Suoraan sisältöön

Mitä on asumisoikeus

Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joissa asukkailla on asumisoikeus asumisoikeusyhtiön tai –yhdistyksen omistamiin asuntoihin.

Asukas allekirjoittaa yhtiön kanssa asumisoikeussopimuksen ja maksaa asumisoikeusmaksun, mikä on korkeintaan 15 % asunnon alkuperäisestä arvosta tarkistettuna rakennuskustannusindeksillä. Sen lisäksi asukas maksaa asumisesta vuokraan verrattavaa käyttövastiketta.

Asukas voi asua asumisoikeusasunnossaan niin kauan kuin hän haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, yhtiö palauttaa alkuperäisen asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista hakualueella tarvettaan vastaavaa omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä.

Asumisoikeusasunnon saamiseen tarvitaan hakualueen järjestysnumero. Asumisoikeusasunnon saa pienimmällä järjestysnumerolla sitä hakeva.

Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti muodostavat yhteisen hakualueen. Helsingin kaupunki hoitaa hakualueen muiden kuntien paitsi Espoon asumisoikeusasioiden viranomaistehtävät. Kaupunki ylläpitää järjestysnumerorekisteriä, hyväksyy hakijan asumisoikeusasunnon saajaksi ja vahvistaa asukkaan irtisanouduttua palautettavan asumisoikeusmaksun.10.02.2021 14:26