Suoraan sisältöön

Hammaslääkäri

Hymyilevä hammas

Tee testejä!


Hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus

Suunterveyden edistäminen ja ylläpito edellyttävät säännöllistä hampaiden puhdistusta, terveellisiä ruokailu- ja juomatottumuksia ja säännöllisiä  käyntejä hammashoidossa.

Suun omahoitoon omahoitoon kuuluu se, että hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla (käyttösuositus) ja hammasvälit puhdistetaan päivittäin, jotta hampaat ja ikenet pysyvät terveinä.


Mistä tunnistaa suun sairauksia ja mitä niitä on? Mistä oireista voi ja pitäisi hakeutua hoitoon?

Hyvinvoiva suu heijastuu koko kehon hyvinvointiin. Suun tulehdukset voivat olla vaarallisia hoitamattomina. Kipu suussa on yleensä merkki ongelmasta, mutta kaikki suun sairaudet eivät oireile, siksi säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä.


Viisurit eli viisaudenhampaat 

Viisaudenhampaat alkavat yleensä puhjeta 19—20 vuoden iässä. Vaivaako viisaudenhammas – mikä on oikea poistoajankohta?


Nikotiinituotteiden käyttö

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on merkittävä riskitekijä suunterveydelle. Suussa tupakanpoltto ja nuuskan käyttö aiheuttavat sekä terveydellisiä että kosmeettisia haittoja. Jos et ole alkanut tupakoimaan tai käyttämään nuuskaa, älä aloitakaan. Jos tarvitset tukea tupakka- tai nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa, suun terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sinua siinä. Aiheesta löytyy myös lisää tietoa netistä.


Hammashoitopelko

Hammashoitopelko on suomalaisten kesken yleistä. Hammashoitopelko on hyvä ottaa puheeksi jo aikaa varatessa. Lisäksi siitä voi keskustella vastaanotolla suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja miettiä yhdessä keinoja sen helpottamiseen. Pelkoa voidaan helpottaa vastaanotolla erilaisin keinoin, esim. asiakas voi kuunnella musiikkia hoidon aikana, asiakas voi ottaa läheisen henkilön vastaanotolle mukaan tai asiakas voi sopia ammattilaisen kanssa siitä, miten toivoo hoidon etenevän. Pelosta huolimatta on tärkeää totuttaa itsensä käymään säännöllisesti hammashoidossa, koska hammashoitopelko voi johtaa pelon kierteeseen, josta voi seurata suunterveyden huononeminen ja hoidon vaikeutuminen. On hyvä muistaa, että pelko vähenee kokemuksen myötä. Lue lisää hammashoitopelosta Vesa Pohjolan väitöstutkimuksesta.


Esteettinen hammashoito

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan ulkonäkösyistä tehtäviä suunhoidon toimenpiteitä, esim. hampaiden valkaisut ja värjäytymät, hammaslaminaattien valmistus tai esteettinen oikomishoito. Helsingin kaupungin hammashoitoloissa tai hyvinvointikeskuksissa ei tarjota pelkästään esteettisistä syistä tehtäviä hoitoja.

 

Terveellinen ravitsemus

Terveellinen ja ravitseva ruokavalio edistää koko kehon terveyttä. Suunterveyden osalta on tärkeää noudattaa lisäksi säännöllistä ateriarytmiä koska epäsäännöllinen ateriarytmi, jatkuva napostelu sekä sokeroitujen ja happamien juomien nauttiminen useita kertoja päivässä aterioiden välillä lisäävät hampaiden reikiintymisriskiä selvästi.

Hampaat altistuvat happohyökkäykselle aina, kun nautimme aterian, välipalan tai kun napostelemme tai juomme muuta kun vettä. Hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivän mittaan, muuten sylki ei ehdi korjata jatkuvien happohyökkäyksien aiheuttamia kiilteen liukenemisia, ja hampaiden reikiintyminen alkaa. Aterian jälkeen syöty ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä. Juomillakin on väliä, harkitse mitä juot.

 

Kuinka hakeudun suun terveydenhuoltoon

Alle 18-vuotiaat kutsutaan hoitoloista säännöllisesti suun tutkimuksiin. Viimeinen kehote lähetetään 17-vuotiaalle, jolloin on tärkeää käydä hoidossa vielä maksutta. 18- vuotta täytettyäsi huomioi, että olet itse vastuussa aikojen varaamisesta ja maksuista. Opiskelijat, jotka päätoimisesti opiskelevat Helsingissä voivat kotikunnastaan riippumatta hakea suun terveydenhuollon palveluja Helsingin terveyskeskuksesta. Opiskelijat voivat halutessaan hakeutua myös oman kotikuntansa terveyskeskuksen asiakkaiksi. Lisäksi YTHS palvelee yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoita.


Kuinka usein tarkastuksessa kannattaa käydä?

Tarkempaa tietoa Helsingin kaupungin suun tutkimusajankohdan määräytymisestä (kts. sivun alaosa)
JAA
06.09.2019 09:34