Kaikki Suomessa asuvat lapset ovat oppivelvollisia, eli heidän täytyy saada perusopetusta. Peruskoulu koostuu vuosiluokkien 1–9 opetuksesta. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetus on suoritettu tai viimeistään silloin, kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta.
Valmistavaa opetusta tarjotaan maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät osaa riittävästi suomen kieltä voidakseen opiskella suomen kielellä.
Perusopetukseen valmistava opetus
Joissakin Helsingin kouluissa on kaksikielistä opetusta. Tällöin opetus on suomeksi ja jollain toisella kielellä.
Kaksikielinen opetus peruskoulussa
Suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) -opetusta tarjotaan oppilaille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ei vielä riitä suomen/ruotsin kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun. Oppilas voi opiskella S2-oppimäärää, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai hänellä on monikielinen tausta.
Suomi tai ruotsi toisena kielenä -opetus peruskoulussa
Monikieliset ohjaajat tarjoavat neuvontaa ja ohjausta opinpolun eri vaiheissa. Perusopetuksen monikielisten ohjaajien tehtävänä on vahvistaa ulkomaalaistaustaisten oppilaiden ja heidän huoltajiensa osallisuutta ja tarjota tukea arjen haasteissa. Helsingin kaupunki tarjoaa ohjausta arabian, somalin, venäjän, persian, englannin ja suomen kielillä.
Monikielinen ohjaus tukee oppilaan hyvinvointia ja koulunkäyntiä. Ohjaajat tarjoavat oppilaalle apua esimerkiksi opintojen suunnittelussa, harrastusten etsimisessä ja ystävien saamisessa.
Yksi monikielisten ohjaajien tärkeimmistä tehtävistä on kodin ja koulun yhteistyön tukeminen. Yhteistyö helpottuu, kun on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltä asioiden selvittämiseen ja tiedon jakamiseen. Monikieliset ohjaajat antavat huoltajille tietoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, koulun toimintatavoista ja huoltajan roolista opinpolun tukemisessa sekä opastavat Wilman käytössä. Lisäksi monikieliset ohjaajat avaavat koulun muulle henkilökunnalle ulkomaalaistaustaisten perheiden tilannetta ja haasteita.
Ohjaajien yhteystiedot:
Mukhtar Abib
Almira Lagerblom
Luay Helal
Kadar Omer
Sabad Yussuf
Siirtymävaiheena tukena esiopetuksesta alkuopetukseen toimii:
Fadumo Bulhan
Siirtymävaiheen tukena toiselle asteelle toimivat ohjaajat:
Abdiwali Qasin Gabow
Khelifa Ait-Ramdane
Hiljattain maahan tulleiden tukena toimii:
Kamal Khafif
Helsingin kaupungin kouluissa tarjotaan oman äidinkielen tai kotikielen opetusta yli 40 kielessä. Uusia kieliryhmiä pyritään perustamaan ilmoittautumisten perusteella. Oppilas voi tiedustella oman äidinkielen tai kotikielen opetuksesta oman koulun opettajalta.
Oman äidinkielen ja kotikielen opetus peruskoulussa
Oppilaalle tarjotaan hänen oman uskontonsa tai elämänkatsomustiedon opetusta.
Oman uskonnon opetus peruskoulussa
Leikkipuistot järjestävät iltapäivätoimintaa koululaisille. Koulujen ryhmämuotoista iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille järjestävät koulut, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat kouluissa tai koulun lähellä olevissa tiloissa. Kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa myös kehitysvammaisille ja autistisille koululaisille.
Koululaisten iltapäivätoiminta
Saat neuvoja ja tukea kouluikäisen lapsen hoitoon ja kasvatukseen Perheen tuki -verkkosivustolta.
Voit ilmoittaa lapsesi peruskouluun käymällä koululla tai sähköisesti.