Suoraan sisältöön

Miten haet asumisoikeusasuntoa

Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti muodostavat yhteisen hakualueen.

Voit hakea asumisoikeusasuntoa, jos olet täyttänyt 18 vuotta ja sinulla on hakualueen järjestysnumero. Lue lisää, kuka voi saada asunnon.

Hae asumisoikeusasuntoa seuraavasti: 

1. Hae järjestysnumero

Järjestysnumeron voit hakea sähköisessä asioinnissa tai verkkolomakkeella. Numeroa hakiessasi sinun tulee valita kunta, josta haet asuntoa ensisijaisesti. Voit kuitenkin hakea asuntoa myös muista kunnista.

1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa tai hakualueella, josta se on haettu.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015.  Kerava liittyi yhteiseen hakualueeseen 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017.

Järjestysnumero on voimassa 31.12.2023 saakka, jos numeroa ei ole sitä ennen käytetty.

Menetät järjestysnumeron, jos kieltäydyt kolme kertaa jo hyväksymästäsi asuntotarjouksesta siinä vaiheessa, kun yhtiö on varannut asunnon sinulle ja lähettänyt asumisoikeuden hyväksymisesityksen kaupungille. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos yhtiö on varannut asunnon sinulle etkä enää pyynnöistä huolimatta vastaa yhtiön yhteydenottoihin tai jätät toimittamatta pyydetyt lisäselvitykset. Menetetyn järjestysnumeron tilalle saat uuden järjestysnumeron.

Huomioithan, että järjestysnumero on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää toiselle henkilölle.

2. Hae asuntoa

Järjestysnumeron saatuasi tutustu asumisoikeusasuntoja omistaviin yhtiöihin ja hae asuntoa yhtiöiden verkkosivuilla. Jokaiselle yhtiölle tehdään oma erillinen asuntohakemus.

3. Odota asuntotarjousta yhtiöltä

Kun olet jättänyt hakemuksen asumisoikeusyhtiölle, jää odottamaan asuntotarjousta. Jos sinulle tarjotaan asuntoa ja olet siitä kiinnostunut, voit hyväksyä tarjouksen ilman, että se sitoo sinua asunnon ostamiseen. Jos sinulla on kiinnostuneista pienin järjestysnumero, yhtiö on sinuun yhteydessä ja varaa asunnon sinulle.

4. Toimita tarvittavat selvitykset

Asumisoikeusyhtiö pyytää sinua toimittamaan varallisuusselvityksen (pdf) liitteineen. Helsingin kaupunki tarkastaa järjestysnumerosi sekä liitteesi ja hyväksyy sinut asumisoikeusasunnon saajaksi.

5. Allekirjoita sopimus ja maksa asumisoikeusmaksu

Tämän jälkeen voit allekirjoittaa sopimuksen asumisoikeusyhtiön kanssa. Asumisoikeusasunnosta tulee maksaa asumisoikeusmaksu, joka on 10-15% asunnon alkuperäisestä arvosta tarkistettuna rakennuskustannusindeksillä. Sen lisäksi maksat vuokraan verrattavaa käyttövastiketta kuukausittain.

Voit asua asumisoikeusasunnossasi niin kauan kuin haluat. Asunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta. Kun luovut asunnosta, saat takaisin alkuperäisen asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

28.04.2022 10:19