Suoraan sisältöön

Kuka voi saada asunnon

Asumisoikeusasunnon saamisen edellytyksenä on hakijan 18-vuoden ikä, asumisoikeusasunnon tarve sekä asunnosta kiinnostuneista pienin järjestysnumero.

Tarve selvitetään ennen kuin sinut voidaan hyväksyä asumisoikeusasunnon saajaksi siten, että asumisoikeusyhtiö pyytää sinua toimittamaan varallisuusselvityksen (pdf). Yhtiö toimittaa selvityksen kaupungille ja kaupunki tarkastaa täytätkö asumisoikeusasunnon tarve-ehdot.

Hakijalla ei ole asumisoikeusasunnon tarvetta, jos hänellä on:

  1. hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa; tai
  2. varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Edellä mainitut ehdot eivät koske asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavia tai 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Varallisuusraja lasketaan asuntokohtaisesti. Helsingin seudulla varallisuusrajan laskennassa käytetään Tilastokeskuksen liitetaulukoita vanhojen asuntojen velattomista neliöhinnoista neljännesvuosittain. Laskennassa käytetään aluejakoa, jossa Helsinki on jaettu postinumeroalueittain neljään kalleusalueeseen. Varallisuusraja saadaan, kun haettua asumisoikeusasuntoa vastaavan asunnon neliöhinta ko. kalleusalueella kerrotaan haetun asumisoikeusasunnon neliöiden lukumäärällä ja jaetaan saatu luku kahdella.

Uudiskohteissa varallisuusrajan laskemisessa voidaan käyttää asunnon asumisoikeusmaksua, mikä on 15 % asunnon arvosta.09.08.2021 12:13