Suoraan sisältöön

Vuokralaisuus

Saatuasi asuntotarjouksen ja otettuasi asunnon vastaan, on aika tehdä vuokrasopimus. Vuokrasopimus voi olla voimassa määräajan tai toistaiseksi. Vuokrasopimus on syytä aina tehdä kirjallisesti, jotta pystyt tarvittaessa todentamaan sopimuksessa mainitut ehdot myös jälkikäteen.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus on pääsääntöisesti voimassa, kunnes vuokralainen itse irtisanoo asunnon. Vuokralaisella on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus ilmoittamalla siitä vuokranantajalle vähintään 1 kk ennen sopimuksen irtisanomista. Vuokranantajalla on myös oikeus päättää toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Tällöin vuokranantajan tulee ilmoittaa vuokrasopimuksen päättymisestä viimeistään 6 kk ennen sopimuksen päättymistä.

Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa vuokralainen ja vuokranantaja sopivat jo vuokrasopimusta tehtäessä vuokra-ajasta. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa päättymään ennen sopimuksessa mainittua ajankohtaa. Tämä koskee molempia osapuolia. Mikäli vuokralainen haluaa irtisanoa määräaikaisen vuokrasopimuksen, on vuokranantajalla oikeus periä vuokralaiselta korvaus sopimusrikkeestä.

Mitä asioita on hyvä huomioida asuntoa hakiessa:

Jotkut asunnontarjoajat haluavat liitteitä jo hakemuksen yhteyteen. Suurin osa tarjoajista haluaa kuitenkin liitteet ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista. Opiskelutodistus, raskaustodistus tai todistus vuokravelan lyhentämisestä ovat hyviä esimerkkejä pyydettävistä liitteistä  

Useimmat vuokranantajat tarkistavat luottotietosi. Mikäli sinulla on merkintä luottotiedoissasi, on sinun kannattavaa osoittaa vuokranantajalle, että olet tehnyt kaiken voitavasi tilanteen korjaamiseksi. Maksuhäiriömerkintä ei ole este asunnon vuokraamiseksi yleishyödyllisiltä vuokranantajilta.

Vuokrasopimuksen tarkistuslista:

Vuokrasopimuksessa tulee aina mainita ainakin seuraavat asiat: 

  • Onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva ja mistä lähtien vuokrasopimus on voimassa?
  • Irtisanomisaika
  • Vuokrankorotusehto. Sopimuksessa tulee olla esillä vuokrankorotusehto sekä milloin vuokrankorotus voidaan tehdä 
  • Vuokrasopimuksessa on hyvä olla mainittuna, ovatko lemmikit ja tupakointi sallittuja
  • Vuokran määrä ja vesimaksu 
  • Vuokravakuuden määrä, maksaminen ja palautus
  • Muuttopäivä ja avainten luovutus
  • Asunnon kunto ja kunnon tarkastaminen 
  • Asunnon siivous ja ylläpito sekä vuokralaisen velvollisuus loppusiivoukseen ja mitä loppusiivous pitää sisällään.


Muut hyödylliset linkit ja vinkit: 

Mistä apua, jos epäilet, että vuokrasopimusehtoa rikotaan? 

Vuokrasopimuksen päättyminen

VVA:n nettisivuilla hyvät yleisohjeet asunnon hakuun

 Asumisen ABC
24.02.2020 15:44