Suoraan sisältöön

Michaela Moua valittiin vuoden Märskyksi 2017

KANSALAISAKTIVISTI JA KORIPALLOILIJA MICHAELA MOUA VALITTIIN VUODEN 2017 MÄRSKYKSI

Vuoden Märskyksi 2017 on valittu koripalloilija, kansalaisaktivisti ja yhteiskuntatieteiden maisteri Michaela Moua. Valinta julkistettiin 27.10.2017 Märskypäivänä Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Vuoden Märskyn valintaperusteina ovat menestyminen opinnoissa, työelämässä tai urheilussa sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnasta päättää raati, jossa on Mäkelänrinteen lukion alumnien ja opettajakunnan edustajia.  Michaela Moua edustaa hyvin Märskyn tavoitteita ja arvoja. Hän on toteuttanut kaksoisuran mallia ja toimii nyt urheilu-uran jälkeen aktiivisesti suvaitsevaisuuden ja monikulttuurillisuuden puolesta rasismia ja vihapuhetta vastaan. Michaela on hieno esikuva Märskyille ja kaikille suomalaisille.

Michaela Moua opiskeli Mäkelänrinteen lukiosta urheilulinjalla vuosina 1992–1996. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1996. Hän oli jo lukioaikana mukana koripallon naisten maajoukkueessa ja pelasi naisten SM-sarjaa. Hänet valittiin Märskyn tyttöjen urheilukapteeniksi lukuvuonna 1994–95. Lukion jälkeen Michaela jatkoi opiskelujaan urheilustipendillä Ohio State yliopistossa pääaineena kansainväliset suhteet ja pelasi koripalloa yliopiston joukkueessa. Ylemmän korkeakoulututkinnon Michaela suoritti Roskilden yliopistossa. Yliopisto-opintojen jälkeen Michaela on kouluttautunut vielä terapeutiksi ja osallistunut erilaisiin monikulttuurisuuteen liittyviin koulutuksiin. 

Michaela Moua koripalloura jatkui yliopiston jälkeen 10 vuotta ammattilaisena esimerkiksi Ranskassa, Italiassa, Kroatiassa ja Sveitsissä. Maaotteluita hän pelasi 124, joista 93 naisten maajoukkueessa. Naisten maajoukkueessa Michaela ura kesti yli 16 vuotta.

Urheilun jälkeisen työuransa Michaela on tehnyt pääosin erilaisissa kansalaisjärjestöissä kuten Walter ry:ssä, Rasmus ry:ssä ja 09 Helsinki Human Rights säätiössä. Työt ovat yleensä liittyneet monikulttuurillisuuden edistämiseen. Tällä hetkellä hän vastaa Vantaan kaupungilla ”Sporttia kaikille – hankkeesta, jonka tavoitteena on esimerkiksi tukea ja edistää monikulttuurista liikunnan harrastamista. Michaelalla on myös paljon luottamustehtäviä ja hän on nyt Etelä-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja. Michaela toiminta ei ole jäänyt pelkästään järjestöihin, sillä hän on esiintynyt ja puhunut voimakkaasti rasismia ja vihapuhetta vastaan esimerkiksi kertomalla omia kokemuksiaan arkipäivän rasismista Suomessa.

Perinteisen kisan nyky-Märskyjen ja alumnien välillä voittivat tällä kertaa alumnit ja samalla he siirtyivät 9-8 johtoon.

Kuvassa Michaela ja hänet ylioppilaaksi lakittanut kouluneuvos, rehtori Seppo Pitkänen.

JAA