon och kväll för att alla ytor ska bli rena. Rengör utsidan och insidan på den övre och nedre käken, tuggytorna och tandköttskanten med en borste.I synnerhet nya baktänders tuggytor bör borstas noggrant även om tanden inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att komma upp är inte helt färdiga och därför bildas det lätt hål i dem.

En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas också att man använder eltandborste eftersom man med den lättare kan rengöra tänderna och få unga att sköta om sina tänder. För att granska att tänderna borstats ordentligt kan man använda färgtabletter, som kan köpas på apoteket.

Barn bör börja använda tandborste för vuxna senast då de börjar i högstadiet. Vid 10–12 års ålder bör barn börja rengöra tandmellanrummen antingen med tandtråd eller tandsticka. Om tänderna inte borstas regelbundet bildas hål och tandköttet bli inflammerat.

Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att man spottar ut tandkrämen.

Mun- och tandhälsan är familjens gemensamma angelägenhet. Bra förebilder och val är små gärningar i vardagen. Det bästa sättet att skydda ungdomars tänder från hål är att sköta om dem väl hemma.

Tandborstning

Tänderna borstas med fluortandkräm på morgonen och kvällen. Tänderna bör borstas systematiskt för att alla ytor ska bli rena. Utsidan på den övre och nedre käken samt alla tänders insidor, tuggytor och tandköttskanter rengörs med en borste.

I synnerhet nya baktänders tuggytor bör borstas noggrant även om tanden inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att komma upp är ännu inte färdiga och därför bildas det lätt hål i dem.

En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas också att man använder eltandborste eftersom man med den lättare kan rengöra tänderna och få unga att sköta om sina tänder.

Barn bör börja använda tandborste för vuxna senast när de börjar i högstadiet.  För att granska att tänderna borstats ordentligt kan man använda färgtabletter, som kan köpas på apoteket. Vid 10–12 års ålder bör barn börja rengöra tandmellanrummen antingen med tandtråd eller tandsticka. Om tänderna inte borstas regelbundet bildas hål och tandköttet bli inflammerat.

Tandläkarförbundets rekommendationer

Fluor

Fluor gör tandens yttersta skikt, det vill säga tandemaljen, hårdare. Tänderna får den mängd fluor som behövs om man borstar dem regelbundet och använder fluortandkräm enligt åldersrekommendationerna. Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att man spottar ut tandkrämen. Tandkliniken kan rekommendera att man använder extra fluor. Vid behov fås fluortabletter på apoteket; doseringsanvisningar finns på förpackningen.

Hälsosam kost

Under skolåren börjar de unga bli självständiga och kompiskretsen påverkar även matvanorna. Därför är det viktigt att se till att man har hälsosamma matvanor. Regelbundna måltider upprätthåller en god mun- och tandhälsa. En lämplig rytm är 5–6 måltider per dag. Extra mellanmål bör undvikas. Det rekommenderas att unga äter frukost, lunch i skolan, mellanmål i skolan eller hemma, middag och kvällsmål. Sockerhaltiga produkter försämrar lätt matlusten och gör att man äter en mindre mängd fullvärdig mat. Det är viktigt att man äter middag och kvällsmål hemma eftersom barnet då inte behöver äta sötsaker för att få energi mellan måltider eller i brist på måltider.

Tänderna utsätts för ett syraangrepp varje gång vi äter en måltid, ett mellanmål och när vi småäter eller dricker något annat än vatten. Tänderna klarar av 5–6 syraangrepp under en dag, annars hinner saliven inte reparera den ständiga uppluckring av emaljen som syraangreppet orsakar och det börjar bildas hål i tänderna.

Småätande samt ökad användning av söta och syrliga drycker utgör ett hot mot många ungdomars mun- och tandhälsa. Det kan hända att tonåringarnas livsstil och matvanor förändras, antalet mellanmål ökar och fickpengarna används för att köpa sötsaker, läsk och sportdrycker. Det kan vara svårt att ingripa i denna förändring, och i stället för att sätta gränser kan man erbjuda tandvänliga xylitolprodukter.

Ateriarytmi

Drycker

Vänj den unga vid att dricka vatten – vatten är den bästa drycken för att släcka törsten. Även mjölk och surmjölk är lämpliga matdrycker.

Saft, juice, smaksatt mineralvatten, hemlagad saft och lightdrycker är skadliga för tänderna om de dricks regelbundet. Dessa drycker är syrliga och många innehåller dessutom mycket socker. De flesta läskedrycker, lightdrycker, sport- och energidrycker, smaksatta vatten, juicer och bärdrycker innehåller citronsyra som är skadlig för tänderna. Citronsyra fräter på tandemaljen, det vill säga orsakar erosion. Mer information om vilka drycker som rekommenderas hittar du i näringsrekommendationerna.

Riklig användning av färskpressad juice rekommenderas heller inte.

Safter är syrliga och har en större tendens att medföra tanderosion. Bär, frukter och grönsaker bör ätas i tuggbar form. Då man tuggar ökar utsöndringen av saliv som sköljer tändernas ytor och skyddar tänderna. Det rekommenderas att syrliga födoämnen och drycker intas i samband med måltider.

Xylitol

Regelbunden användning av xylitol bidrar till att förebygga att kariesbakterien smittar och bildar hål i tänderna. Det är bra att avsluta måltider med ett xylitoltuggummi eller en xylitolpastill för att bryta syraangreppet. Genom att använda xylitol 3–5 gånger per dag kan man ge tänderna ett betydande tilläggsskydd.

Barn bör börja använda xylitol regelbundet senast när de permanenta tänderna kommer upp och xylitol rekommenderas i synnerhet för 5–13-åringar. Xylitol har en gynnsam effekt för just nya tänder som kommer upp. Sötsaker bör inte ätas varje dag. I stället för att ha en godisdag rekommenderas en godisstund efter en måltid en gång i veckan. Efter detta får barnet xylitol.

De xylitolprodukter som Finlands Tandläkarförbund rekommenderar är bäst för tänderna. Dessa produkter innehåller tillräckligt med xylitol och innehåller inga ämnen som är skadliga för mun- och tandhälsan. I synnerhet helxylitolprodukter rekommenderas. Numera anses det allra bästa alternativet vara helxylitoltuggummin eller -pastiller som till 100 % sötats med xylitol.

Kontroller av mun- och tandhälsan

Tandkliniken skickar hem en kallelse till periodiska kontroller av munhälsan, som vad gäller elever i årskurserna 1 och 5 utförs av en munhygienist samt vad gäller elever i årskurserna 3 och 8 av en tandläkare. Ungdomar under 18 år med ökad risk för munsjukdomar kallas till tandkliniken enligt den individuella vårdplanen.

Tandreglering

Tandreglering kan inledas om en person har ett bettfel som medför problem. Det är inte nödvändigt att reglera tänderna på grund av små ojämnheter eller för trånga utrymmen mellan tandraderna. På tandkliniken följer man hur barnets bett utvecklas i samband med de periodiska kontrollerna. Bettfel poängsätts på skalan 1–10 enligt svårighetsgrad, och vårdbehovet fastställts utifrån detta.

Tandreglering är specialistvård och för att vården ska lyckas måste barnet vara intresserat av sina egna tänder och av tandregleringen. Tandregleringen kan pågå i flera år och kan vara förgäves om barnet inte samarbetar. En fast tandställning gör det svårare att rengöra tänderna och därför rekommenderas användning av xylitol i synnerhet om personen har en sådan.

Tandvården i Helsingfors01.10.2018 16:03