Suoraan sisältöön

Budjetointi

Budjetoinnilla tarkoitetaan rahankäytön suunnittelua, esimerkiksi laskemalla miten rahat riittävät kuukaudelle. Suunnitelmallisuus ja säästäväisyys ovat hyviä keinoja, joilla saadaan rahat paremmin riittämään. Kuukausittain käytössäsi oleva rahan määrä asettaa rajoja sille, miten voit kuluttaa. Talouden suunnittelu ei suoranaisesti lisää tuloja, mutta suunnittelun avulla voi saada rahasi riittämään paremmin ja selvitä edullisemmin erilaisista hankinnoista.

Oman rahankäytön suunnittelua voi tehdä esimerkiksi laskemalla paljonko rahaa on käytössä päivää kohden. Budjetointi on taito, joka meidän jokaisen olisi hyvä hallita. Sen avulla pystyy seuramaan tarkkaan, mihin rahaa kuluu, paljonko rahaa jää jäljelle tulojen jälkeen sekä paljonko vaikka seuraavalle kuukaudelle on kertynyt säästöä. Tämä kaikki vaatii sinulta paneutumista.

Tässä osiossa saat apuvälineitä, miten omaa budjetointia voi tehdä. Sinun ei tarvitse olla finanssialan ammattilainen, jotta raha-asiat järjestyisivät. Lisää voit lukea Marttojen sivuilta

Selvitä ensin kuukauden tulosi, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa. Tuloiksi lasketaan tilille tuleva raha, kuten työstä maksettu palkka, erilaiset tuet sekä eläkkeet.

Pidä kirjaa menoistasi. Menot voi kirjata joko paperille, omalle tietokoneelle tai puhelimelle tai netistä löytyviin palveluihin ja sovelluksiin. On myös hyvä tapa säilyttää kaikki kuitit ostoksista ja palveluista (muista myös pyytää kuitti!). Jokaisella on erilainen tapa kirjata, eikä mitään yhtä oikeaa tapaa ole. Kirjausta on hyvä tehdä päivittäin tai viikoittain.

Muista laskea mahdolliset velat mukaan budjetointiin. On tärkeä muistaa, paljonko olet velkaa kenellekin (meno) tai kuinka paljon sinulle ollaan velkaa (tulo).

 • Tulot miinus (-) pakolliset menot (eli vuokra, sähkö, vesi, kotivakuutus) = käytettävissä oleva raha, jonka pitää riittää muihin menoihin, kuten ruokaan, bussilippuun, puhelinlaskuun, nettiin, vaatteisiin sekä omiin harrastuksiin.
 • Viikkobudjetti = jaa käytettävissä olevan raha neljällä (4).
 • Päiväbudjetti = jaa viikkobudjetti seitsemällä (7).
 • Ole itsellesi rehellinen, kun suunnittelet raha-asioita. Älä arvioi tuloja yläkanttiin tai vähättele menoja.

  Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuri on työkalu, jolla voit nopeasti tehdä kuukausibudjettisi sekä laskea, kuinka paljon sinulle jää rahaa käyttöön kuukaudelle.


  Penno on netissä toimiva palvelu, jonka avulla voidaan tehdä budjetointia. Palvelu on ilmainen, helppo ja innostava apuväline oman rahankäytön ja budjetin suunnitteluun. Pennolla pystytään arvioimaan tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulle jää rahaa kuukautta kohden käytettäväksi. Palvelu perustuu ennakointiin ja sinun pitää itse täyttää kaikki tiedot. Pennolla pystyy tekemään omia säästötavoitteita.

  Raha-amigo -toimintamallia toteutetaan pääkaupunkiseudulla. Raha-Amigossa talousasioihin apua kaipaava nuori saa tuekseen vapaaehtoisen mentorin pankista. Nuori ja mentori tapaavat, ja tapaamisten aikana selvitellään nuoren taloudellista tilannetta, avun tarvetta ja tehdään suunnitelma nuoren taloustilanteen tueksi. Tapaamiset voivat liittyä velkojen selvittelyyn tai budjetointiin.
  30.01.2020 12:52