Suoraan sisältöön

Vuoden Märskyt

Vuosittain valittava ”Vuoden Märsky on Mäkelänrinteen lukion kasvatti, jonka valintaperusteina ovat menestyminen opinnoissa, työelämässä tai urheilussa sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnasta päättää raati, joka koostuu Mäkelänrinteen lukion senioreista ja opettajakunnan edustajista.


MINISTERI MARIA OHISALO VALITTIIN VUODEN 2019 MÄRSKYKSI

Vuoden Märskyksi 2019 valittiin ministeri, kansanedustaja ja puoluejohtaja Maria Ohisalo. Valinta julkistettiin 25.10.2019 Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Vuoden Märskyn valintaperusteina ovat menestyminen opinnoissa, työelämässä tai urheilussa sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnasta päättää raati, jossa on Mäkelänrinteen lukion alumnien ja opettajakunnan edustajia. Maria Ohisalo edustaa hyvin Märskyn arvoja ja tavoitteita.

Maria Ohisalo opiskeli Mäkelänrinteen lukiosta vuosina 2001–2004. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2004 ja sai palkinnon kuvataiteen opinnoista. Kouluaikoina hän yleisurheili ja pelasi jalkapalloa. Lukion jälkeen Maria jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa valtiotieteen laitoksella pääaineenaan sosiaalipolitiikka. Valtiotieteen maisteriksi Maria valmistui 2011 ja hän väitteli Itä-Suomen yliopistosta sosiologian tohtoriksi 2017. Väitöskirjan otsikkona oli Murusia hyvinvointivaltion pohjalla: leipäjonot, koettu hyvinvointi ja huono-osaisuus. Maria on lisäksi opiskellut Sorbonnen yliopistossa Pariisissa ja tehnyt tutkimustaan Oxfordin yliopistossa Englannissa.

Maria Ohisalo on siviiliammatiltaan köyhyystutkija ja hänen työuransa on painottunut paljolti juuri suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan eriarvoisuuden ympärille. Maria on tullut tunnetuksi vähempiosaisten puolesta puhujana.

Vaikka Maria Ohisalo on noussut viimeisen vuoden aikana nopeasti suomalaisten kärkipoliitikkojen joukkoon, taustalla on pitkäaikainen ja määrätietoinen toiminta politiikassa ja vihreissä. Hän on ollut vihreiden jäsen vuodesta 2008, toiminut aktiivisesti Helsingin kunnallispolitiikassa eri lautakunnissa ja valtuustossa, ollut mukana vihreiden ohjelmatyössä ja nuorisojärjestöissä, toiminut puolueen varapuheenjohtajana ja nyt hän on siis vihreiden kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri.

Maria Ohisalo on kertonut avoimesti omasta taustastaan itähelsinkiläisenä yksinhuoltajaäidin lapsena, vaikeista perheoloista ja miten hän jo nuorena tottui ottamaan vastuuta omista tekemistään ja sitä, mitä urheilu merkitsi hänelle nuorena. Maria Ohisalon sitkeä työ ja määrätietoisuus on vienyt häntä eteenpäin urallaan ja hän on hieno esikuva kaikille Märskyille.

Perinteinen alumnien ja nykymärskyjen välinen kisa päättyi tällä kertaa alumnien voitoksi, joten tilanne on nyt 11-9 alumnien hyväksi.

Maria Ohisalon puhe julkistamistilaisuudessa

Vuoden Märskyiksi valitut

2000 Hanno Möttölä, koripalloilija

2001 Marja-Liisa Pihlström, yritysjohtaja 

2002 Heli Rekula, kuvataiteilija

2003 Hanna-Maria Seppälä, maailmanmestari

2004 Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja

2005 Aki Riihilahti, jalkapalloilija

2006 Heikki Lehtonen, toimitusjohtaja

2007 Anu Oksanen, valmentaja

2008 Sari Multala, maailmanmestari

2009 Marjo T. Nurminen, tiedetoimittaja

2010 Ville Peltonen, maailmanmestari 

2011 Paula Heinonen, ravitsemusasiantuntija

2012 Tuuli Petäjä-Sirén, olympiamitalisti

2013 Mårten Boström, maailmanmestari

2014 Jan Lassus, johtava lääkäri

2015 Juha Auvinen, EU:n kriisikeskuksen johtaja

2016 Kaisa Lehtonen, triathlonisti

2017 Michaela Moua, kansalaisaktivisti

2018 Sami Pihlström, professori25.11.2019 15:30