Suoraan sisältöön

Töitä Helsingistä

Töiden hakeminen voi tuntua pelottavalta ja ensimmäisen CV:n ja työnhakemuksen tekeminen voikin olla hankalaa. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Mitä aktiivisemmin haet töitä, sitä paremmiksi työnhakutaitosi kehittyvät. Töitä kannattaa myös etsiä avoimin mielin, koska kaikesta työkokemuksesta on hyötyä ja jokainen työpaikka on mahdollisuus oppia uutta, tutustua alaan sekä tavata uusia ihmisiä ja verkostoitua. Eikä palkankaan saaminen ole pahasta!

Töitä hakiessa on hyvä pitää mielessä se, että vaikka sinulla ei olisi aikaisempaa työkokemusta ovat koulutuksesi, erityistaitosi tai harrastuksesi ehdottomasti mainitsemisen arvoisia, sillä niistä voi usein olla hyötyä työtehtävien kannalta. Työnhaussa reipas asenne ja aktiivisuus vievät pitkälle. Hakemuksia kannattaa lähettää useita eikä kannata lannistua, vaikka heti ei onnistaisi. Myös paikan päällä käyminen tai soittaminen työpaikkaan voivat tehdä hyvän vaikutuksen. Tsemppiä työnhakuun!

Työnhaku voi olla helpointa aloittaa sillä, että teet itsellesi ensin CV:n. CV eli ansioluettelo on mahdollisuutesi antaa työnantajalle yleiskuva osaamisestasi ja taidoistasi. Siihen kannattaa panostaa, sillä työnantajalla on rekrytointiprosessissa usein hyvin vähän aikaa paneutua jokaiseen ansioluetteloon. Omasta CV:stä on siis hyvä tehdä mahdollisimman selkeä ja visuaalisesti massasta erottuva. Pelkkä mustavalkoinen word-dokumentti voi olla persoonaton eikä välttämättä jää työantajan mieleen. Netissä onkin monia sivustoja, joilta saa ladattua ilmaisia ja helposti muokattavia CV-pohjia omaan käyttöön. Kannattaa myös pitää mielessä se, että CV tulee muokata eri työnantajia silmällä pitäen ja korostaa CV:ssä työpaikasta riippuen niitä asioita, jotka ovat haettavan työn kannalta olennaisia.

Jos CV:n tekeminen tuntuu hankalalta, on apua saatavissa esimerkiksi Ohjaamosta (alle 30-vuotiaille) sekä TE-toimistosta (yli 30-vuotiaille)

Hyödyllisiä linkkejä CV:n kirjoittamista varten

https://duunitori.fi/tyoelama/tyylikkaat-ja-helposti-muokattavat-cv-pohjat

https://rekrytointi.com/tyonhaku/tyonhaku/nain-teet-hyvan-cvn/


Monet työnantajat käyttävät työhakemuksiin valmiita hakemuslomakkeita, jotka löytyvät työnantajien omilla nettisivuilta. Ne ovat kohtalaisen helppoja täytettäviä, sillä niissä on esitetty valmiit kysymykset, joihin työnhakija vastaa. Jotkut työnantajat kuitenkin suosivat avointa työhakemusta, joka on vähän kuin kirje, jonka lähetät työnantajalle yhdessä CV:n kanssa. Työhakemus on tavallisesti yhteen sivuun tiivistetty myyntipuhe, jonka tarkoitus on vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinä olet heidän etsimänsä työntekijä. Tarkoitus on täydentää CV:ssä antamiasi tietoja, kertoa kuka olet, miksi haet kyseistä työtä ja mitä osaamista toisit työnantajalle. Työnantaja saa kattavamman ensivaikutelman sinusta juuri hakemuksen kautta, minkä takia hakemuksestakin kannattaa tehdä persoonallinen ja muista erottuva.

Hyödyllisiä linkkejä työnhakemuksen kirjoittamista varten

https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/tyohakemus/


Avoimista työpaikoista ilmoitetaan esim. erilaisten rekrytointipalveluiden nettisivuilla (mm. Monster, Duunitori, Barona), TE-palveluiden nettisivuilla ja työnantajien omilla nettisivuilla. TE-palvelut järjestävät työnhakijoille lisäksi säännöllisesti työnantajatreffejä ja rekrytointitilaisuuksia, joissa on mahdollisuus päästä keskustelemaan suoraan eri työnantajien kanssa pikahaastattelussa.

Linkkejä työnhakuun

www.monster.fi

www.te-palvelut.fi/te/fi

www.duunitori.fi

www.tyorastihelsinki.fi

www.barona.fi/tyopaikka

www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat-tyypin-mukaan

www.hel.fi/tyollisyys

www.hel.fi/rekry/fi


Kun olet saanut minkä tahansa työpaikan, muista aina tehdä työsopimus kirjallisena. Sopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Jos työsopimus on määräaikainen, tulee työnantajan esittää syy määräaikaisuudelle. Tällaisia syitä on esimerkiksi sijaisuus tai työn kausiluonteisuus. Työsopimus voi sisältää koeajan, jonka aikana työsopimus on mahdollista purkaa joko työntekijän tai työnantajan toiveesta. Töiden alkaessa on hyvä muistaa pitää kiinni niistä asioista, jotka on sovittu työnantajan kanssa, hyvät käytöstavat ja oma-aloitteisuus. Pidä myös mielessä se, että aina kannattaa ja saa kysyä, jos jokin asia on epäselvä!

Linkkejä liittyen työsopimukseen

https://tem.fi/tyosopimuksen-tekeminen

www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/tyosopimus03.11.2020 12:22