Suoraan sisältöön

Ehkäisymenetelmät

Tälle sivulle on koottu tietoa yleisimmistä raskaudenehkäisymenetelmistä. Lisäksi sivulla esitellään Helsingin kaupungin tarjoamia ehkäisyyn liittyviä palveluita.

Kuvassa kondomi

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta. Kehon eritteet ja taudinaiheuttajat eivät läpäise kondomia, joten se muodostaa suojaavan esteen seksikumppaneiden välille. Naisille ja miehille on olemassa omat kondomit, mutta miesten kondomi on yleisemmässä käytössä.

Kondomi on myös tehokas raskaudenehkäisykeino, jos sitä käytetään oikein. Kondomi suojaa parhaiten, kun sitä käytetään seksitilanteen alusta loppuun saakka. Kondomia tulee käyttää emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksin aikana, koska seksitaudit tarttuvat kaikissa näissä tilanteissa.

Halkaistua kondomia voi käyttää myös suuseksisuojana naisen sukupuolielinten päällä. Tällöin kondomi halkaistaan keskeltä auki ja suuseksi tapahtuu suojan läpi. Suuseksiin tarkoitettuja suuseksisuojia saa ostettua myös seksuaaliterveyteen perehtyneistä verkkokaupoista.

Kondomityyppejä on useita. Niitä on useita muotoja, kokoja, värejä ja materiaaleja. Yleensä kondomit on käsitelty liukastinaineella, mikä helpottaa sen paikoilleen asettamista ja siittimen viemistä emättimeen. 

Miesten kondomeja saa maksutta esimerkiksi terveyskeskuksista tai kouluterveydenhoitajalta.


Kuvassa yhdistelmäehkäisypillerit

Ehkäisypillerit ovat naisille tarkoitettuja hormonipitoisia pillereitä, jotka otetaan säännöllisesti suun kautta. Ne helpottavat kuukautiskipuja ja vähentävät vuodon määrää.

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät estrogeenia ja keltarauhashormonia. Ne ehkäisevät munasolujen kehittymisen ja paksuntavat kohdunkaulan limakalvoa niin, että siittiöiden on vaikea päästä kohtuun. Koska munasolun kehittyminen munasarjoissa estyy, ei siittiön ole myöskään mahdollista hedelmöittää sitä. Yhdistelmäehkäisypillereillä on mahdollista siirtää kuukautisia.

Yhdistelmäpillerit eivät sovi kaikille, sillä niihin liittyy pieni verenkiertohäiriöiden riski. Mikäli kärsit migreenistä tai lähisukulaisillasi on ollut verenkierron häiriöitä, keskustele lääkärin kanssa. Ylipaino, tupakointi, kohonnut verenpaine ja ikä lisäävät verenkierrollisia riskejä.

Alle 25-vuotiaat helsinkiläiset saavat pillerit vuodeksi maksutta. Ehkäisypillereitä varten tarvitset reseptin terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai keskitetyn ehkäisyneuvonnan lääkäriltä. Löydät yhteystiedot ja lisätietoa tästä linkistä.


Kuvassa ehkäisyrengas

Ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas sisältävät estrogeeni- ja keltarauhashormonia. Molemmat helpottavat kuukautiskipuja ja vähentävät vuodon määrää. Niiden avulla voi myös säädellä kuukautisten ajankohtaa.

Ehkäisyrengas on emättimeen asetettava muovinen rengas, joka saa olla paikallaan 3 viikkoa kerrallaan. Taukoviikon aikana alkaa kuukautisvuoto. Renkaan voi halutessaan poistaa yhdynnän ajaksi, mutta korkeintaan kahdeksi tunniksi.

Ehkäisylaastari on iholle kiinnitettävä lääkelaastari, joka vapauttaa tasaisesti hormonia. Laastari vaihdetaan uuteen viikon välein. Kolmen viikon jälkeen pidetään yksi taukoviikko, jonka aikana kuukautisvuoto alkaa.

Ehkäisyrengas ja -laastari eivät sovi kaikille, sillä niihin liittyy pieni verenkiertohäiriöiden riski. Mikäli kärsit migreenistä tai lähisukulaisillasi on ollut verenkierron häiriöitä, keskustele lääkärin kanssa. Ylipaino, tupakointi, kohonnut verenpaine ja ikä lisäävät verenkierrollisia riskejä.

Alle 25-vuotiaat helsinkiläiset saavat ehkäisyrenkaan vuodeksi maksutta. Ehkäisyrenkaaseen ja ehkäisylaastariin tarvitset reseptin terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai keskitetyn ehkäisyneuvonnan lääkäriltä. Löydät yhteystiedot ja lisätietoa tästä linkistä.


Kuvassa minipillerit

Minipillereissä on pelkkää keltarauhashormonia, joka tekee kohdunkaulan liman paksummaksi ja ehkäisee siittiöiden pääsemisen kohtuun. Käytetyin minipillerivaihtoehto estää lisäksi munasolun kypsymisen ja irtoamisen. Minipillerit sopivat myös niille, jotka eivät voi verenkierrollisten riskien takia käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, ehkäisyrengasta tai -laastaria.

Minipillereille on tyypillistä vuotojen ennakoimattomuus, varsinkin alkuvaiheessa voi olla pitkiäkin tiputteluja. Vuodot saattavat jäädä poiskin. Minipillerit saattavat joillakin aiheuttaa ihon ja hiusten rasvoittumista etenkin aloitusvaiheessa.

Alle 25-vuotiaat helsinkiläiset saavat pillerit vuodeksi maksutta. Tarvitset minipillereihin reseptin terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai keskitetyn ehkäisyneuvonnan lääkäriltä. Löydät yhteystiedot ja lisätietoa tästä linkistä.


Kuvassa ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli (implantti, implantaatti, sauva) on tulitikun mittainen, tasaisesti pelkkää keltarauhashormonia vapauttava vaihtoehto. Lääkäri asettaa sen olkavarren sisäsyrjälle paikallispuudutuksessa.  Kapseli ei näy, mutta se tuntuu painettaessa. Kapseleita on kaksi vaihtoehtoa ja ehkäisyteho on erinomainen, valmisteesta riippuen jopa 5 vuotta. Käyttöajan umpeuduttua kapseli poistetaan paikallispuudutuksessa.

Vuotomuutokset ja mahdolliset hormonaaliset haittavaikutukset, kuten ihon rasvoittuminen, ovat samankaltaisia kuin minipillereillä.

Kapseli on maksuton aina raskaudenkeskeytyksen jälkeen sekä päihdehuollon asiakkaille. Elämän ensimmäinen kapseli on kaikenikäisille maksuton. Kapselin laittoon tarvitset reseptin terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai keskitetyn ehkäisyneuvonnan lääkäriltä. Löydät yhteystiedot ja lisätietoa tästä linkistä.


Kuvassa kierukka

Kierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Kierukoita on kahta eri tyyppiä: hormoniton kuparikierukka ja keltarauhashormonia vapauttava hormonikierukka. Molemmat sopivat sekä synnyttäneille että synnyttämättömille naisille.

Kuparikierukan ehkäisyteho perustuu siihen, että kupari tekee kohdun epäedulliseksi siittiöille ja heikentää niiden pääsyä munatorviin munasolua hedelmöittämään. Kuparikierukan ehkäisyteho on hyvä 5–7 vuoden ajan. Kuparikierukka lisää kuukautisvuodon määrää ja voi lisätä kuukautiskipuja, muita haittoja siihen ei liity.

Hormonikierukan ehkäisy perustuu sen vapauttamaan keltarauhashormoniin. Hormoni paksuntaa kohdunkaulan limakalvoa niin, että siittiöiden on vaikea päästä kohtuun. Hormonikierukan alkuvaiheeseen liittyy ennakoimatonta tiputtelua, joka rauhoittuu, kun kohdun limakalvo tottuu voimakkaaseen paikalliseen vaikutukseen. Hormonikierukka on tehokkain lääke runsaisiin kuukautisiin ja sitä käytetään myös kivuliaiden kuukautisten hoitoon. Hormonikierukan käyttöaika on valmisteesta riippuen 3–7 vuotta.  

Alle 25-vuotiaat helsinkiläiset ovat oikeutettuja maksuttomaan ehkäisykierukkaan. Kierukasta tulee maksullinen, kun nuori täyttää 25 vuotta. Elämän ensimmäinen kierukka on kaikenikäisille helsinkiläisille maksuton ja ns. hoidollinen hormonikierukka on aina maksuton. Lisäksi kierukka on maksuton raskaudenkeskeytyksen jälkeen sekä päihdehuollon asiakkaille.

Tarvitset kierukkaa varten reseptin terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai keskitetyn ehkäisyneuvonnan lääkäriltä. Löydät yhteystiedot ja lisätietoa tästä linkistä.


Kuvassa jälkiehkäisypillerit

Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamista. Se voi ehkäistä raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä jo tapahtunutta hedelmöittymistä. Jälkiehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, joista yleisimpiä ovat alavatsakipu, päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi. Jälkiehkäisypilleri voi sekoittaa myös kuukautiskiertoa.


Jälkiehkäisypilleri kannattaa ottaa: 

 • Jos kondomi on luiskahtanut pois paikaltaan kesken yhdynnän
 • Jos kondomi on mennyt rikki
 • Jos tytön ja pojan välisessä yhdynnässä ei ole käytetty mitään ehkäisyä
 • Jos ehkäisypillereiden, -renkaiden tai -laastareiden käyttö ei ole onnistunut ohjeiden mukaisesti

Jälkiehkäisypilleri tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäisyteho sillä on. Jälkiehkäisy ei kannata, jos suojaamattomasta yhdynnästä on yli 5 vuorokautta.

Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä. On hyvä tietää, että jälkiehkäisypillerit eivät löydy hyllystä, vaan jälkiehkäisyn saa apteekin henkilökunnalta kysyttäessä. Henkilökunta ohjeistaa jälkiehkäisyn käytössä. Jälkiehkäisyä kannattaa kysyä myös omalta terveysasemalta, koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta tai keskitetystä ehkäisyneuvonnasta.

Jälkiehkäisyä ei tule käyttää ensisijaisena ehkäisykeinona. Sen ehkäisyteho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien. Ota yhteyttä omalle terveysasemalle, oppilaitokseesi tai keskitettyyn ehkäisyneuvontaan jatkoehkäisyn hoitamiseksi.


Keskeytetty yhdyntä

Jo ennen siemensyöksyä miehen peniksestä erittyy liukastetta, "touhutippoja". Tämä kehon oma liukuvoide voi sisältää siittiöitä. Vaikka yhdynnässä ei siemensyöksyä tapahtuisikaan, on siis mahdollista, että siittiösolu on hedelmöittänyt munasolun.


”Varmat päivät”

Varmoja päiviä raskauden ehkäisyyn ei ole. Nuorella naisella ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua epäsäännöllisessä rytmissä. Siksi ns. varmat päivät ovat erittäin epävarma keino suojautua raskaudelta. 


Jälkiehkäisy yksin käytettynä

Jälkiehkäisyä ei saa koskaan käyttää ensisijaisena ehkäisymenetelmänä. Sen käyttö on järkevää silloin, kun muu ehkäisy itsestä riippumattomista syistä pettää. Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä henkilökunnalta kysyttäessä. Jälkiehkäisyä voi kysyä myös omalta terveysasemalta, koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta tai keskitetystä ehkäisyneuvonnasta.


Kenelle Helsinki tarjoaa maksuttomasti ja mitä?

Alle 25-vuotiaille:
 • Ehkäisypillerit tai ehkäisyrengas vuodeksi
  peruslääkevalikoimasta
 • Kupari- tai hormonikierukka sekä
  ehkäisykapseli, kunnes täyttää 25 vuotta
 • Kondomeja saatavilla terveydenhoidon
  yksiköistä

Kaikille:
 • 3 kk aloituserä ehkäisypillereistä
 • Ensimmäinen ehkäisykapseli
 • Ensimmäinen kupari-tai hormonikierukka
 • Kondomeja saatavilla terveydenhuollon
  yksiköistä

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen ja päihdehuollon asiakkaille:
 • Ehkäisykapseli, kupari- tai
  hormonikierukka ovat aina maksuttomat
  raskaudenkeskeytyksen jälkeen ja
  päihdehuollon asiakkaille

Maksuton ehkäisy koskee kaikkia alle 25-vuotiaita (myös aiemmin pillereitä/rengasta, kierukkaa tai kapseleita käyttäneitä) sekä ulkopaikkakuntalaisia opiskelijoita tai Helsingin terveyskeskuspalvelut valinneita.JAA
18.06.2019 13:26