Suoraan sisältöön

Opiskelijatarinoita

Nuutti Ruotsalainen


Asuin aikaisemmin Lohjalla, ja koska minun täytyi lähteä pidemmälle lukioon, päätin tulla Helsinkiin. Olin ennen lukiota vahvasti kiinnostunut media-alasta, minkä takia medialukio osuikin helposti silmään. Mediakurssien lisäksi medialukio antoi Helsingin parhaimmat edellytykset yhteiskunnallisiin kursseihin. Päätös oli siis selvä.

Medialukio yhdistää erinomaisesti media- ja yhteiskunta-alaa kursseissaan. Ahmin kaikki kurssitarjottimen valinnaiset media- ja yhteiskuntaopin kurssit sekä otin osaa moneen otteeseen järjestettyihin vaalipaneeleihin. Esimerkiksi eduskuntavaalipaneeli vuoden 2019 keväällä on jäänyt erityisesti mieleen. Aloitimme sen suunnittelemisen jo vuoden 2018 syksyllä ja saimme mukaan sen päivän kaikki kovimmat poliittiset nimet. Paneelipäivänä haastetta lisäsi se, että hallitus kaatui samana aamuna. Sainkin puhelun aamulla opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen avustajalta: “Oletko lukenut uutisia?” Yhtäkkiä medialukio olikin päivänpolitiikan keskipiste – koko oppositio istui mediastudiossa samalla, kun pääministeri Sipilä vei presidentille eronpyyntöään.

Kirjotin samana keväänä ja lähdin opiskelemaan Jyväskylään yhteiskuntatieteitä. Ilman loistavaa yhteiskuntatieteiden kurssitarjotinta en varmasti olisi valitsemallani tiellä. Pääaineenani opiskelen sosiologiaa ja sen ohella myös filosofiaa ja historiaa.

Medialukiossa kenties Helsingin suurin ja laajin kurssitarjotin, sekä vahva yhteiskunta- ja mediapainotus antavat loistavat edellytykset tehdä opintojen lomassa juuri itseä kiinnostavia asioita. Medialukio antoikin minulle suunnan kohti yhteiskuntatieteitä loistavilla yhteiskuntaopin soveltavilla kursseilla ja opettajillaan.

Vilma Lonka


Saavuin Medialukioon syksyllä 2014 muutettuamme perheeni kanssa Kouvolasta Helsinkiin. Muutto tapahtui osittain äidin työn vuoksi ja osittain minun vaatimuksestani, että pääsisin pääkaupunkiseudulle opiskelemaan.

Kansainvälisen liiketalouden opiskelijana muistelen aikaa Melussa lämmöllä. Lukion työmäärä tuntuu näin jälkikäteen ihanan leppoisalta nykyisiin kurssimääriin verrattaessa. Etenkin rakastin englanninopintoja ja debatointia lukio-opintojen aikana. Nämä haastoivat juuri oikealla tavalla, näiden ansiosta olen myös päässyt jatko-opiskelemaan englanniksi. Debatoinnissa kehittyneet taidot ovat auttaneet minua valtavasti myös argumentoimaan ja referoimaan itseäni viisaampia oikein tavoin. Tämän ansiosta olen päässyt esiintymään puhujana muun muassa Sanomalehtien Liiton kevätseminaarissa 2018 ja vetämään ihan oman tapahtuman keväällä 2019. (Nämä taidot ovat myös valtavan tärkeitä kasatessa esitelmää vieraasta aiheesta viimeisenä iltana ennen deadlinea.)

Juonin tulevaisuudessa antropologian opinnoista ja kansainvälisestä yrittäjyydestä taiteiden alalla, mutta katsotaan, mihin tämä elämä vie.

Timo Väisänen

Timo Väisänen

Tulin medialukioon kaukaa, Rovaniemeltä. Medialukio tuntui oivalliselta valinnalta hyvän sijainnin ja medialinjan vuoksi. En ole katunut, sillä medialukio tarjosi hyvän pohjan tuleville opinnoilleni. Ammattitaitoiset opettajat ja laaja kurssitarjotin mahdollistivat minulle parhaat puitteet opiskeluun. Mielenkiintoisia kursseja oli enemmän kuin olisin millään ehtinyt suorittaa, etenkin yhteiskuntaopin ja historian saralla.

Ympärillä tapahtui koko ajan jotain kiinnostavaa ja mikä parasta, kiinnostaviin projekteihin oli aina mahdollista osallistua. Niinpä päädyinkin mukaan esimerkiksi opiskelijakunnan hallitukseen ja edustamaan opiskelijatovereideni kanssa Suomea kansainvälisessä väittelykilpailussa.

Nykyään opiskelen yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa. Koen, että lukiolla oli isokin merkitys siinä, että orientoiduin ajattelemaan yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Selina Ala-Nikkola

Olen helsinkiläinen ex-melulainen. Suoritin vapaaehtoistoiminnan kurssin heti ykkösvuoden keväänä. Tutustuimme kurssilla moniin mahdollisuuksiin, joita vapaaehtoistyö tarjoaa. Kurssin loppupuolella tuli työstää valitsemastaan kohteesta esitelmä ja päädyin tutustumaan Santahaminan sotilaskotiin. Valinta taisi osua nappiin, sillä lähdin toimintaan mukaan ja olen jäsenenä tänäkin päivänä.

Viihdyin Melussa kovasti. Osallistuin innolla monipuolisiin, käytännönläheisiin kursseihin ja toimin tutorina. Nämä valinnat ovat varmasti ohjanneet minua hakeutumaan toiminnallisten ja ihmisläheisten töiden pariin.

Äitini puhuu aina kutsumuksesta ja tunnistan sanan merkityksen itsellenikin tärkeäksi. Kannustan lämpimästi nuoria ottamaan rohkeasti selvää, millaiset asiat itseä kiinnostavat. Vapaaehtoistyöhön tutustuminen voi auttaa sinua ohjautumaan kohti unelma-alaasi, jota et ikinä olisi osannut muuten edes ajatella. Ei ole silti väärin tajuta, etteivät kokeilemasi hommat sovi sinulle alkuunkaan. Joka tapauksessa mahdollisuus verkostoitumiseen, työkokemukseen ja uusiin ystäviin ovat mielestäni tarpeeksi hyviä syitä tutustua vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin mahdollisuuksiin!

Henri Hellstedt


Helsingin medialukio on tarjonnut lukuisia ja erilaisia elämän eväitä. Melussa oppi eniten sosiaalisia taitoja, joista on erittäin paljon hyötyä pitkällekin elämässä. Itse pidin Melun monipuolisesta tarjonnasta ja suosittelen Melua valehtelematta kaikille.

Tärkein asia, mitä opin vapaaehtoistoiminnan kurssilta, on varmasti erilaisten ihmisten kanssakäyminen, yhteistyö ja erilaisten suhteiden luominen. Vapaaehtoistoiminnan kurssilta sai monenlaisia kokemuksia, joista jokainen oli uniikki ja korvaamaton, niin kissojen silittelystä vaatteiden ja tuotteiden lokeroimiseen tai sitten lapsiystävällisten tilaisuuksien duunarina.

Nykyään opiskelen tulenkestävät vaatteet päällä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa metalliartesaaniksi, eli toisin sanoen koti on siellä, missä metalli hehkuu, hitsaus rätisee ja rauta valuu.

Nora Viljaniemi

Olen nykyinen valtiotieteiden ylioppilas Turun yliopistosta ja entinen melulainen. Tulin Helsingin medialukioon Vantaalta, jossa olin käynyt peruskoulun. Minua kiinnosti medialukiossa erityisesti painotus mediaan, ja olinkin melussa mediaryhmässä. Nopeasti kuitenkin huomasin etenevän kiinnostukseni yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kiinnostustani edesauttoivat medialukion asiantuntevat ja innostuneet opettajat, jotka haastoivat ja tukivat opiskelijoiden yhteiskunnallisesti aktiivista ajatusmaailmaa. Parhaiten minulle jäivät mieleen kurssit, joissa käsiteltiin ajankohtaisia aiheita, kuten vaaleja tai eduskunnan päätöksentekoa.

Melussa opin mediakriittisyyttä, ja kaipasin puolueetonta ja tutkimukseen perustuvaa näkökulmaa ajankohtaisiin asioihin ja uutisiin. Opettajat tarjosivat akateemista näkökulmaa uutislähteiden rinnalle, mikä opetti haastamaan ja laajentamaan omaa ajatusmaailmaa. Tämän lisäksi opetusmetodit olivat kattavia, kävimme esimerkiksi kuuntelemassa paneelikeskusteluja Helsingin kaupungintalolla.

Parhaillaan opiskelen sosiaalitieteitä Turun yliopistossa, kirjoitan kandidaatintutkielmaa nuorten naisten väkivaltarikoksista ja minusta on tulossa kovaa vauhtia valtiotieteiden maisteri.
09.01.2021 09:37