Suoraan sisältöön

Nuori vanhemmuus

Vanhemmuus voi saada iästä huolimatta synnyttää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Vaikka raskaus olisi toivottu, voi vanhemmuuteen silti liittyä ristiriitaisia ja negatiivisia ajatuksia. Vanhemmuuteen kasvaminen ja oman pienen kasvattaminen muuttavat omaa elämää ja sen myötä mukaan tulee usein uusia ihmissuhteitakin. Useimmat muutokset ovat yleensä positiivisia. Vauva- ja pikkulapsiaika voivat kuitenkin olla myös rankkoja elämänvaiheita, etenkin, jos apua ei ole saatavilla tai ei tiedä mistä sitä pyytää. Esimerkiksi lapsen kehitykseen ja kasvuun liittyvät haasteet ja huolet voivat olla tilanteita, jossa ei tiedä miten toimia.

Käsitys perheestä on laajentunut ja muuttunut ajan myötä, mutta vielä on mahdollista törmätä vanhanaikaisiin käsityksiin vanhemmuudesta. Yhden vanhemman perheet ovat yleisiä, vaikka usein vanhemmuus jaetaan toisen vanhemman kesken. Nykyään myös yhä useampi vanhempi valitsee itse kasvattavansa lapsen ilman parisuhdetta. Afrikkalaisen sanonnan mukaan tarvitaan koko kylä kasvattamaan lapsi! Sanonnan voi ymmärtää siten, että vanhemmuutta voi jakaa läheisten ja verkoston kanssa. Tärkeää on ymmärtää ja löytää oma tapa olla vanhempana - kasvattaapa lapsen yksin, tai yhdessä toisen vanhemman kanssa.

Kasvatukseen liittyviä kysymyksiä ja pulmia herää lapsen kasvaessa. Joihinkin asioihin voi varautua ennakolta, kuten oman ajan vähentymiseen. Osa asioista voi tulla yllättäen ja kaikkia asioita ei voi ennalta aavistaa. Silloin on hyvä olla joku, jolta kysyä neuvoa. Lapselle on tärkeää, että hänellä olisi suhde molempiin vanhempiin ja vanhempien perheisiin, vaikka vanhemmat eivät olisi yhdessä. Kyseessä on lapsen oikeus. Vanhemmuuteen ja oman jaksamisen tukemiseen kannattaa hakea apua heti, jos siltä tuntuu. Pieneltäkin tuntuva asia voi olla sellainen, että se kannattaa jakaa jonkun kanssa. Lapsen kasvattaminen voi tuoda omassa persoonassa esiin uusia puolia. Esimerkiksi väsyminen tai hermojen menettäminen voi yllättää vanhemman. Lapsiperheille ja vanhemmuuden tukemiseen on valtavasti apua tarjolla, esimerkiksi neuvolasta tai lähipuistojen ryhmistä.28.10.2019 15:46