Suoraan sisältöön

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys

Maksuhäiriömerkintä ja puhekielessä ehkä tunnetumpi luottotietojen menettäminen voi aiheuttaa erilaisia haasteita omaan elämään. Maksuhäiriömerkinnät ovat yleisempiä kuin ajatellaan, eivätkä ne välttämättä kerro mitään kyvystä käyttää rahaa. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, voi se vaikuttaa luottokortin saamiseen, osamaksusopimusten myöntämiseen, lainan saamiseen pankista sekä esimerkiksi sähkösopimusten ja puhelinliittymien saaminen voi vaikeutua. Pahimmassa tapauksessa myös vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu. 

Mikäli jätät maksamatta sinulle kuuluvat laskut voi lopputulos olla maksuhäiriömerkintä. Yllättäen maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan tule. Jos laskun unohtaa maksaa ensimmäisenä eräpäivänä tämä ei vielä tarkoita luottotietojen menettämistä. Riippuen laskusta ja laskuttajasta maksuhäiriömerkintäprosessi vie aikaa. Kannattaa kuitenkin aloittaa omien erääntyvien laskujen selvittely mahdollisimman pian.

Alkuperäinen laskun lähettäjä lähettää maksumuistuksia. Jos näitä ei makseta, laittaa alkuperäinen laskun lähettäjä maksamattoman laskun perintätoimiston perittäväksi. Vielä tässäkin vaiheessa sinulla on mahdollisuus maksa lasku ilman, että saat maksuhäiriömerkintää. 

Tavallisimmin maksuhäiriömerkintä tulee, kun velkoja hakee maksutuomion velkaan ja sitä peritään ulosotossa. Merkinnän ilmoittaa luottotietorekisteriin käräjäoikeus tai ulosottoviranomainen. Maksuhäiriömerkintä on siis velasta johtuva merkintä, joka merkitään luottotietorekisteriin. Merkintä annetaan seuraavien perustein:

  • jos velka on tuomioistuimen antama
  • jos ulosottoviranomainen toteaa velallisen varattomaksi
  • jos ulosotto on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 1,5 vuoden ajan
  • kulutusluotosta/pikavipistä, joka on viivästynyt yli 60 päivää ja luotonmyöntäjä on ilmoittanut velasta luottotietorekisteripitäjällä

Maksuhäiriömerkintä pysyy rekisterissä tilanteista riippuen kahdesta neljään vuotta.

Alaikäiselle 15-18 vuotiaalle voidaan merkitä luottotietoihin ainoastaan ulosoton toteama varattomuusmerkintä. Varattomuusmerkintä todetaan, jos velallisella ei ole ulosottoperinnässä ulosmittauskelpoista tuloa tai omaisuutta.

Lue lisää Maksu myöhässä  ja Takuusäätiön-sivuilta.

Perintä ja ulosotto 11.03.2020 11:02