Suoraan sisältöön

Tuet ja etuudet

Piirroskuva lyijykynästä ja paperisa, jossa lukee tuet ja etuude

Suomessa etuuksia eli rahallista tukea maksetaan usein sen perusteella, millainen elämäntilanne on. Se riippuu esimerkiksi onko henkilö opiskelija, työtön, sairaslomalla tai kuntoutuksessa. Aina pelkkä elämäntilanne ei kerro etuudesta, esimerkiksi töissä ollessa palkan lisäksi voi olla oikeutettu muihin tuloihin, kuten asumistukeen. Alla on lueteltu yleisimpiä elämäntilanteita sekä tukiin ja etuuksiin liittyviä seikkoja. 

Joskus voi olla vaikea tietää, mitä kysyä ja mistä. Tämä taas hankaloittaa esimerkiksi raha-asioiden hoitamista. Usein ongelmatilanteet kannattaa hoitaa kuitenkin heti tai mahdollisimman pian, sillä esimerkiksi Kelan etuuksien saaminen vie aikaa. 

Yleisimmistä elämäntilanteista, kuten esimerkiksi työnteosta, opiskelusta ja sairastumisesta löytyy hyvin tietoa esimerkiksi Kelan-sivuilta. Kelaan voit lähettää myös viestiä Oma asiointi –palvelun kautta.

Etuudet haetaan kirjallisesti ja mukaan tarvitaan usein monia eri liitteitä. Liitteet ovat hakemukseen olennaisesti vaikuttavia, sinun omaan elämääsi liittyviä papereita, kuten vaikkapa tiliote tai vuokrasopimus. Liitteet kannattaa toimittaa yhdessä hakemuksen kanssa. Joskus Kela tai muu viranomainen voi pyytää liitteitä jälkikäteen eli täydentämään hakemusta. Yleisimpiä liitteitä, joita pyydetään ovat:

  • työ- ja/tai opiskelutodistus
  • lääkärintodistus
  • verotuspäätös
  • vuokrasopimus

Useimmista etuuksista annetaan kirjallinen päätös, joka kannattaa lukea tarkasti. Myös virallisissa päätöksissä voi joskus olla inhimillisiä virheitä, ja on tärkeää, että päätökset tarkistetaan. Etuuden saaja eli hakija on velvollinen ilmoittamaan mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian. Muutokset kannattaa ilmoittaa kirjallisesti aina, kun mahdollista. Muutoksen voi tehdä kirjallisesti esimerkiksi Kelan Oma Asiointi -osiosta löytyvästä Viestit ja liitteet -kohdasta. Muutoksenhakuohjeet ovat päätösten liitteinä.

Osa etuuksista, kuten työttömyyspäiväraha, sairaspäiväraha ja ansiosidonnainen kuuluvat verotettavien tulojen piiriin. Toimeentulotuesta taas ei makseta veroa. Veronpalautus tai ”mätkyt” eli jäännösverot tulevat maksuun tai on maksettava yleensä kerran vuodessa. Mätkyt voi maksaa myös erissä. Veronpalautus huomioidaan toimeentulotukilaskelmassa tuloina.


Kimuranteissa elämäntilanteissa ja etuuksiin vaikuttavissa asioissa kannattaa tarkistaa faktoja juuri sinun tilanteeseesi liittyen, nuorille tarkoitetuista palveluista, kuten esimerkiksi:
30.01.2020 13:18