Suoraan sisältöön

Opiskelijan tuet ja etuudet

Opiskelijan etuuksiin vaikuttavat esimerkiksi ikä, asumismuoto ja opiskeluaste eli missä opiskelee (ammattikoulu/lukio vai ammattikorkeakoulu/yliopisto). Joissain tapauksissa myös vanhempien tulot vaikuttavat opintotuen määrään; esimerkiksi alaikäisen, vanhempiensa tai huoltajansa kanssa asuvan opiskelijan opintorahan suuruuteen vaikuttavat vanhempien tulot. Sen sijaan vanhempien tulot eivät enää vaikuta 1.8.2019 lähtien itsenäisesti asuvien alle 18-vuotiaiden opintotukeen.


Opintotuki ja asumistuki

Kun saat opiskelupaikan hae opintukea ja yleistä asumistukea ajoissa. Opintotuki ja asumistuki haetaan erillisillä hakemuksilla. Voit hakea opintotukea sen jälkeen, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Opintorahan perusmäärän enimmäissumma on 250,28 euroa kuukaudessa. Kelan Opintoraha -sivulla kerrotaan tarkemmin opintorahan suuruuteen vaikuttavista asioista.


Oppimateriaalilisä

Opintotuen lisäksi ammatillista tai lukiokoulutusta opiskeleva nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 euroa kuukaudessa, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 e vuodessa. Lisään ovat oikeutettuja vanhempien tai huoltajan kanssa asuvat alle 20-vuotiaat opiskelijat sekä alle 18-vuotiaat opiskelijat, jotka asuvat itsenäisesti. Lisäksi alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää, vaikka hän ei ole oikeutettu vielä opintorahaan. Oppimateriaalilisää myönnetään ilman hakemusta 1.8.2019 alkaen niille opiskelijoille, jotka saavat jo opintotukea ja joiden kohdalla ehdot täyttyvät. Lisää tietoa oppimateriaalilisästä ja sen hakemisesta löydät täältä. 


Opintolaina

Opiskelijana olet oikeutettu myös valtion takamaan edulliseen opintolainaan. Lainatakaus näkyy Kelan opintotuki tiedoissasi. Esimerkiksi toimeentulotukea laskettaessa opiskelijalle huomioidaan tulona opintotuki ja opintolaina. Opintolainaa on haettava aina pankista, ja verkkopankissa tehdyn opintolainahakemuksen jättämisen jälkeen pankki saa Kelasta tiedon siitä, että olet oikeutettu opintolainaan. Opintolaina on nostettavissa muutaman arkipäivän kuluessa.

Huomioi, että opintolaina myönnetään aina lukuvuodeksi, mutta syyslukukauden aikana voi nostaa vain syyslukukauden kuukausille myönnetyn määrän opintolainaa (650 e/kk) ja vasta tammikuussa kevätlukukaudelle myönnetyt. Jos odotat opintolainan nostoa vähintään tammikuulle, voit nostaa koko vuoden opintolainan kerralla.

Voit aina itse valita kuinka paljon nostat opintolainaa tilillesi, mutta muista, että pankki veloittaa jokaisesta nostosta kiinteän summan esimerkiksi 30 euroa. Mikäli siis olet nostamassa opintolainaa, kannattaa sinun harkita suurempien erien nostoa, jotta et kuluta opintolainaasi pankin välitysmaksuihin. Yleensä opintolaina nostetaan 1-3 erässä.

Opintolainaa ei ole pakko hakea eikä nostaa. Se kuitenkin huomioidaan kaikilla opiskelijoilla tulona. Tämä kannattaa huomioida, sillä esimerkiksi toimeentulotukea ei myönnetä, jos opintolaina on nostamatta.


Opiskelija voi hakea kesäksi toimeentulotukea

Jos et saa kesätöitä kesäkuukausien ajaksi tai opiskele kesän aikana, sinulla voi olla oikeus toimeentulotukeen kesäkuukausien ajalta, jos olet nostanut opintolainan. Ainoastaan opintoraha katkeaa kesäksi, asumistukea saa kesällä normaalisti.


Lisää tietoa opiskelijan tuista ja etuuksista voit lukea Kelan Kelan Opiskelijat  -sivulta.
03.09.2019 13:37